Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Peugeot106CA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sorki... ale chyba napuściłem Ciebie pisząc, że zwrotnica ma opcję bi-amp.
    Twoja Morel MX2.0 niestety nie ma opcji bi-amp - jest tylko standard o 3200Hz/6dB oct.
    Ma zapewne 6 konektorów do okablowania, nie 8.
    Czyli pozostaje użycie Pionka jako aktywnej zwrotnicy.
    Teraz muszę dopytać, bo znowu... nie jestem pewny co do możliwości tego Pioneer 88rs
    Czy to jest Pioneer 88rs czy P88RS?
    Bo mogą się różnić jakimiś drobiazgami w ustawieniach i znowu będzie nieporozumienie (:
    Mam manual DEH-P88RS:
    https://www.pioneer-car.eu/de/en/pro...-p88rs/support
    Potwierdź lub zaprzecz.
    Last edited by grzeczny_52; 22.02.2020, 10:49.

Skomentuj

Cześć, tak to ten. Pioneer deh p88rs. Zwrotnice mx2.0 ma 2 wejścia i I wyjścia na x2 tw x2 wf. Chce użyć zwrotnicy aktywnej pioneera.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Głośniki Morel które mam nie są zestawem a trzema różnymi elementami. Zwrotnice te są bardziej prodopasowane do tweeterow.

Skomentuj

Hej.
        Zasugerowałem się manual'em Morel Hybrid Ovation 5:
        https://130.com.ua/manuals/en/Manual...-Ovation-5.pdf
        ... i zwrotnicą występującą w komplecie. Niestety umknęła mi jedna literka w nazwie i stąd moje błędne sugestie.
        Tweeter - manual z danymi technicznymi:
        https://www.manualslib.com/manual/29...rel-Mt-11.html
        Wynika z parametrów WF i TW, że ta twoja zwrotnica MX 2.0 powinna być sprzedana, gdyż nie jest odpowiednia do tego zestawu przetworników. Szczególnie dla WF. Morel gwarantuje poprawną pracę WF do 3000Hz, a ona ma podział przy 3600Hz. Niby niewielka różnica, ale wprawne ucho może wyłapać niedociągnięcia w pracy WF.
        Zresztą nieważne - Pionek sobie poradzi.

Sumarycznie, przy wykorzystaniu max. mocy wzmacniaczy, będziesz potrzebował instalacji obsługującej prąd o natężeniu 60A.
        To jest max max'ów, więc na pewno nie będziesz musiał pobierać aż tak dużego prądu przy codziennym słuchaniu muzy.
        Jednak przy rozmiarze DD na poziomie 6'5 cala będziesz musiał go zasilić nieco wiekszą mocą abyś uzyskał równowagę tonalną sekcji przedniej z tyłem.
        Kabel jeden grubszy w kierunku monobloka i zastosuj rozdzielacz do zasilenia Four.
        Przygotuj się na ewentualne zrobienie BIG3, bo na co dzień pewnie spadków napięcia nie będzie, ale przy uderzeniu impulsem w DD mogą takowe wystąpić.
        Bezpiecznik zabezpiecza kabel zasilający wzmacniacze przed ewentualnym zwarciem do masy. Dlatego ma być umocowany najbliżej plusowej (+) klemy akumulatora. Z reguły nie dalej jak 30cm.
        Na początek 60A wystarczy. On nie spali się automatycznie jak wzmaki pociągną w okresie kilku milisekund te 60A. Ma odpowiednią bezwładność topienia się, więc taki zastosuj. ANL jest o tyle dobry, że ma dobry styk z kablami, AGU jest pod tym względem bardziej zawodny.
        Last edited by grzeczny_52; 22.02.2020, 12:21.

