Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw odseparowany na przód + wzmacniacz i wygłuszenie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw odseparowany na przód + wzmacniacz i wygłuszenie

Cześć,
    Mam zamiar nieco poprawić audio w aucie. Fabrycznie nie posiadam pakietu JBL, jedynie "papierzaki".
    Rzeczy, które wiem i mam:
    -oryginalne radio musi zostać(RD4 N2) bez tego nie mam sterowaniem kompem i całą resztą
    -maty do wygłuszenia drzwi i piankę na boczki
    Budżet na głośniki max i to na prawdę max 500zł.
    Proszę sobie darować porady typu, że za tyle to mogę co najwyżej pianką zaślepić dziury po fabrycznych głośnikach bo takie już otrzymałem

Czego oczekuję? Dosyć ciepłego grania, fajnie było by jakby wyciągnąć z tego trochę basu, kierowałbym się ku czemuś z jedwabną kopułką tweetera, żeby nie świdrowało dziur w uszach.

Do zestawu mam zamiar dokupić wzmacniacz, bo obstawiam, że pod radiem może to nie grać jak trzeba(pod radiem zostanie sam tył). Wzmacniacz planuję kupić raczej używany, z wejściem Hi-Input tak, aby podłączyć się z wyjściem z fabrycznego radia bez dodatkowych konwerterów sygnału(na to jest osobny budżet).

Co mi polecano na innych forach jak i w sklepach?
    -Audio System MX165-EVO ~330zł
    -Phoenix Gold RX65CS ~360zł
    -Morel Maximo Ultra 602 ~500zł
    to propozycje sklepu, z zaznaczeniem że ich zdaniem Morel to najlepszy wybór generalnie do 5` stówek.

-DD Audio REDLINE RL-CS6.5 ~350zł
    -Rainbow SL C6 - tych nie mogę znaleźć w tej wersji, są modele C6.2 lub C6.3 ale duużo dużo ponad budżet.
    -Zaślepienie pianką montażową dziur po głosnikach, bo w cenie do 500zł nie warto kupować żadnych głośników bo to pieniądze wyrzucone w błoto;
    to były propozycje z jednego z for, resztę pominę bo były również zdecydowanie ponad budżet.
    Proponowano mi też, zeby na razie wygłuszyć drzwi i jeździć z serią, co w sumie nie jest takie głupie, ale po prostu chciałbym mając już rozebrane boczki w aucie zamontować od razu głośniki.
    Co z tych propozycji jest najbardziej warte swojej ceny i jeśli macie jakieś doświadczenia z którymś z zestawów, to który byłby najbliższy moim oczekiwaniom?
    Chętnie poznam też, Wasze propozycje.
    Pozdrawiam.

Zamieszczone przez soundvibez Zobacz posta
    -Morel Maximo Ultra 602 ~500zł
    to propozycje sklepu, z zaznaczeniem że ich zdaniem Morel to najlepszy wybór generalnie do 5` stówek.
    jestem nie w temacie od 5 lat, ale morele bronia sie od wielu lat
    wiec smialo mozesz brac

Zamieszczone przez soundvibez Zobacz posta
    -DD Audio REDLINE RL-CS6.5 ~350zł
    mialem, tania zabawka :/

po tym na spokojnie rob instalacje elektryczna i powoli poluj na wzmacniacz. na poczatek 4 kanalowy i malo wymagajacy sub. pozniej mozna sie bawic w mocniejsze

Skomentuj

Generalnie zamówiłem właśnie ten Morele, facet ze sklepu ze sprzętem audio mowił, ze do 500zł to najlepszy wybór i to nie tylko jego zdanie.
      Także plan nr1 jest gotowy bo przy rozebraniu boczków wygłuszę drzwi i zamontuje głośniki, przeciągnę też od razu grubsze kable do wooferów.
      Wzmacniacz będzie podłaczany mniej inwazyjnie, tzn wystarczy wyjąć radio i zmienić conieco w kablach.
      Co do suba... Początkowo miał być właśnie sub+wzmacniacz lub sub aktywny i tyle, jednak stwierdziłem, ze najpierw poprawię trochę przód i zobaczę jak to zagra, może wcale nie bedę chciał suba.
      Przyznam lubię mocne pieprzniecie, ale nie wiem czy chciałbym tak jeździć na okrągło
      Poza tym dzięki za normalną odpowiedź, bez jechania po mnie, że powinienem mieć przynajmniej 5 tysi, zeby zaczynać cokolwiek z car audio.

