Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[BMW e46 Coupe ] Wymiana radia 2 DIN / 1 DIN płytki montaż slim Harman kardon

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[BMW e46 Coupe ] Wymiana radia 2 DIN / 1 DIN płytki montaż slim Harman kardon

We wcześniejszym wątku jakiś czas temu pisałem o wymianie zestawu głośników oraz wyeliminowaniu fabrycznego wzmacniacza Harman Kardon z BMW E46
    https://tinyurl.com/ybeajg2o

Teraz wracam z pytaniem które radio 2 DIN. Ograniczeniem jest wymiar radia - nie wejdzie pełne 2 DIN

Mam dwa trzy typy. Zerknijcie proszę bo ja to już chyba trochę nie ogarniam tych multimediów.

Na czym mi zależy:
    - jakość dźwięku - muzyki słucham raczej zwykłej współczesnej różnej
    ( morel maximo 6.2 + czeka na montaż nowy DLS CC-44 )
    - multimedia - youtube, filmy bajki dla mojego kidsa z pendriva
    - BT możliwość zarządzania muzyka w telefonie ( android )
    - korektor dźwięku, opóźnienia czasowe
    - cena ..wiadomo, ale bez przesady jak mam się za dwa dni złościć, że coś nie działa bo zaoszczędziłem 200pln to wole coś dopłacić

Ceny orientacyjne znalezione w sieci

Pioneer SPH-EVO82DAB - 2399 PLN
    https://www.pioneer-car.eu/pl/pl/products/sph-evo82dab

SONY XAV-AX3005DB - 1599 PLN
    https://www.sony.co.uk/electronics/i...s/xav-ax3005db

ALPINE iLX-W650BT - 2099 PLN
    https://tinyurl.com/ybdhzza9

Kupiłem ze trzy tygodnie temu ISUDARA pod E46 i wszystko w zasadzie by mi pasowało, ale popsuł się drugiego dnia.
    Na tyle, że producent powiedział, że muszą mi wysłać drugą płytę główną. Bo moja nie będzie już działać :/
    Nauczek jest z tego kilka, ale o tym to już może następnym razem :( nie mam ochoty czekać min miesiąc aż prześlą mi wspomniane klamoty.
    Dlatego pomysł na zakup nowego radia. Skłaniam się ku Pionierowi ...Alpina i na końcu sony.
    Nie wiem czy się nie mylę, ale Pionier wydaje mi się najnowocześniejszym radiem. A może macie jakiś inny pomysł.

Moje obecne caraudio :(

Zgadza się, Pioneer jest wszechstronny pod kątem strojenia systemu.
    Jak wygląda sprawa z drobiazgami, które będą Ci potrzebne.

Pozostałe dwa są ubogie w systemy ingerujące w strojenie audio.

Skomentuj

To moze chinczyk z androidem?
      Jezeli masz dsp lub bierzesz taka opcje pod uwage to sa nawet takie z wyjsciem spdif - sam sie przymierzam do zakupu.

https://www.joyingauto.eu/android-8-...placement.html

Skomentuj

Z ISUDARem (android) koncepcja była fajna.
        https://tinyurl.com/yd7wjb3b

Tyle, że drugiego dnia ekran zaczął migotać i rozłączać dźwięk.
        Początkowo wystarczało rozłączenie zasilania i radio po ponownym podłączeniu wstawało.
        Chwile później przestało się w ogóle włączać. Zawiozłem do kolegi co mi składa wzmaki do domu.
        Jak zobaczył zawartość / budowę to mówi, że jak nie wyślą nowej płyty głównej to mogę to umieścić w koszu 260$!

W tej chwili z tymi chinolami to nie wiem co będzie dalej :(
        Można kupić takiego chinola w PL i też będą musieli dać gwarancję i w takim wypadku oddadzą kasę i nie ma co się martwić.
        Kupie coś markowego to przynajmniej normalna gwarancja będzie.

Ale ziomek po oględzinach tego ISUDARa powiedział, że to ogólnie kibel jest jeżeli chodzi o budowę.
        Dlatego teraz szukam czegoś na wzór powyższej listy.

