Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik do niedużego subwoofera?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głośnik do niedużego subwoofera?

Hej.

Dawno temu wypadłem z obiegu. Poszukuję głośnika do budowy subwoofera, coś niedużego, tylko do uzupełnienia niskich tonów w aucie. Głośnik 8-10 cali, 2 omy albo 2x4 omy. Do tej pory przez chyba 7 lat używałem STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC w obudowie projektu Pawła S. i byłem zadowolony, zarówno pod względem jakościowym jak i ilościowym. Ostatnio zmieniłem auto i sprzedałem ten subwoofer, a teraz powoli zaczynam tego żałować. :angry: Do napędzenia będę miał carpower nano 2001, chciałbym aby obudowa nie była większa niż 20, w ostateczności 25l (może pobawię się w rzeźbę we wnęce bagażnika).
    Możecie polecić coś ciekawego, powiedzmy do 150-200zł?

https://allegro.pl/oferta/jbl-stage-...0cm-8023859893
    poprzednik gral w malej zamknietej
    ten niby tez. ale nie wiem jak to gra

w tej cenie nie widze nic wiecej
    https://allegro.pl/oferta/glosniki-b...rms-5993022165 tych uzywki szukaj
    https://www.olx.pl/oferta/subwoofer-...tml#688298ca02 drogo ale tez godny polecenia
    https://www.olx.pl/oferta/subwoofer-...tml#c53d870c27 stary poczciwy MDS08 19l b-r i bedzie bardzo kulturalnie

wiecej nie podpowiem bo nie jestem na czasie :(

Skomentuj

Kurcze, szkoda że wszystkie w 4 omach, bo wyrwałem już tego carpowera za 150zł i szkoda byłoby nie wykorzystać jego potencjału. A co myślisz o tych nowych STX? 8 albo 10 cali? Z tej starej serii byłem naprawdę zadowolony.. Może W.20.300.2x4.MC w 20l BR?

Ten wydaje się ciekawy, głównie przez małe zalecane objętości obudowy https://allegro.pl/oferta/excursion-...lep-5043005101 , tylko cena trochę spora
      Last edited by pietros; 12.09.2019, 07:41.

Skomentuj

Ten carpower będzie idealny do takiego MDS 08

Skomentuj

Zamieszczone przez pietros Zobacz posta
          A co myślisz o tych nowych STX? 8 albo 10 cali? Z tej starej serii byłem naprawdę zadowolony.. Może W.20.300.2x4.MC w 20l BR?
          nie sluchalem tych z papierowa membrana :(
          ale wiele sie raczej nie zmienilo

jak nic innego nie znajdziesz to mozesz go uzyc

Skomentuj

Ze względu na niski budżet chyba padnie na STXa. Używkę wolałbym chociaż obejrzeć przed zakupem, żeby nie trafić na coś zakatowanego.
            Zastanawiam się teraz, czy wziąć 8, czy 10 cali.. 8" wrzuciłbym w 22l, a 10" w 25. Sądzicie, że 10 cali będzie grało dużo mniej zróżnicowanie niż mniejsza wersja? Nie chcę jednostajnego dudnienia czy buczenia.

Skomentuj

10-12" wymagały wyraźnie mocniejszego wzmacniacza. Z tego względu bym brał nadal 8"

Skomentuj

Sądzicie, że będzie duża różnica pomiędzy Excursion SX-8D4, a SHX-8D4? Do obydwóch zalecane są podobne obudowy. Opłaca się dać tą stówę więcej za SHX?

Skomentuj

Porównaj t/s.
                  Jeden z nich zejdzie znacznie niżej niż "ten drugi" :)
                  A który? :)

Skomentuj

Producent dla obydwu głośników zaleca taką samą obudowę BR i obydwa osiągają w niej f3 na poziomie 44 Hz. Tańsza wersja ma niższe Fs, więc możliwe, że w większej obudowie zejdzie niżej, jednak ja nie chciałbym wychodzić ponad to sugerowane 16l netto, bo szkoda mi trochę bagażnika. Dobrze myślę?

