Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne spadki mocy w radiu vw crafter

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziwne spadki mocy w radiu vw crafter

Od niedawna ujeżdżam nowego craftera (2017 rocznik) i od razu zauważyłem, że radio przy średnio odkręconej głośności "nie wyrabia" mocowo tj. słyszalne są spadki głośności przy uderzeniu basowym. Brzmi to tak jakby ktoś ściszał na sekundę radio po czym znów poziom się wyrównuje by przy następnym uderzeniu znów się przyciszyć.
    Z początku myślałem że to jakieś zabezpieczenie przed przesterem bo sprzęt słaby ale ku mojemu zdziwieniu wszystko ustaje gdy hamuje silnikiem. Wtedy nagle moc wraca i naprawdę ma kopytko wiec to nie wina słabych jakościowo głośników czy cóś... :huh:
    Sprawdziłem ładowanie i okazuje się, że normalnie napięcie jest w okolicach 13.2v a przy hamowaniu silnikiem 14.4v
    Co by być dokładnym to po porannym odpaleniu auta przez chwilę napięcie jest ok i wtedy z radiem nie ma problemu ale wystarczy zrobić kilka km i juz spada.
    Słyszałem w serwisie wv że ten model sam sobie dobiera napięcie w zależności od potrzeb (trochę mnie to zdziwiło ale ok) ale przecież radio nawet na wyłączonym silniku powinno grać pełną mocą a tu :flapper:
    Bez ładowania miernik pokazuje prawie 13v ale radia nie da się słuchać głośniej. Jestem busiarzem, wiec spędzam w aucie mnóstwo czasu i szczerze to doprowadza mnie to do szewskiej pasji!
    Macie jakieś pomysły co to za kibel?
    Dodam, że trochę audio w autach juz kombinowałem wiec podłączenia, kostki, kable itd wszystko sprawdziłem i jest ok
    Last edited by Mercutio; 22.07.2018, 21:47.

zglos to na gwarancje jak nowka

Skomentuj

No właśnie zgłosiłem, ale wyłgano się tą sprawą z autoregulacją napięcia i jeśli radio gra to jest dobre. A ja pewnie zbyt dużo od niego oczekuje... Chciałem posadzić typa w aucie żeby zobaczył jak ogromna jest różnica gdy hamuje silnikiem ale oczywiście olewka

- - - - - aktualizacja - - - - -

Może od razu dodam, że radia nie zmienię choć z przyjemnością wyciągnął bym z szafy swoją zapasową 9835r. Niestety w tym oryginalnym szmelcu znajdują się funkcje sterowania podświetleniem zegarów i tym podobne pierdołki wiec musi zostać

Skomentuj

Sprawdź czy na minusowej klemie jest dodatkowa mała wtyczka

Skomentuj

Co masz na myśli mówiąc wtyczka? Jeśli chodzi o podłączenie radia bezpośrednio do aku z pominięciem instalacji oryginalnej to już próbowałem. Bez zmian niestety.

Skomentuj

Radio zapewne jest sterowane poprzez CAN.

Nie wiem jak VW, ale w BMW czy Peugeot spotkałem klemy minusowe ze sterownikiem.
            W BMW miałem z powodu wspomnianej klemy już różne cuda. Włącznie z ograniczeniem mocy radia czy wentylatora nawiewu. Samo jej odłączenie(informowała sterowniki o dużym rozładowaniu aku, mimo że tak nie było) powodowało pozbycie się wspomnianych problemów z ograniczeniem mocy

Skomentuj

No, dostałem się do aku i znalazłem ową wtyczkę. Niestety jej odłączenie nie przyniosło żadnego efektu. Nawet się przebryknąłem kilka razy na luzie żeby mieć pewność. Niestety na vw ta metoda nie działa. Ale zostawię ją odłączoną i jutro jeszcze na trasie będę miał okazję potestować.

Skomentuj

Czaruję...
              X