Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik 10" free air 2x2 lub 2x4 Ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik 10" free air 2x2 lub 2x4 Ohm

Cześć wszystkim.
    Planuję wymienić głośnik w podszybiu w Mercedesie W220, z mojego researchu wynika że siedzi tam 10 cali 1Ohm. Z tego co wiem potrzebuję głośnika z dość wysokim Qts, bo za skrzynię robi cały bagażnik. Przydała by się też w miarę wysoka efektywność. Zastanawiam się jeszcze nad głośnikiem 2ohm/2x4ohm, jednak nie wiem czy wtedy moc nie spadła by za bardzo, potrzebowałbym wtedy jeszcze wyższej efektywności. Póki co znalazłem STX W.25.400.2x2.MC, problemem jest dość niskie Qts tego głośnika, czy faktycznie będzie to problem? Obecny głośnik chciałbym wymienić po przy większych głośnościach po prostu nie wyrabia, gubi się, zaczyna "pierdzieć". Od biedy mogę zrobić przeróbkę na 8 cali, takich głośników będzie chyba więcej do wyboru?
    Last edited by Marios; 31.07.2018, 17:52.

Ten STX się nie nadaje do takiej zabudowy.

Skomentuj

W takim razie co polecasz? Pisałem z osobą, która wsadziła tam Kicker'a Comp 10 2x4Ohm i ponoć gra to kilkukrotnie lepiej i głośniej niż stockowy głośnik. Jednak znalezienie tego Kickera w dodatku w wersji dwucewkowej graniczy z cudem, zostaje ściąganie ze stanów.

Fabryczny głośnik ma 2x2Ohm, kable są fabrycznie pod połączenie równoległe.

Zakładając że Kicker 2x4 Ohm, efektywność 86db, Qts 0.58 gra tam bardzo dobrze, co innego możecie polecić?

// Tak z czystej ciekawości, jakie były by objawy zamontowania tego STX'a? Bujałby się za bardzo i nie produkowałby zbyt dużo basu?
      Last edited by TrueFaith; 31.07.2018, 03:08.

Skomentuj

Polecam dowiedzieć się, jakie parametry ma głośnik oryginalny. Jeśli to będzie niemożliwe, to najlepiej by było zmierzyć parametry TSP głośnika i dobrać coś podobnego.

Zamieszczone przez TrueFaith Zobacz posta
        // Tak z czystej ciekawości, jakie były by objawy zamontowania tego STX'a? Bujałby się za bardzo i nie produkowałby zbyt dużo basu?
        Takie, że nie będzie basu.

Skomentuj

Patrząc na procedurę pomiarową niestety taki pomiar nie będzie możliwy w moim przypadku, próbowałem też wyciągnąć parametry ale ani Bose ani Mercedes nie chcą udostępnić szczegółów.

Można by dobrać inny głośnik biorąc pod uwagę parametry tego Kickera, według osoby z którą się kontaktowałem grało to dużo głośniej i zauważalnie lepiej (zejście, kontrola).

Znalazłem taki głośnik w dobrej cenie
          https://www.excursion-audio.pl/?172,...n-sxr-10d4,171
          Xmax większy niż w kickerze, efektywność sporo większa, Vas też, tylko Qts nadal niskie... Ogólnie mało jest takich głośników, mógłbym prosić o jakieś konkretne modele?

Skomentuj

Tam siedzi jakaś pierdziawka.
            Myślę że nawet Tesla lepiej by zagrała.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Znalazłem taki głośnik w dobrej cenie
            https://www.excursion-audio.pl/?172,...n-sxr-10d4,171
            Xmax większy niż w kickerze, efektywność sporo większa, Vas też, tylko Qts nadal niskie...
            Ten jak i inne głośniki tego typu (pompki), nie nadają się na podszybie.
            Takie głośniki potrzebują sztywnej obudowy z racji swojego Xmax jak i mocy.

Skomentuj

Więc co jeśli nie tamten Kicker? Są jakieś inne modele do free air? Konkrety panowie, bardzo proszę :p

Skomentuj

Zeby to gralo basem, musisz miec Qts bliskie 1.

Skomentuj

Zdaję sobie z tego sprawę, natomiast trudniejsze jest znalezienie takich głośników. Z używanych na allegro i OLX nie ma właściwie nic, bo taki sposób montażu customowych głośników jest raczej rzadko spotykany. Problem stanowi wysokie Qts i niska impedancja (przy jednej cewce potrzebowałbym głośnika 1 lub 2 Ohm, dwucewkowych jest raczej mniej do wyboru)

Skomentuj

To moze prosciej bedzie wlozyc do bagaznika nieduzy sub.