Skomentuj

Dzięki wielkie. Jak jeszcze mógłbyś mi wytłumaczyć co to jest big3? Raczej zdecyduje się na położenie osobnego kabla zasilającego Gsuba z oddzielnym bezpiecznikiem. Mam zestaw okablowania Vibe 10awg z bezpiecznikiem 30A. GSub ma x2 30A. Czy mam zmienić go na
          60tke czy jedna 30 starczy? Mam rozumieć ze remote można użyć jednego, rozdzielonego w bagażniku. Big 3 to przypadkiem nie kontestator ? Pzdr

Skomentuj

Big3 jest poprawieniem instalacji poprzez dołożenie dodatkowych kabli:
            - plus altka z plus aku;
            - minus aku z karoserią;
            - minus aku z blokiem silnika.

Nie wiem czy ten zestaw Vibe, który masz, jest z OFC. Ale ten w linku już jest z OFC:
            https://www.audioboffins.com/vibe-sl...er-wiring-kit/
            Remote jak piszesz.
            Kondensator nie jest potrzebny.

Skomentuj

Dzięki. Na kablach jest napisane OFC a czy to ofc tego nie wiem. W przyszłym tygodniu wezmę się za to wszystko. Jeszcze jedna uwaga co to tego:
              ,, plus altka z plus aku;”
              Plus wzmaka miało byc?
              No i procedura odpalenia sprzętu jest? Na co zwrócić uwagę, czy wzmaki maja byc skręcone do Zera? Żeby ten czas, pocięte dłonie i czekanie nie strzeliło jak żarówka.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak zwrotnice nie są potrzebne wiec je sprzedam. Czy są one coś warte? Nie mogłem nic znaleść. Może wiesz ile można za nie krzyknąć?

Skomentuj

Big3 jest robione w obrębie alternator/akumulator/karoseria.
                Ma za zadanie maksymalnie jak tylko się da zmniejszenie oporu/rezystancji dla przepływającego prądu w obrębie jak napisałem powyżej. Bo jak system zassie kilkadziesiąt amper z aku, to przy złych stykach będą spadki napięcia objawiające się przygasaniem świateł i.t.d.
                Takie spadki i pulsowanie wartości napięcia jest groźne dla sprzętu.

Przed odpaleniem wymaka/ów należy je przygotować poprzez ustawienie gain/level w stosownie do poziomu podawanego na RCA. Podobnie będziesz musiał wstępnie ustawić Pionka, a konkretnie jego zwrotnicę 3way.
                Na początku nie dawaj "czadu" aż do momentu upewnienia się co do poprawności ustawień.

Skomentuj

Nowe zwrotnice:
                  https://www.caraudio-store.de/morel-MX-20
                  Cena w eur. - zdecyduj ile chcesz w porównaniu z tą ceną i wystawiaj :)

W tym linku masz opisane w jaki sposób ustawić wzmacniacz, aby uzyskać moc RMS. Nie ważne czy 1 kanał, 2 lub 4 kanały czy też w mostku. Zasada jest taka sama:
                  http://www.strefacaraudio.pl/topic/6...e-wzmacniaczu/

Skomentuj

To nie te same. Moje to MX 2.0
                    Nie mogłem ich znaleść. Może są za stare i nie ma ich już w sprzedaży. Nie ważne. Jestem ciekaw jak to zagra. Instalacja, wygłuszenie itd. łatwe było ale coś czuje, nawet jestem przekonany na 100% że się nie uda. Ustawić tak jak będzie trzeba to druga robota. Chyba najważniejsza zaraz po prądzie. Radia chyba nie ogarnę Chciałbym żeby było perfekcyjnie. Czy jest możliwe na tym co nam otrzeć się o to czy to już inna bajka?
                    Last edited by Jakmatoda; 22.02.2020, 15:21.

