Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Granie do Golfa V

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Granie do Golfa V

Witam przymierzam się do powolnej budowy jakiegoś lepszego zestawu grającego w swoim golfie
    najważniejsza rzeczą jest iż mam już kupioną skrzynkę zamknięta dedykowaną do swojego auta zależy mi na niej ponieważ praktycznie nie zabierze mi bagażnika jej parametry to :
    15 litrów pojemności
    miejsce na głośnik 10'' 25cm 232mm
    maksymalna głębokość głośnika to 150mm
    wygląda dokładnie tak:

budżet: na głośnik do tej skrzynki jakieś lepsze głośniki do przodu oraz wzmacniacz + jakieś lepsze radio to maksymalnie 2-3k (chciał bym by było jak najbliżej 2k jednka jeśli 2k nie ma sensu to mam nadzieje że chociaż nie przekrocze 3k) z tym że teraz ograniczę się do wzmacniacza i głośnika do skrzynki dopiero po wakacjach kupie resztę.
    obecnie posiadam radio RCD300
    proszę o pomoc i pozdrawiam

Zacznij od podstaw. Wyklejenie drzwi matami. Najlepsze głośniki bez tego nie pokażą klasy.
    Dalej okablowanie.
    Oprawka bezpieczenika audison + kabel spawalniczy dostosowany do mocy wzmacniacza ale 20-25mm2 plus końcówki miedziane oczkowe + RCA np. Sinuslive cx50
    Dobry głośnik do suba to około 500zł się zaczyna. Zobacz ofertę audiosystem np. hx08sq.
    Wzmacniacz proponuje używany bo nowy w tym budżecie to nic sensownego nie będzie, same chinczyki z ładnym logo.
    Radio prosi się o wymianę na takie z czasówkami Kenwood/JVC/Alpine.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
    Last edited by kondrax; 20.04.2019, 16:08.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Na stronie Basser'a masz propozycje 10' do zastosowania w tej skrzyni. Wiadomo, że ceny nowych nie zawsze są "odpowiednie" dla twojego budżetu... ale można wtedy znając pasujący sub - a mam na myśli głębokość i możliwość przyzwoitej pracy w takiej pojemności skrzynki - poszukać używanego na znanych portalach.
      Czyli tak, polecane suby na specjalistycznych forach do takiego litrażu nie zawsze spełnią warunek limitu głębokości ze względu na nieco większą głębokość montażu.
      Przejrzyj na stronie Basser'a proponowane suby do tej skrzynki:
      http://sklep.basser.pl/pl/obudowy-fi...ubwoofera.html
      Wiadomo cena pierwszoplanowa i niekoniecznie u nich musisz kupić, ale... sub musi "lubić" pracować w okolicach pojemności 15 litrów, mieć w takiej obudowie jak najniższą wartość F3.
      To możesz sprawdzić w manualach tych subów podawanych poniżej opisu każdego z nich. Są to dokumenty w formacie PDF i szukaj opisu skrzyni closed i podane parametry Fc i F3.
      Mają mieć jak najniższe wartości.
      Wzmacniacz ma być jeden zapewne, więc model 4 kanałowy.
      Praca w mostku na sub - zalecana moc w mostku dla impedancji 4 w granicach min. 300W. Jak będzie więcej, to będzie lepiej.
      Nie należy przejmować się wysoką mocą podawaną na przedni zestaw - jak będziesz miał okazję kupić zestaw o mocy mniejszej niż ta możliwa do oddania przez wzmacniacz, to po prostu ustawiasz we wzmacniaczu czułość - tzw. gain/level - stosownie do mocy przyjmowanej przez ten zestaw.

- - - - - aktualizacja - - - - -

@kondrax
      Ale podałeś propozycję 8'.
      Last edited by grzeczny_52; 20.04.2019, 16:12.

Skomentuj

Wiedziałem już wcześniej że na tej stronie są propozycje jednak odstraszyło mnie to iż większość głośników które proponują ma w specyfikacji zalecane większe litraże więc odpuściłem temat jednak po sprawdzeniu wszystkich wyszło że
        http://sklep.basser.pl/pl/subwoofery...subwoofer.html powinny pasować ma wpisane 14.2 litra jest jeszcze Alpine http://sklep.basser.pl/pl/subwoofery...subwoofer.html która ma napisane w parametrach produktu 15L ale w pdfie jest dopisane " add additional 1,9 L for woofer!" wiec raczej odpada braknie właśnie tych 1.9 litra a chyba lepiej mieć 0.8 litra za dużo niż 1.9L za mało łatwiej "zabrać" te 0.8 niż wyczarować prawie 2 (prawda?)

Skomentuj

Zamieszczone przez DawCzer Zobacz posta
          Wiedziałem już wcześniej że na tej stronie są propozycje jednak odstraszyło mnie to iż większość głośników które proponują ma w specyfikacji zalecane większe litraże więc odpuściłem temat jednak po sprawdzeniu wszystkich wyszło że
          http://sklep.basser.pl/pl/subwoofery...subwoofer.html powinny pasować ma wpisane 14.2 litra jest jeszcze Alpine http://sklep.basser.pl/pl/subwoofery...subwoofer.html która ma napisane w parametrach produktu 15L ale w pdfie jest dopisane " add additional 1,9 L for woofer!" wiec raczej odpada braknie właśnie tych 1.9 litra a chyba lepiej mieć 0.8 litra za dużo niż 1.9L za mało łatwiej "zabrać" te 0.8 niż wyczarować prawie 2 (prawda?)
          Oba te głośniki bym sobie darował.
          Polecam jeszcze doczytać co to jest wytłumienie. I jak to może pomóc w obudowie closed. I nie musisz się trzymać ram co do litra.