Skomentuj

Jest taka opcja, co prawda musiałbym przeboleć brak bagażnika (wożę tam jeszcze zapasówkę i skrzynkę z narzędziami) no ale powiedzmy że jest to do zaakceptowania, bo rozumiem że nie znacie głośników podobnych do tego kickera dostępnych w Polsce?

Przykładowo taki zestaw:
                      https://allegro.pl/obudowa-skrzynka-...150455971.html
                      https://stx.pl/w-25-400-2x2-mc.html
                      lub
                      https://stx.pl/w-30-500-2x2-mc.html
                      https://allegro.pl/obudowa-skrzynka-...150454280.html

Powinny być w porządku?

Zakładając, że Kicker 86db 2x4Ohm był głośniejszy i mocniejszy niż fabryczny głośnik, to taki 12" STX 89db 2x2Ohm (czyli impedancja jak fabryka) powinien zrobić niezłe zamieszanie?
                      Last edited by TrueFaith; 31.07.2018, 14:46.

Skomentuj

Lepiej zrobić skrzynkę z płaskim głośnikiem i zamontować w podszybie. Trzeba też wiedzieć ile mocy masz do zasilenia tego potwora, bo może trzeba kupić głośnik który ma maksymalnie 100W żeby jednak grało to na max możliwości.

Skomentuj

Zerknij na IT MDS-08.
                          Zrób do tego płaską skrzynie podwieszoną pod podszybiem.
                          Wiem że głośnik 4 ohm ale jest mało wymagający co do mocy. Oryginalny wzmacniacz sobie powinien z nim poradzić.
                          Głośnik jest 8" a gra bardzo przyjemnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                            Zerknij na IT MDS-08.
                            Zrób do tego płaską skrzynie podwieszoną pod podszybiem.
                            Wiem że głośnik 4 ohm ale jest mało wymagający co do mocy. Oryginalny wzmacniacz sobie powinien z nim poradzić.
                            Głośnik jest 8" a gra bardzo przyjemnie.
                            Zgadza się, potwierdzić mogę jednak mds w tak dużym sedanie zginie szybciej jak STX o tej samej średnicy. Dodatkowo stx też nie musi mieć kilowata żeby grał i jest w wersjach 2x2ohm.
                            Jeżeli chodzi o jakość mds jest wg mnie lepszy. Jeżeli o większy fun i walniecie to stx.

Skomentuj

Oryginalny wzmacniacz teoretyzując może pobrać do 250W (12.5Vx20A bezpiecznik) czyli przy sprawności 80% klasy D mamy około 200W na wszystkie głośniki, można założyć 100W na suba i 25W na kanał lub 80W na suba i 30W na kanał. W drzwiach są 6.5 calówki. Dla mnie gra to naprawdę głośno i dobrze po ustawieniu equalizera w telefonie, ale ten subwoofer się trochę gubi.

Zrobienie skrzynki jest poza moimi umiejętnościami i możliwościami i nadal prawdopodobnie potrzebowałbym głośnika 2x2 lub 2x4Ohm.

Czytałem, że te STX nie wytrzymują bardzo dużo, jednak Nawet jeśli kończyłby się wcześniej niż papierowe 300W AES to w moim przypadku chyba nie miałoby to większego znaczenia, fabryczny wzmacniacz w najlepszym wypadku zapoda 100W na głośnik.

Tak powoli kończąc temat, chyba nie będę rozczarowany tym STX'em? Chcę niewielkim kosztem mieć coś troszkę lepszego niż fabryka, problem oryginalnego głośnika to to że przy wyższych głośnościach i niższych częstotliwościach zaczyna "pierdzieć" i totalnie się gubi. Gdybym zdecydował się na zwykłą skrzynkę w bagażniku, to zostawić oryginalny głośnik jako membranę bierną czy lepiej go wywalić żeby była dziura do kabiny?
                              Last edited by TrueFaith; 31.07.2018, 16:07.

Skomentuj

Oryginalny wzmacniacz teoretyzując może pobrać do 250W (12.5Vx20A bezpiecznik) czyli przy sprawności 80% klasy D mamy około 200W na wszystkie głośniki, można założyć 100W na suba i 25W na kanał lub 80W na suba i 30W na kanał. W drzwiach są 6.5 calówki. Dla mnie gra to naprawdę głośno i dobrze po ustawieniu equalizera w telefonie, ale ten subwoofer się trochę gubi.

