Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tani zestaw 2-way do Garbusa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tani zestaw 2-way do Garbusa

Witam Wszystkich po bardzo długiej przerwie.

Poszukuję coś sensownego do Garbuska '99, w którym obecnie gra jeden sprawny midwoofer (+2 tylne) oraz drugi ze sparciałym zawieszeniem. Interesuje mnie coś co zagra lepiej niż seria w kwocie powiedzmy 150-250zł. Mogą być używki. Zostaną tylko głośniki przednie, zatem szukam dwóch wysokotonowych oraz dwóch midwooferów 165mm. Najprawdopodobniej będę robić zwrotki do tych głośników w samochodzie (ale z tym może być kłopot).

Póki co wzmacniacza nie posiadam, jest tylko radio Alpine cda-9847R (niby maksymalnie 45W, ale nie wiem ile realnie, może 15-20W). Preferowane 4 Ohm, średnia moc. Mam na oku wzmacniacz 40WRMS@4om z opcją suba 110WRMS@4om (ale tu już duże zniekształcenia), lecz wolałbym za dużo w to nie wciskać. Kwestia subwoofera jest wątpliwa, nie wiem czy będzie się kalkulować.

Kieruję się w stronę głośników pochodzących z innych samochodów. Myślę że może to być dobra baza, aby dopaść coś lepszego niż w serii za małą kasę, przez co waham się czy z np. lexusa będzie lepszy sprzęt, albo czy jak kupię 2 woofery dynaudio/bose to będą lepsze niż w serii (bo z tym też są różne opinie). Pytanie tylko co zagra lepiej, gdyż czytałem wiele opinii że VW daje dość dobre głośniki w serii.

Drzwi są wytłumione butylem GMS, pod tapicerką pianka kauczukowa. Gródź też solidnie wytłumiona, ale to raczej nie robi wielkiej różnicy.

Gatunek muzyczny - powiedzmy POP, albo inne gatunki jakich teraz słuchają nastolatki i Panie.

Jeszcze jedna kwestia - jak na przyszłość uchronić się przed spaleniem wysokotonowych?

Pozdrawiam

Witaj.
    Niestety budżet jest za niski nawet na używki. W tej cenie to sam chiński szmelc lub boschmany itp.

W budżecie 300-350 zł poszukał bym coś na przód z zwrotnicami bo samemu ich nie ogarniesz.
    Jeśli bardzo potrzebujesz tyłu zostaw fabryczny.
    Zainteresuj się wpisami o zestawach GMS lub audiosystem. Pod radiem powinny zagrać.
    Unikaj marek którymi się ludzie podniecali 20 lat temu z masówek.
    Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź.

Tył wypada, nie potrzebuję go. Może rzeczywiście poczekam z głośnikami. Chciałem w miejsce jednego z nich wstawić w przyszłości np. intertechnika 8" ciętego na 70-80Hz, aby dopełnić pasmo.

Czy projektowanie zwrotnicy do CA jest dużo bardziej złożone od Home Audio? Jak zachowują się symulacje zwrotnic względem rzeczywistości? A może tylko zwrotnica nastawna i pomiary aż do znalezienia właściwej zwrotnicy?

Czy na tym etapie warto kupować wzmacniacz o podobnej mocy co radio (15-40W RMS)? Czy ta zabawa w kwocie 200-250zł coś realnie da, oprócz możliwości zamontowania suba w samochodzie?

Skomentuj

IT 8 się nie nadaje do drzwi. Wymaga obudowy i to z tego co pamiętam koło 20L.

Zwrotnice pasywne zrobione poprawnie w aucie wyższa szkoła jazdy.
        Różni się pomiar z racji odbić oraz w aucie wiecej się robi pomiarów RTA a w domu pomiar bramkowany.

Z droższych fajniejszych zestawów na przód to Morel coś koło 600zl nowe.

Jeśli kupować wzmacniacz to coś lepszego kolo 400-500zl uzywki i wymaga to osprzętu jak kabl zasilania, bezpiecznik, oprawka itp.
        Jakieś 150-200zl. Bo chińskie zestawy to aluminium miedziowane i cienkie druciki.

Z g... bata nie ukręcisz.

Skomentuj

Tam nie ma drzwi z tyłu, jest fajna wnęka pod boczkiem, koło 15l (a niby można dodatkowo zwiększyć objętość pozorną poprzez wytłumienie), musiałbym dokładnie zmierzyć.

W cenie wzmacniacza już uwzględniłem przewody (2,5mm2 OFC na głośniki, 4mm2 na suba, 6mm2 na zasilanie), stary używany Kenwood KAC-744, 2x40W RMS (4Om, THD 0,08 + 1x110W RMS (4Om, ale przy tej mocy THD 0,8%, co raczej nie jest słyszalne przy niskich częstotliwościach). Dodatkowo ma odcięcie 2. rzędu przy częstotliwości 80Hz.