Skomentuj

Zasymulowałem b-r i closed dla SX-8D4

obie 16 litrów.
                      Bass reflex strojona na 35Hz.
                      Porównaj F3:
                      b-r = ok. 35Hz;
                      cl = ok. 65,8 Hz

Skomentuj

Oki, dziękuje bardzo. Czyli nie ma co przepłacać. Wezmę tańszą wersję i wpakuję w BR.

Skomentuj

Zamówiłem SX-8D4, a otrzymałem... SHX-8D4 :rolleyes:
                          Co ciekawe, cena na aukcji z której kupowałem skoczyła o 100zł. Teraz zastanawiam się, zostawić tego SHX, czy domagać się SX? @grzeczny_52 jaki to program do symulacji?

Skomentuj

Przepraszam za post pod postem (roszę moderatora o ewentualne scalenie).

Zrobiłem symulację obydwu głośników w obudowie zalecanej przez producenta i nijak mi to nie pasuje. Strojenie wychodzi na 50 Hz, i występują spore podbicia... Moim zdaniem trzeba by zrobić obudowę minimum 20 l i stroić niżej, np na 45 Hz. (ciężko zejść niżej z uwagi na długość portu). Co o tym myślicie?

Skomentuj

Tak to wygląda dla 18 litrów netto i 40Hz.
                              Podbicie nie przekracza 0.8 dB.

Last edited by grzeczny_52; 27.02.2020, 11:26.

Skomentuj

Dziękuję. Muszę zobaczyć jak to będzie wyglądało z ułożeniem tunelu. Sądzisz, że warto byłoby kłócić się, aby wymienili mi go na serię SX? Chyba, że nie mają już go na stanie, bo to seria wycofana z produkcji. Teraz podnieśli cenę na taką jak SHX i będą próbować łapać klientów...

Kurcze, zależało mi na stosunkowo małej obudowie, a tak teraz patrzę, że jednak trzeba było wziąć tego W.20.300.2x4.MC i wrzucić w 20l BR strojoną na 35Hz i pewnie byłoby porównywalnie albo i lepiej za połowę ceny... :mellow::unsure:
                                Last edited by pietros; 27.02.2020, 11:53.

Skomentuj

Masz prawo zwrotu, oddaj i weź STXa

Skomentuj

Nie wiem, gdzie go kupiłeś.
                                    Sprawdź czy ta oferta jest prawdziwa, czy przypadkiem też nie mają "zamiennika" zamiast SX'a:
                                    https://allegro.pl/oferta/excursion-...iABEgIan_D_BwE

STX prawidłowo wygrzany i z dobranym mocowo wzmakiem jest O.K. do normalnego słuchania muzy w aucie. Tapicerka nie zadrży, ale łądnie schodzi bez problemów do realnych/słyszalnych 30Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
                                      Nie wiem, gdzie go kupiłeś.
                                      Sprawdź czy ta oferta jest prawdziwa, czy przypadkiem też nie mają "zamiennika" zamiast SX'a:
                                      https://allegro.pl/oferta/excursion-...iABEgIan_D_BwE

STX prawidłowo wygrzany i z dobranym mocowo wzmakiem jest O.K. do normalnego słuchania muzy w aucie. Tapicerka nie zadrży, ale łądnie schodzi bez problemów do realnych/słyszalnych 30Hz.
                                      To właśnie ta aukcja z której kupowałem. Kupiłem za 249 i potem cena została zmieniona na 349. Zapytam o co chodzi, czy mają jeszcze poprzednią wersję.

Co do STX-a, to miałem jak pisałem SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC i wbrew pozorom potrafił trochę wymasować plecki w niektórych utworach. Nie wiem jak ta nowsza wersja.

Z drugiej strony czasami warto spróbować czegoś nowego :>

Skomentuj

Sprzedawca odpisał mi, że:
                                        Dzień dobry, głośnik jest ten sam, parametry ma również takie same. Producent zmienił tylko nazewnictwo modelu dodając jedną literkę.
                                        Czyli po prostu łapali klientów mając wystawione niedostępne już głośniki, wysyłali inną serię, a potem udawali głupka, a nuż ktoś nie będzie chciał zwrócić towaru.

Po delikatnym zwróceniu uwagi, że to inne głośniki, z zupełnie innymi parametrami, aukcja została zdjęta.

Zostawię sobie tego excursiona i się z nim pobawię.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X