Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomiar charakterystyki wnętrza samochodu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomiar charakterystyki wnętrza samochodu.

Witajcie po latach. Piszę bo potrzebuję wykonać pomiar charakterystyki systemu audio mojego wozu. System jest na głośnikach dynaudio, trójdrożny przód, dwudrożny tył, podwójny subwoofer 10". napędzane aktywnie 3 wzmacniaczami alpine mrv f400 (tweetery, midbasy+srednie, subwoofery) oraz bardzo wiekową zwrotnicą aktywną alpine. sterowane radiem z wbudowanym analogowym equalizerem 5 pasm osobno p/t ale bez mozliwozliwosci regulacji czasow/opoznien. Głośniki są pod złymi kątami, tweetery w desce nie na słupkach, co też wprowadza jakiś zafalowania.

co do samych pomiarów nie bardzo wiem jak się za nie zabrać. Wiadomo laptop, karta wejście - wyjście itd, ale jakiego programu użyć, pomiar wnętrza samochodu jest dość specyficzny bo wydaje mi się, że powinien on zawierać też odbicia i rezonanse kabiny. jakiego mikrofonu użyć. Kiedyś były tanie wkładki wm61a, może teraz są lepsze, jak jest teraz - nie mam pojęcia. Kłopot jest z niskim basem, jest go bardzo dużo, a nieco wyżej jest mocny dołek.

poniżej kilka zdjęć z wozu

Cześć
    Wm61 + preamp + arta software
    Pomiar RTA na PN pink noise.

Szczerze bez czasówek plus poważniejszego EQ to nie masz za bardzo co tam ustawić.
    Ustawić na słuch i jeździć. Same pomiary Ci nic nie dadzą bo raz, że trzeba je umieć interpretować a to nie jest 5 min nauki.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Ok, dziękuję, czyli podczas mojej niebytności nie wynaleziono koła na nowo. System jest właśnie ustawiony na ucho - moje ucho. I zdaję sobie sprawę, że sporo można jeszcze poprawić cięcia i głośności poszczególnych pasm, a resztę delikatnie poprawić tym eq, które przy większych korekcjach wprowadza sporo zniekształceń.

Chodzi mi po głowie jeszcze jedna rzecz. Aktywne wyciszenie dźwięku wydechu poprzez podanie na subwoofer odwróconego sygnału z wydechu samochodu. Mowa tu o złośliwej częstotliwości rezonansowej układu wydechowego 60-125hz 1500-3000obr. Trzeba by tu zastosować jakiś mikrofon i płynną regulację fazy (muszę potestować mapsensory wpięte wężykiem blisko końcówki wydechu)
      Last edited by tom1eczek; 24.03.2019, 20:52.

Skomentuj

A nie myślałeś o prostszym systemie jak maty butlowe + pianka kałczukowa i wyklejenie bagażnika?

W twoim system kuleje parę rzeczy ale zaczął bym od zmiany radio z czasówkami i EQ oraz odpięciu tyłu jeśli nie jeździsz z tyłu, pozbyciu sie tych filtrów Alpine jak już będą w radio.
        Wtedy można myśleć o pomiarach, strojeniu itp. na mikrofon i RTA.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Wiesz, może śmiesznie to zabrzmi ale bardzo jestem przywiązany do tego radia to jest alpine, jego dopasowania do wnętrza mojego 20 letniego wozu, że pamięta stacje po odłączeniu batt, koloru podświetlania, do tego, że tracki z 3 płytowej zmieniarki wybieram gałką, samo się zgłaśnia jak jadę szybciej... Słyszę wady brzmienia tego radia bo podłączałem je w domu do wzmacniacza i monitorów (ono jest deck) i ono jakby trochę rzęzi, ma słaby tuner w porównaniu do kompakta ale na razie zostaje.

https://www.google.com/search?q=sc90...goj4EEM:&vet=1

auto było już bebeszone, częściowo wytłumione matą dekarską w kilku warstwach, a częściowo wcale, ten bagażnik ogólnie jest kiepski, klapa jest duża, dość wiotka i mało szczelna. 3" przelot wydech dopełnia nieszczęścia. Wyspawam rezonator helmholtza (slepą kiszkę) do wydechu o odpowiedniej długości dla w/w częstotliwości rezonansu ale coś czuję, że rewelacji dalej nie

Last edited by tom1eczek; 24.03.2019, 22:21.

Skomentuj

Tweetery w desce... a midbass jak na zdjeciu, czy tez bass w tylnej czesci drzwi, a mid gdzie originalna lokacja glosnikow fabrycznych? Jesli sa dodatkowe srednio tonowe to moze warto by przesunac tweetery by byly blizej srednich w 'zagle' i ustawic pod takim katem bys podobne charakterystyki przenoszenia. Bez DSP raczej nie wiele da sie zrobic - MiniDSP produkuje cos do samochodu ktory jest w miare przystepnej cenie ale nie patrzylem ile ma kanalow. 3" wydech - to cicho nie bedzie, szybciej tez nie.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Nie na temat...
              kolega wrzuci fotki do nas, za jakiś czas nic z tego tematu nie będzie -dzieki

Skomentuj

ok, przerzuce fotki. Drzwi w każdym razie dramatycznie zrobiłem. bas powinien być na dole tam gdzie schowek, a średniak na górze przy desce. i może kiedyś tak zrobię. Teraz średniak jest z tyłu drzwi, a bas z przodu w orginalnym miejscu.

Wydech niby dobra sprawa, bo szybko turbo wstaje i daje drogę do dalszych modyfikacji tylko nie wymyśliłem skutecznego sposobu na wyciszenie jego w częstotliwościach rezonasowych w zakresie basu. Wyższe częstotliwości tłumi bardzo dobrze bo tam są tłumiki mojej konstrukcji gdzie nie oszczędzałem na materiale tłumiącym w kilku rodzajach.

Skomentuj

Zacznij od "oddzielenia" wydech/kabina. Maty chociaż nad wydechem no i bagażnik. Dwa montaż średniaka masakra. Przerzuć go na słupek razem z tweeterem. Robiłem s80 2.5 turbo zawirusowane na przelocie i nie było problemów. Swoją drogą Volvo wyjątkowo sprzyja audio.

Skomentuj

Czaruję...
                  X