Zrobienie skrzynki jest poza moimi umiejętnościami i możliwościami i nadal prawdopodobnie potrzebowałbym głośnika 2x2 lub 2x4Ohm.

Nawet jeśli STX kończyłby się wcześniej niż papierowe 300W AES to w moim przypadku chyba nie miałoby to większego znaczenia, fabryczny wzmacniacz w najlepszym wypadku zapoda 100W na głośnik.

Tak powoli kończąc temat, chyba nie będę rozczarowany tym STX'em? Chcę niewielkim kosztem mieć coś troszkę lepszego niż fabryka, problem oryginalnego głośnika to to że przy wyższych głośnościach i niższych częstotliwościach zaczyna "pierdzieć" i totalnie się gubi. Gdybym zdecydował się na zwykłą skrzynkę w bagażniku, to zostawić oryginalny głośnik jako membranę bierną czy lepiej go wywalić żeby była dziura do kabiny?
                                Poproś kogoś z forum o wykonanie skrzynki na wymiar pod dany głośnik.

Dziura do kabiny jest ok, ale zdecydowanie lepiej zagra Ci to z głośnikiem jakby w kabinie bo żeby wyjść z bagażnika potrzebujesz mocy a nie pierdzenia 100W wzmakiem w głośnik o małej efektywności.

Więc moja rada jako użytkownika MB, skrzynka na wymiar u kogoś z forum do podszybia, najlepiej z STX w BR(doda trochę od siebie dB), 2x2ohm i koniecznie musi grać do kabiny a nie kufra(jak BR to również do kabiny).
                                Przerabiałem temat kilka razy aż wreszcie zrobiłem sobie skrzynkę w podszybiu z głośnikiem do kabiny i całkowicie odseparowałem bagażnik od kabiny, tak że głośnik był w kabinie i jego dźwięk nie uciekał nadmiernie do kufra.
                                Akurat na początku miałem 8cali a potem 10cali ale zawsze zapas mocy. W ostatnim podejściu było 220W dla 10calowego RFP rockforda który grał w 20litrowej zamkniętej obudowie. Efekt bardziej niż zadowalający porównując aplikację do zwykłej paczki w bagażniku.

Skomentuj

Nie będzie problemu z montażem takiej skrzynki w aucie? Na pewno musiałbym powycinać trochę tapicerki w bagażniku, ale zastanawiam się jak to by się miało trzymać. Podesłałbyś kogoś kto może zrobić taką skrzynkę?

Skomentuj

Ja u siebie demontowałem tylną półkę i pod nią jest profilowana blacha i do niej mocowałem skrzynki. Z 8 calowym stx była na 4 gwintach M6 a na 10calowym RF była na 4 dwugwintach 8mm i trzymało się to wszystko super.
                                    Zrób fotkę od spodu półki jak wejdziesz do bagażnika i zmierz jakie wymiary maksymalne możesz tam podwiesić. U mnie nie było to dużo bo półka jest płytka i skrzynka miała tylko 27cm szerokości a wysokość to było coś około 15cm, tak że głośnik wszedł do paczki i od ścianki dolnej był może z 1cm odsunięty, długość skrzynki to było około 80cm. Zrobiłem max wymiary żeby uzyskać 20l wtedy.

Skomentuj

Napisz do STX, moze Ci skleja taki przetwornik z wysokim Qts do zabudowy w polke.

Skomentuj

Auto chwilowo na warsztacie (stąd też czas na różne dziwne pomysły :razz:) więc pomierzę dopiero jak wróci i wtedy ewentualnie będę szukał kogoś kto wykonałby obudowę.

Na tą chwilę napisałem do STX o wykonanie zmodyfikowanego głośnika o odpowiednich parametrach, zobaczymy co odpiszą.

Znalazłem też Kicker Comp C12 03C124 - 4ohm, 89db, 40-150W RMS, free air za bardzo śmieszną cenę. Przeróbka podszybia na 12" była by względnie prosta, pytanie czy 4Ohm zagra odpowiednio... Jaki jest rzeczywisty spadek mocy przy spadku impedancji o połowę? Moc spada także o połowę czy nieznacznie?
                                        //Teraz znalazłem też takiego 10", więc jeszcze prościej, tylko te nieszczęsne 4 Ohmy.
                                        //Znalazłem też wersję 10" 2x2 czyli dokładnie to czego szukamy, tylko cena prawie 400zł. Jeśli nie znajdę alternatywy to prawdopodobnie go zamówię.
                                        Last edited by TrueFaith; 31.07.2018, 17:02.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X