Kwestia tego czy warto wydać te 500-550zł na wzmacniacz i mds'a czy lepiej same głośniki na przód w tej cenie.

Skomentuj

W niedużych pieniądzach mogę polecić Audisona LR604XR.
            Wzmacniacz bardzo fajny. Napędzie spokojnie przód i suba w mostku na IT MDS-08.
            Posiada też wbudowany crossover i ma małe wymiary więc można zamontować prawie wszędzie np. pod schowkiem pasażera.
            Co do mocy z radio to nie wyciągniesz więcej jak 12-15W na kanał.
            Przy wzmacniaczy jest realnie dużo wiecej.
            Przy zmianie zasilania przodu z radio na wzmacniacz odczułem kolosalną różnicę na plus wzmacniacza.
            Last edited by Adzik94; 28.08.2018, 05:55.

Skomentuj

Zdaję sobie sprawę iż z radia nie wyciągnę więcej niż te kilkanaście watów RMS. Bardziej od mocy interesuje mnie to, czy przy porównywalnych mocach radia i wzmacniacza, wzmacniacz pozwoli na zauważalnie lepszą grę. Inaczej mówiąc, czy jak wysupłam te 500-600zł to lepiej montować wzmacniacz i sub czy lepiej zmienić głośniki na przodzie? A może lepiej teraz dołożyć suba i za jakiś czas coś dokupić w okolicach 400zł (używki)?

Czy warto oglądać się za tymi Kenwoodami z serii KAC?

Skomentuj

Jak chcesz zasilać przód z radia to sonówka wymyśliła radyjko na pokładzie z klasą D i masz do dyspozycji około 50W rms. :)

https://www.sony.pl/electronics/radi...etails_default

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://www.youtube.com/watch?v=0zkLwQVHxfI
                Last edited by Pteterycz; 28.08.2018, 11:39.
                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Wszystko zależy od jednostki jaką posiadasz.
                  Ja ze swojej strony polecę wzmacniacz. Taki z 40W/4ohm RMS na kanał to już można robić rozwojowy system.
                  Radio przu zasilaniu samego przodu zaczyna się gubić:/
                  Wzmacniacz-warto.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                    Radio przu zasilaniu samego przodu zaczyna się gubić:/
                    Rozwiń ta myśl...
                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Jeśli chcesz mieć bas i przyjemne granie a bez subwoofera to trzeba drzwi wykleic matami butylowymi nawet tańszym. Potem zestaw na przód uzywka i powinno styknać, będzie mało wtedy wzmacniacz itp.
                      A jak sam bas to sub i byle co na przód jak większość....

Skomentuj

Jeśli chodzi o mnie to drzwi już są wytłumione butylem. W każdym razie już wiem że następnym krokiem powinna być wymiana głośników i zwrotnic. Dzięki za cenne porady.

Z tego co widzę (kondrax), jesteś obeznany w temacie CA. Mierzyłeś może kiedyś fabryczne nagłośnienia w CA? A jeśli tak to jak wypadały? Czy te zwrotnice są starannie dobierane czy cięte "na pałę"? VW w jednym modelu głośnika potrafił zatrudnić przynajmniej trzech wykonawców.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                          Rozwiń ta myśl...
                          Wzmacniacz ma dużo lepszą kontrolę nad głośnikami niż końcówka w radio.

Skomentuj

No bawię się w CA ale ja już przeszedłem etap budżetowego sprzętu. Teraz już tylko coś wyszukanego.

Fabryczne nie. Ale z kolegą kilka zestawów się grzebało. Głównie droższe morele, scan speak itp.
                            Mierzymy i domówki i auta, głównie swoje i hobbystycznie.
                            Poprostu mam czas słuchać jak jadę w korku do pracy.

Ale są zestawy ogólnie polecane jak te morele koło 600zl dużo osób zadowolonych. Więc i może tobie spasuje.

Niestety zwrotnice w aucie długi temat. Ja na sam przód mam 4 kanały i czasowo opóźniam tweetery do wooferow itp. , teraz procesor będę montować także u mnie jest już inny etap CA.

Skomentuj

Co się dzieje? nigdzie niema zestawów z GMS

Skomentuj

Skorzystam z tematu, o coś taniego do Octavii I

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                  Jak chcesz zasilać przód z radia to sonówka wymyśliła radyjko na pokładzie z klasą D i masz do dyspozycji około 50W rms. :)

https://www.sony.pl/electronics/radi...etails_default

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://www.youtube.com/watch?v=0zkLwQVHxfI
                                  kolega na tym radiu zrealizował zestaw 2way+sub (2 kanały zmostkował) i trzeba przyznać że grało to bardzo przyjemnie!
                                  zestaw 2 way to od siebie polecę Morel Maximo lub Maximus, jeśli masz trochę więcej kasy to Tempo Ultra

Skomentuj

Niewymagajace woofery to np AMA BL160. Czasem można ustrzelic je nowe/używki.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X