Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bayma Car Pro 8Mi i Beyma CP-22

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bayma Car Pro 8Mi i Beyma CP-22

Witam.
    Dotarły dziś do mnie takie oto głośniki Beyma Car Pro 8Mi i Beyma CP-22
    I tutaj mam pytanie - Dotąd używałem zwrotnic by podłączyć głośniki pod wzmacniacz a słyszałem że jest tańszy sposób na podłączenie - użycie kondensatorów.
    Posiadam wzmacniacz STETSOM V 1300.4 jest to 4 kanałowy wzmacniacz i planuję podłączyć pod niego 8 głośników Beyma Car Pro 8Mi (po 2 na kanał) i dodatkowo 4 tweetery Beyma CP-22 (po 1 na kanał)
    Proszę was o pomoc w co powinienem się zaopatrzyć aby nie uwalić tych głośników zarówno średniaków jak i tych tweeterów.

W samochodzie to montujesz?

Skomentuj

no tak.

Skomentuj

O kurcze! Coś czuje, że szykuje się show-car :thumbup: Jeśli mam rację i chcesz montować sobie auto do terroru ulicznego to myślę, że powinieneś najpierw pogłębić swoją wiedzę na temat takich instalacji. Wydaje mi się bowiem, że niewiele wiesz w tym temacie. Wniosek wyciągam na podstawie twojego pytania i nie jest to żaden atak z mojej strony. Na pewno wiele osób wesprze cie tu swoją wiedzą.

Skomentuj

Tak show car już jest tylko niestety mój stary zestaw jest za cichy by dorównać subom. Teraz trafily takie Beymy 8 sztuk i chciałbym dac 2 na kanał. Przyznam racje w polączeniu sredniakow za przy uzyciu tych kondensatorów nie mam pojecia i takze nie potrafilbym zbudować zwrotnicy za to w czym innym jestem dobry. Ale od tego chyba jest forum by sobie pomagać wzajemnie. Dlatego proszę po krótce o pomoc wasza i wyjasnienie dlaczego tak a nie inaczej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Wodzu1982 Zobacz posta
            I tutaj mam pytanie - Dotąd używałem zwrotnic by podłączyć głośniki pod wzmacniacz a słyszałem że jest tańszy sposób na podłączenie - użycie kondensatorów.
            kondensator na wysokotonowy to najprostszy typ zwrotnicy
            jest tanio ale nie zabezpiecza zbyt dobrze glosnikow

czytaj na stronie glownej roznice w budowie zwrotnic

a midwoofery to filtruj od dolu HPFem na wzmacniaczu

Skomentuj

Cały "pic" polega na tym, że choć w tego typu budowach jakość jest wartością drugorzędną to użycie wysokich mocy wymusza odpowiednie zabezpieczenie tweeterów ale i midów. No przynajmniej jeśli nie mamy lekkiej ręki i wyczucia do pokrętełka volume heh. I dlatego wiedza z zakresu budowy i zastosowania odpowiednich zestawów zwrotnicy jest niezbędna.
              Fajnie by było, gdybyś opowiedział o całym zestawie od altka przez kabelki, radio etc. Można by było wtedy ciebie nakierować w dobrą stronę.

Skomentuj

Dobrze. Auto to golf 4 z 2003r. Wersja 3D z silnikiem 1.9TDI 130KM. Siedzi w nim altek 250A od którego leci 50mm^ do akumulatora pod maska 75Ah Holywood Potem już 2x+ i 2x- do 6 akumulatorów Optima Yelow 55Ah które siedzą w bagaju i zasilają 2x Digital Designs M5 i Stetsom V1300.4 Wiadomo DD zasilają suby (Sundown ZV5 - 4 sztuki) a 4-kanalówka przody. Niestety w 4 kanałówce wykorzystuję tylko 2 kanały na chwilę obecna teraz doszło 8 średniaków i chciałbym je podłączyć. + na początek 2 tweetery które już wyżej wymieniłem. Skrzynia była budowana w aucie i jest to skrzynia BP 4 rzędu. Przy takiej instalacji są spadki niemiłosierne ale mam wyczucie. Po za tym Mam parę zabezpieczeń które dają znać o przesterze.
                Auto gra fajnie robi porządny show - na otwartych drzwiach na chwilę obecna wynik ponad 157db. Nie oczekuję jakości bo ciężko ją znaleźć tutaj ale chciałbym dorównać przodami by suby nie zagłuszały ich tak bardzo. Dlatego piszę na forum aby ktoś pomógł w wyjaśnieniu podłączania tweeterów i średniaków bez kompletnych zwrotnic a za pomocą kondensatorów które filtrują częstotliwości.

Skomentuj

o woofery sie nie martw
                  wlaczysz HPF na wzmacniaczu (od 70Hz wiec daj na minimum)
                  moga one grac pelnym pasmem ale wtedy bedzie "jazgot" na srednich tonach

tweetery lepiej solidnie zabezpieczyc od dolu, zeby sie nie spalily
                  o i warto dac zarowke jako zabezpieczenie, jak na estradzie

masz mozliwosc zrobic skrzynie testowa wzorowana na drzwiach?
                  wtedy mogbym pomoc ze zwrotnica, musialbys tylko wyslac jeden zestaw na pomiary

Skomentuj

Wofery sobie utne na wzmaku. chodzi mi o tweetery Beyma CP-22 Są one 8 Ohm i maja 25W tutaj sie martwie a beda podłączone tak jak i wofery do tego samego wzmaka..... 325w x4 to stanowczo za dużo i wofery beda spiete w 2Ohm a co z ta CP-22 ?

