Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lexus GS MK2 Bluetooth DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lexus GS MK2 Bluetooth DIY

Hej,

Chciałbym zamontować bluetooth do mojego auta - Lexus GS430 MK2.

Zastanawiam się czy ten schemat, który stworzyłem ma sens. Nie znam się kompletnie na Car Audio, ani audio, na car też tak średnio i elektronika też nie jest moim konikiem.

Dlatego chciałbym się zapytać czy to ma prawo zadziałać?
    Czy nic nie spalę?
    O czym powinienem jeszcze pomyśleć?

Schemat:

Wzmacniacz w aucie: 86280-OWO32 (od Mark Levinsona wg Google).
    Bluetooth, który chciałbym wsadzić to: TPA3116, Sanwu SW-HF183 (na schemacie SW-HF71): https://www.gotronik.pl/tpa3116-wzma...ot-p-4582.html

PS.
    Pomimo tego, że na radiu z przodu nie widzę nigdzie nalepki Mark Levinson, to w bagażniku znalazłem takie numery na wzmacniaczu: 86280-OWO32 (od Mark Levinsona wg Google) - myślicie, że któryś z poprzednich właścicieli podmienił tylko radio?

PS. 2.
    Wiem, że radio przestanie mi działać, ale może dorobię przełącznik jakiś na to.

Pozostale zdjecia
    Last edited by mdran; 30.07.2019, 20:15.

możesz miedzy radiem a wzmacniaczem dać po rezystorze na kanał 1k tak samo z bluetootha tak żeby rezystory łączyły się od strony wzmacniacza a miedzy urządzeniami było po 2k rezystancji. warto też dać po kondensatorze 10uF na wyjściu blueootha do każdego kanału o ile nie ma ich w urządzeniu. upewnij się że moduł działa z 12V, podłączaj i powinno wszystko działać dobrze, i radio i moduł jednocześnie a po włączeniu obydwu urządzeń będziesz słyszał sumę dźwięków. Oczywiście kable sygnałowe od modułu ekranowane. Pozdrawiam :)

Skomentuj

NIe bardzo czaję ten schemat, więc się nie odzywałem, ale mdran pokazuje moduł BT ze wzmacniaczem. I to o ile się nie mylę zmostkowany. Wzmacniacz ma wejścia wysokopoziomowe? I te końcówki z BT są zwykle zmostkowane, więc podłączenie minusów do masy wzmacniacza je uszkodzi. O ile się nie mylę.

Skomentuj

No to nie wiem po co miałby podłączać moduł ze wzmacniaczem przed wzmacniacz :) Ale jeśli tak jest to nie można w żadnym wypadku tak zrobić!! Najłatwiej poszukać modułu z wyjściem liniowym.

Skomentuj

Czaruję...
        X