Skomentuj

Wybór padł na Alpine ILX-W650

Trochę przerwa między blendą e46 a wyświetlaczem radia.
          Zewnętrzy wymiar wyświetlacza to 96x171.3mm
          Na głębokość ze sporym zapasem.

ps. przepraszam niestety nie umiem połączyć postów

Skomentuj

Hej,
            Delikatnie podepnę się do tematu. Kończę już u siebie robić audio w aucie (zajęło mi to ponad 7 miesięcy :lol:) i zastanawiam się nad radiem. Jak oceniacie fabryczne radio w e46? Mam zwykłego kaseciaka Phillipsa, chyba jedno z gorszych dostępnych w tym aucie. Niby najlepiej gra seryjne radio CD Alpine. W swoim kaseciaku wyprowadziłem RCA i zrobiłem AUXa na bluetootha i póki co gra to nawet ok, no ale teraz mam podłączone jakieś paździerzowe głośniki, więc na czymś lepszym być może te radio będzie blokować resztę toru audio? Zastanawiam się czy warto zmienić radio na coś niefabrycznego, w miarę taniego, tak powiedzmy za około 200zł?

Docelowo u mnie będzie siedzieć:
            AMA BL160 + seryjne tweetery harman kardon z MINI + zwrotnica jakaś samoróbka - Adzik polecił je w temacie o Volvo V70
            Phillips DAP4040
            Drzwi już są wygłuszone i szczelnie zamknięte.
            W bagażniku prawdopodobnie będzie sub na Sundown E8v5, zasilany pewnie Crunchem GPX500.2 (póki co budżet nie pozwala na lepszy wzmacniacz)

Skomentuj

Ja miałem u siebie fabrycznego kaseciaka, ale z TV i cała reszta w bagażniku. To była katastrofa. Przesiadka na Isudara już była skokiem w nadprzestrzeń.
              Zadaj sobie pytanie czy Ci się podoba obecne granie. Jak tak to zostaw to radio co jest. Jeżeli nie to zmiana.

Skomentuj

No właśnie odniosłem wrażenie, że tak sobie to gra , na początku miałem włożonego Blaupunkta Stockholm 230 i na nim grało to lepiej. Zmieniłem na oryginalne radio, bo nie trawię za bardzo niefabrycznego radia w aucie, a tym bardziej w e46 gdzie wymiary radia są specyficzne. Przemyślałem to i kupię po prostu oryginalne radio na CD z AUXem, być może będzie lepiej grać, a być może nie :lol:
                Zależy mi głównie na bezszelestnym AUXie, w obecnym kaseciaku wywaliłem cały mechanizm kasety i dodałem bluetootha, problem w tym, że nie da się w prosty sposób wywalić silniczka z mechanizmu kasety i podczas słuchania muzyki, silnik sobie pracuje i mnie denerwuje.

Skomentuj

1. To jest dobra ramka w poprzednich postach było widać zdecydowanie za duży otwór na radio ( podobno tamta ramka jest ramka do chinowli 2 din one maja inne dwa din :)
                  2. wszystko pasuje jak trzeba
                  3. półkieszeń trzeba obciąć krawędź aby ramka kieszeni weszła w ramkę montażową
                  4. wszystko zmontowane na klej na gorąco czarny - moim zdaniem jest lepszy od tego białego
                  5. radio 2DIN Alpine wstępnie zainstalowane w aucie bmw e46
                  6. Ramkę montażową wraz z półkieszenia trzeba zamontować do ramki montażowej w któej fabrycznie osadzona jest klima / radio
                  7. to samo z boku
                  8. trzeba podciąć w okolicach zaznaczonych przerywana żółta linia
                  9. funkcje sterownia procesora Alpine

Co do do samego radia. Dlaczego nie Isudar ? Bo działa. Isudar od samego początku zaczął sie wykrzaczać.
                  Teraz z perspektywy czasu wcale nie uważam, że pozornie mniej oferująca Alpina ma mniej do zaoferowania.
                  Alpine to radio do samochodu. Isudar to taki bajer. Połowa rzeczy działa słabo a druga połowa nie. Mam oba jakby ktoś pytał.
                  Jak by ktoś chciał to chętnie porównam. No problem.

Skomentuj

Czaruję...
                  X