Skomentuj

no widzisz, myslisz jak kazdy poczatkujacy
                      filtrowac trzeba zestaw! :p
                      dla bezpieczenstwa tweeter mozesz uciac bardzo wysoko i bardzo stromo. ale co z tego skoro bedzie gral "cicho" bo bedzie gral mala czesc pasma?

zrob ta skrzynke i wyslij - zrobie za free :p

Skomentuj

Rozumie. Jedni mówią żeby ciąć średniaki wzmakiem - i ta opcja mi się podoba ale tu głównie chodzi też o tweeter który jest 8Ohm a nie 4 jak głośniki wiec jakie rozwiązanie dla tweetera ?

Skomentuj

Paweł dobrze rzecze! Żarówka to sprawdzony patent na nadmiar mocy i do tego pomoc w określeniu czy głośniki mają już "dosyć". Ja bym się nie zastanawiał tylko skorzystał z pomocy którą oferuje przy zazwrotkowaniu.
                          Swoją drogą fajnie wyszło-od pytania o pomoc teoretycznie do oferowania pomocy fizycznie hihi
                          Takie rzeczy tylko w DIYAUDIO! :thumbsup:

Skomentuj

Rozumie. Jedni mówią żeby ciąć średniaki wzmakiem - i ta opcja mi się podoba
                            wzmacniaczem odetniesz midwoofery od dolu pasma, czyli zabierzesz im bas.
                            ale od gory pasma tez je trzeba filtrowac bo bedą sie strasznie darly znieksztalceniami :/

ale tu głównie chodzi też o tweeter który jest 8Ohm a nie 4 jak głośniki wiec jakie rozwiązanie dla tweetera ?
                            ale to nie jest zaden problem!
                            nawet lepiej dla glosnika bo by potrzebowal "wiecej mocy"
                            a tak to sie go bezpieczniej odfiltruje

Skomentuj

Musisz miec przynajmniej 12dB/oct filtr electryczny na czestotliwosci 3 razy czestotliwosci rezonansowej wysokotonowego - im wyzej tym lepiej z powodu znieksztalcen i lepszego zabezpieczenia mocowego. Najlepiej jednak jak Pawel mowi - pomierzyc glosniki i wtedy mozna zrobic kilka zwrotnic, dobrac taka wersja ktora brzmi najlepiej, troche wyrownac na EQ. Poza tym masz jakis lepszy alternator od oryginalnego Boscha, ten chyba nie pociagnie wiecej niz 90A. Widzialem installs z dwoma specjalnymi, nawet trzema alternatorami na jednym pasku, tylko ze w TDI brak miejsca, chyba ze wywalisz cos np compressor od klimy i sfabrykujesz cos by zamocowac drugi alternator. Druga rzecz nie wszystkie wzmaki podaja wiecej mocy przy bardzo niskich ohmach - czasem zasilacz i koncowka jest zaslaba, z reguly brzmia lepiej przy 4ech niz 2 ohmach, czasem trzeba pokombinowac z roznymi wersjami. Popatrz na miniDSP - maja cyfrowy crossover do car audio, Clarion chyba tez robi cos w miare taniego co dobrze gra.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

O to masz 250A alternator - kuzwa to juz niezle - sorry nie rozumie tych wyrazen. Anyway powodzenia.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                                  Najlepiej jednak jak Pawel mowi - pomierzyc glosniki i wtedy mozna zrobic kilka zwrotnic, dobrac taka wersja ktora brzmi najlepiej, troche wyrownac na EQ.
                                  tylko ze tam nie chodzi o brzmienie
                                  liczy sie max spl!
                                  oczywiscie bym sie postaral jakos to wyrownac ale bez kompensacji BS

Skomentuj

Tak sobie myślę i dumam. I dochodzę do wniosku, że jeśli główną twoją zagwozdką jest wytrzymałość mocowa tweetów to mając 4 gwizdy nie musisz ich spinać osobno w 4 kanały. Może podciąć skrzydła przez połączenie dwóch na kanał? Można wówczas otrzymać dwa zestawy po 16ohm co skutecznie podetnie skrzydła mocy. A owe dwie bardziej obciążone końcówki i tak praktycznie tego nie poczują przy tak wysokich częstotliwościach? Dobrze kombinuje czy całonocna praca daje o sobie znać? :???:

Skomentuj

Decyzja zapadła. Średniaki bedą cięte tylko wzmacniaczem i to wystarczy. Natomiast kumpel ma 4x30W wzmacniacz który dzisiaj wysyła do mnie za przysłowiową flaszkę przy najbliższym spotkaniu. Panowie potrzebuję zatem tylko kondka wstawić przed tweeter na +. Co polecacie ? by tweeter grał fajnie i nie kół zbytnio w ucho ale też nie był za miękki i cichy.

Skomentuj

takie bzdury widze ostatnio czesto w sieci i brak mi podstaw naukowych do wytlumaczenia ze to bledna logika

tweeter ma 22W ale tylko w swoim pasmie uzyteczny, juz po odfiltrowaniu!
                                        zatem jak podlaczysz wzmacniacz 30w to ten glosnik dostanie powiedzmy 5-10% mocy tego wzmacniacza! to glupota!
                                        tak wiec zostaw ten swoj wzmacniacz i podlacz go filtrem 3,3uF + 0,33mH i bedzie bezpiecznie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X