Obadaj ofertę, gladen, helix, JL, czy focal.

Last edited by kondrax; 22.04.2019, 22:43.

Skomentuj

w porzadku więc
            https://www.audiosklep.pl/focal-rsb-250-p4007
            albo
            https://www.audiosklep.pl/jl-audio-10wxv2-4-p9471

chyba że ktoś napisze "weż daj sobie z nimi spokój weź "ten*" będzie super mowie Ci"
            (*"ten" = maks 550zł)

i ostatnia prośba do was "Oprawka bezpieczenika audison + kabel spawalniczy dostosowany do mocy wzmacniacza ale 20-25mm2 plus końcówki miedziane oczkowe + RCA np. Sinuslive cx50" okej ale jaki wzmacniacz? przeglądałem znany portal aukcyjny ale niestety dla mnie wszystkie są takie same wiec proszę podrzućcie mi jakieś linki lub nazwy [powiedzmy w przedziale do 800 zł czym mniej tym lepiej

Skomentuj

Tylko pamiętaj o dwóch rzeczach:
              - suby mamy jedno i dwu cewkowe; 2 ohm lub 4 ohm jednocewkowe i 2 x 2 ohm lub 2 x 4 ohm dwu cewkowe.
              - wzmacniacz w twoim przypadku, a mam na myśli kanał dla suba, ma mieć albo jeden kanał mono - monoblok lub wzmacniacz dwukanałowy (lub dwa kanały wzmaka czterokanałowego), który spięty w mostek obsługuje w 90% suba o impedancji 4 ohm. Pozostałe 10% potrafi też obsłużyć impedancję 2 ohm. No ale cena raczej je eliminuje :)
              W takim razie standardowy, zmostkowane dwa kanały w mono nie obsłużą Focala przez Ciebie wymienionego... Ma on 2 x 4 ohm, więc spięcie go w 2 ohm nie będzie właściwe dla typowego mostka - musi mieć po spięciu 4 ohm.
              Ewentualnie niezbyt mocny mono będzie dobrym dla Focal'a rozwiązaniem. Jednak będzie trzeba mieć dwa wzmacniacze, a to podnosi koszty i niekoniecznie dla Ciebie jest dobrym rozwiazaniem.
              Wniosek - nie wybieramy subów 2 x 4 ohm. Albo 1 x 4 ohm, albo 2 x 2 ohm.

Skomentuj

Przypomnę że w golfie V woofer jest w okolicach biodra. Zaleca się użycie systemu 3way.

Skomentuj

okej w takim razie zostaje JL Audio 10WXv2-4 mający 1x4 ohm
                  tylko czy ktoś podrzuci mi jakiś odpowiedni wzmacniacz? sam będę go szukać rok..

Skomentuj

Zamieszczone przez DawCzer Zobacz posta
                    okej w takim razie zostaje JL Audio 10WXv2-4 mający 1x4 ohm
                    tylko czy ktoś podrzuci mi jakiś odpowiedni wzmacniacz? sam będę go szukać rok..
                    teraz tak myślę może lepiej wzmacniacz tylko na suba. a po wakacjach drugi wzmacniacz na przód i budowa oddzielnie całego przodu ma to sens ?

Skomentuj

Z używek możesz poszukać Kenwood KAC 921.
                      W mostku ma 200W przy 4 Ohm.
                      Chodzi po 140 zł.

Skomentuj

Z niedrogich i mocnych wzmacniaczy do suba mogę polecić Axtony modele C400x2, C-409, C-408
                        Moc w granicach 350W/4ohm.
                        Na znanym portalu z ogłoszeniami jest jeszcze dość mocna dwukanałowa alpine 3549 https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz...tml#d0aa0d24fb

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                          Z niedrogich i mocnych wzmacniaczy do suba mogę polecić Axtony modele C400x2, C-409, C-408
                          Moc w granicach 350W/4ohm.
                          Na znanym portalu z ogłoszeniami jest jeszcze dość mocna dwukanałowa alpine 3549 https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz...tml#d0aa0d24fb
                          kupiłem tą alpine ,
                          kolejne z pewnie głupich pytań: wygłuszenie "obudowa zamknięta - na ścianki gąbka 2...4cm, tu również wykładamy 1cm od płyty. Całą objętość należy mocno wytłumić wełną lub watą"link mam problem ze zrozumieniem tego zdania co oznacza "mocno wytłumić"? bo raczej nie "pchać na siłę watę ile wlezie? i co z miejscem w którym głośnik wchodzi w obudowę istnieje coś takiego jak odstęp który należy zachować miedzy watą a głośnikiem ? taki głośnik musi sie dobrze grzać szczególnie w zamkniętej obudowie...
                          i co do samej waty / gąbki czy wata taka i taka gąbka będzie okej ? oraz sam koniec 1cm od płyty? ale że jak ? (szukałem w internecie jakichś zdjęć by nie zawracać wam głowy ale słabo mi poszło :(
                          Last edited by DawCzer; 08.05.2019, 07:00.

Skomentuj

Najpierw daj bez wytłumienia. Posłuchaj. Wsadź trochę gąbki lub watoliny. Posłuchaj. I wybierz ilość wytłumienia pod siebie lub jego brak.
                            Olej ten tekst. Co napisałeś.

Skomentuj

Czaruję...
                            X