Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Peugeot 407 RD4, podłączenie wzmacniacza z bluetooth pod gniazdo AUX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Peugeot 407 RD4, podłączenie wzmacniacza z bluetooth pod gniazdo AUX

Cześć, na początku chciałbym się przywitać ze wszystkimi, mam pewien problem.
    Zakupiłem odbiornik bluetooth ze wzmacniaczem, taki jak tutaj:
    https://tiny.pl/7mgnp

chcę podłączyć to do kostki radia, w której mam wejście AUX(wybrałem opcję ze wzmacniaczem, ponieważ wejscia AUX gra ciszej i chciałem wzmocnić nieco sygnał).
    Wzmacniacz ma zasilanie z instalacji zapalniczki(dopiero po zapłonie).

Radio to fabryczne RD4 w Peugeot 407. Niestety mam problem. Kostka AUX posiada tylko 3 piny R/L/GND - najczęściej jest zakończona wtykiem jack 3,5mm (zdjęcie poglądowe)

Problem polega na tym, ze oczywiście podłączam wyjście R+ pod pin R w kostce, L+ pod pin L w kostce, no i zostaje nieszczęsna masa, mogę ją podłączyć tylko pod R- lub L- i wtedy wybrana strona gra głośniej, jeśli podłączę masę pod oba R- i L- gdy zaczynam odtwarzać muzykę słychać tylko cykanie.
    Najciekawsze jest to, ze pin masy z kostki jest na jednym przewodzie ale rzeczywiście widać jak jest rozdzielony pomiędzy dwa kanały... Próbowałem, też z zasilaniem zewnętrznym, bez skutku, doszło jedynie buczenie.

Czy jest to fizycznie wykonalne? czy kupiłem zły wzmacniacz? Ewentualnie da się to jakoś przerobić?

Przed zakupem czytałeś jego wymagania?
    On nie nadaje się do car audio.
    Jak już będzie działał, to nie da więcej mocy jak ta generowana przez radio.

Ten produkt raczej na biurko + kolumny 30W

Skomentuj

Ja nie chcę tym wzmacniaczem napędzać głośników w samochodzie :) On ma służyć jako podbicie sygnału, który wchodzi do radia przez AUX, chodzi o to, że podłączając kabelkiem telefon, AUX gra ciszej niż, np radio czy CD, taki wzmacniacz miał za zadanie zniwelować różnicę w głośności + zapewnić łączność BT przy okazji.

Skomentuj

Nie doczytałem.
        Przejrzałem sam wzmak/bt.
        Jak dajesz wspólną masę, to cykanie może oznaczać działanie układu zabezpieczającego przed zwarciem.

Ja bym pomyślał o takiej opcji:

- ponieważ jest to połączenie wzmaka z bt i daje on na nisko omowym wyjściu konkretne napięcie na odseparowanych końcówkach mocy, a chcesz dać ten sygnał na wejście wysoko omowe AUX, to dałbym jakiś przyzwoity konwerter typu car audio przetwarzający napięcie pojawiające się na wyjściu wzmaka na poziom RCA. Z gniazd RCA dać kanał L i R na kostkę AUX twojego radia.
        Taki konwerter powinien mieć regulacje poziomu (potencjometr regulowany wkrętakiem) dla kanału L i R.
        Bedzie dopasowanie impedancyjne i teoretycznie powinno zadziałać.
        Wtedy nawet zasilanie 12,2 do 14,3V wystarczy do wygenerowania odpowiedniego napięcia do wysterowania konwertera, a tym samym AUX radia.
        Podumaj nad takim rozwiązaniem.

Skomentuj

Czy chodzi o tego typu konwerter? Tylko przykład.
          https://allegro.pl/oferta/konwerter-...low-7259043434

Kurcze, przekombinowałem, trzeba było iść w kierunku przedwzmacniacza słuchawkowego z BT czy coś w tym stylu. Sądziłem, że tutaj po prostu dam "wspólną" masę i będzie ok, myliłem się.

Skomentuj

Tak.
            Jest ich pełno - koniecznie z regulacją. Będzie łatwiej dostroić całość
            Normalnie taki konwerter powinien odebrać poziom z radia i dać na wzmak - a w mojej propozycji jest odwrotnie -> z wzmaka daje na radio :)
            Ale zasady pracy są zachowane.
            I o to chodzi w tej przeróbce.

Skomentuj

Dzięki, chyba nie zostaje mi nic innego niż zamówić i sprawdzić. Wolałem zapytać, bo właśnie o takich konwerterach słyszałem ale w sytuacji odwrotnej, gdybym pod fabryczne radio chciał podłączyć coś mocniejszego,a tu proszę

Tylko teraz tak sobie myślę, czy nie znajdę się w punkcie wyjścia, bo ostatecznie z konwertera, podłączę przez RCA->jack 3,5 do kostki radia ( taki mam kabel AUX, wpięty w radio i na drugim końcu żeńskie gniazdo jack 3,5) czyli znów na wtyczce jack masa dla obu kanałów będzie taka sama

W tej chwili nie mam problemu z przesterowaniem sygnału czy coś, tylko z tym, że masę z wtyczki mogę podłączyć tylko do jednego kanału, hmm...
              Last edited by soundvibez; 24.04.2020, 21:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez soundvibez Zobacz posta
                Tylko teraz tak sobie myślę, czy nie znajdę się w punkcie wyjścia
                Się znajdziesz, bo ten wzmacniacz wewnętrznie gra w mostku, czyli minusów nie możesz złączyć razem, to nie jest masa. Dobrze że ma zabezpieczenia, dzięki temu cyka a nie po prostu się spalił. Nie podłączysz tego pod klasyczne wejście. Potrzebujesz BT z wyjściem niskopoziomowym i jeśli mało ci napięcia na wejściu, to dodatkowego przedwzmacniacza po drodze.

Skomentuj

Dlatego też zamówiłem już inną płytkę BT z wyjściem jack, powinno działać, jak będzie za cicho to będę kombinował.

Skomentuj

Czaruję...
                  X