Witajcie po latach. Piszę bo potrzebuję wykonać pomiar charakterystyki systemu audio mojego wozu. System jest na głośnikach dynaudio, trójdrożny przód, dwudrożny tył, podwójny subwoofer 10". napędzane aktywnie 3 wzmacniaczami alpine mrv f400 (tweetery, midbasy+srednie, subwoofery) oraz bardzo wiekową zwrotnicą aktywną alpine. sterowane radiem z wbudowanym analogowym equalizerem 5 pasm osobno p/t ale bez mozliwozliwosci regulacji czasow/opoznien. Głośniki są pod złymi kątami, tweetery w desce nie na słupkach, co też wprowadza jakiś zafalowania.
co do samych pomiarów nie bardzo wiem jak się za nie zabrać. Wiadomo laptop, karta wejście - wyjście itd, ale jakiego programu użyć, pomiar wnętrza samochodu jest dość specyficzny bo wydaje mi się, że powinien on zawierać też odbicia i rezonanse kabiny. jakiego mikrofonu użyć. Kiedyś były tanie wkładki wm61a, może teraz są lepsze, jak jest teraz - nie mam pojęcia. Kłopot jest z niskim basem, jest go bardzo dużo, a nieco wyżej jest mocny dołek.
poniżej kilka zdjęć z wozu

co do samych pomiarów nie bardzo wiem jak się za nie zabrać. Wiadomo laptop, karta wejście - wyjście itd, ale jakiego programu użyć, pomiar wnętrza samochodu jest dość specyficzny bo wydaje mi się, że powinien on zawierać też odbicia i rezonanse kabiny. jakiego mikrofonu użyć. Kiedyś były tanie wkładki wm61a, może teraz są lepsze, jak jest teraz - nie mam pojęcia. Kłopot jest z niskim basem, jest go bardzo dużo, a nieco wyżej jest mocny dołek.
poniżej kilka zdjęć z wozu

Skomentuj