Skomentuj

Panowie. Zwłaszcza Grzeczny52:) Dziękuje bardzo za dawkę informacji. Jest to moja pierwsza modernizacja audio w aucie. Sprzęt wpadł w miarę dobry wiec chciałem się nakierować na jak najlepszy tor by móc te wszystkie graty skręcić tak jak trzeba i wykorzystać w jak najlepszy sposób. Przyznam ze inaczej to sobie wyobrażałem. Ale jak się zacznie to już leci jak z górki. Jeżeli ktoś się zdenerwował ponieważ po raz któryś musiał to znowu wałkować. Sorki. Dzieki za poświęcenie czasu. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!!!
                      Niech moc będzie z Wami

Skomentuj

Cześć. Dla pewności chciałbym się jeszcze zapytać. Chce użyć wiązki kabli rca z zestawu Pioneer od przedwzmacniacza. Z jednej strony kostka zakończona 3 parami rca wysokie, średnie i niskie. Jeżeli mam wzmacniacz mono i jeden subwoofer to czy mam podpiąć wzmacniacz parą kabli rca czy jednym? We wzmacniaczu Gsub mam kanał 1,2 . Czy podpinając przez pare rca wzmacniacz Gsub muszę przelutować głośnik DD z 4 omów na 2x2 omy?

Skomentuj

DD ma być spięty w 4 ohm.
                          Wzmak ma mieć podany sygnał L i R - czyli para RCA sub z Pionka.
                          Wzmak zsumuje kanały w mono i zasili DD.

Skomentuj

Dzięki wielkie. Pzdr!

Skomentuj

Cześć. Odpaliłem sprzęt!!! Wszystko działa tak jak trzeba. Jest pięknie ale gra to narazie byle jak. Muszę to jakoś poustawiać. Jak pisałem wcześniej, jestem trochę zielony w tych sprawach i nie wiem jak mam ustawić wzmacniacze. Grają tak jak były ustawione. Czytam instrukcje od radyjka i jutro postaram się pobawić automatycznymi ustawieniami wraz z dołączonym mikrofonem do radia. Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak maja być ustawione wzmacniacze( jeżeli któryś z Was będzie miał czas i chęci) ? Volt level i czy filtry we wzmacniaczu maja być włączone? Dzięki wielkie

Skomentuj

Już się uporałem z ustawieniami. Dźwięk jest porostu masakrujący!!! Powiem Wam że o takim nie śniłem. Jak to zagrało. Jeszcze mnie trzęsie. Po prostu kosmos. Dzięki!!!

Skomentuj

Można tutaj fotki wkleić? Chciałbym się z Wami podzielić moim sprzętem pzdr

Skomentuj

Witka :)
                                    Możesz.
                                    Ja wrzucam na darmowym - prawie - hoście i wklejam link w wersji na forum i w opcji pełny wymiar.
                                    Wtedy masz od razu widoczny sprzęt i po kliknięciu widać dokładnie szczegóły.

Zapewne będziesz jeszcze musiał pobawić się ustawieniami, aby uzyskać max. ze sprzętu... i nie mam na myśli max mocy!

Skomentuj

Cześć :). Przyznam że po odpaleniu sprzętu byłem trochę rozczarowany. Pomyślałem że nowe kable, nowe głośniki, potrzebują czasu na wygrażanie. Głośniki grały tak jakby każdy grał dla siebie. Jedynie subwoofer zrobił na mnie miłe wrażenie. Schodził bardzo nisko i był piękny soczysty, wszędzie rozchodzący się bas. Zajechałem do domu i przez cały czas nie dawało mi spokoju ze coś jest nie tak. Zresetowałem radio. Doszukałem się ustawień i po 6 min na zewnątrz zostałem wgnieciony w fotel. Już mogłoby tak zostać ale jeszcze pokręcie wzmacniaczami. Muszę załatwić miernik i wysterowć żeby dawały prądu głośnikom ile potrzebują. Dzięki!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
                                        Witka :)
                                        Możesz.
                                        Ja wrzucam na darmowym - prawie - hoście i wklejam link w wersji na forum i w opcji pełny wymiar.
                                        Wtedy masz od razu widoczny sprzęt i po kliknięciu widać dokładnie szczegóły.

Zapewne będziesz jeszcze musiał pobawić się ustawieniami, aby uzyskać max. ze sprzętu... i nie mam na myśli max mocy!
                                        Fotki wrzucasz na nasz serwer.
                                        Uploaded obrazków zakładka u góry na pasku.

Skomentuj

Adzik94 Jestem z Bielska Pdlaskiego. Pzdr

Skomentuj

Czaruję...
                                          X