Skomentuj

500zl to takie minimum gdzie oplaca sie zmieniac sprzet
        jakbys mial kupowac zestaw za 300zl to wtedy by nie bylo sensu bo za ta kase nie ma chyba nic dobrego :/

nowsze auta potrafia calkiem fajnie zagrac basem z drzwi
        ale to nie to samo co sub. masowania plecow tym nie uswiadczysz
        no i dobrze ustawiony sub wcale nie jest meczacy na dluzszy czas

Skomentuj

Za 300zł można czasem używkę kupić.
          Z 500zł w kieszeni to można się za wygłuszenie drzwi brać.

Skomentuj

Żeby było jasne, na wygłuszenie drzwi mam już maty Bimat AB-2 2mm i Piankę kauczukową K6s 6mm (wiem, że nie są to produkty z górnej półki, ale w takim budżecie cały zestaw tez nie bedzie).
            Głośniki tez mam już zamówione, padło na Morel Maximo Ultra 602.

Także teraz na dobrą sprawę potrzebuję jakiś wzmacniacz, żeby te Morele w miare sensownie zasilić, nie chce bić rekordów głośności itp. Wiem, że pod radiem one nie zagrają jak trzeba, a i za słabej mocy wzmacniacz może ich nie ogarnąć i może je uszkodzić przesterami itp.

Myślę, że do 450zł powinienem trafić jakiś sensowny wzmacniacz 2-kanałowy, może przy odrobinie szczęście 4-kanały, na przyszłość. Mówię tutaj o używanych, bo nowego w tym budżecie chyba nie ma sensu szukać?

Skomentuj

W takim budżecie szukaj Audison np LR604XR lub bez XR. Jak trafisz to lepiej serie VR. Mogę polecić też LR4.300
              Alpine 3555 albo MRV-F400
              Philips XP640 albo DAP6040
              Widziałem też Rodek 4100
              Last edited by Adzik94; 24.06.2020, 09:06.

Skomentuj

Ten Alpine 3555, niby ma 4x50W, ale z tego co czytam to zdecydowanie daje radę, obrósł jakąś legendą. Alurat jest opcja na olx za 250zł.
                Teraz pytanie, bo wszystkie wzmacniacze @Adzik94 nie mają wejscia Hi Input, a fabryczne radio nie ma wyjść chinch.

Więc czy lepiej jednak szukać innych wzmacniaczy, czy szukac którychś z tych + konwerter sygnału hi-low? Te też są w różnych cenach od 100-500zł te po 30zł z allegro to nawet nie oglądam.

EDIT:
                Z tego co widzę to chyba najbardziej opłaca się coś tego typu: https://centrumaudio.pl/filtry-przec...r-sygnalu.html

Wtedy nie ogranicza mnie wybór wzmacniacza, no i tutaj jest też wyjście remote do sterowania wiec też na plus, jakościowo tez powinno być wystarczające?
                Last edited by soundvibez; 24.06.2020, 09:56.

Skomentuj

Faktycznie nie posiadaja wejść HI.
                  Nie mam doświadczenia z konwerterami. Nie podpowiem w tej kwestii

Skomentuj

Rozumiem, cóż poczytałem trochę, to te konwertery koło 100-150zl dają radę, więc w sumie biarac tego Alpine za 250+konwerter nadal zostaje w budżecie i mam całkiem fajny wzmacniacz 😉
                    Do tych Moreli, lepiej dawać je w mostek czy na początek spróbować normalnie i zobaczyć jak się odezwą?
                    Cały czas mowa o Alpine 3555, bo taką ofertę akurat znalazłem na olx za 250zl.

Skomentuj

Weź morele na 1 i 2 kanał 3+4 zostaw na subka.
                      Jakie auto?

Skomentuj

Peugeot 407 w sedanie.

Skomentuj

Masz miejsce na wzmacniacz w kabinie? Np pod schowkiem albo pod fotelem pasażera?

Skomentuj

Pod schowek ten Alpine nie wejdzie, ale mam zamiar właśnie montować go pod fotelem pasażera, żeby ciągnąć krótsze kable skoro na razie będzie zasilał tylko przód.

Skomentuj

Szkoda, już na aukcjach nie ma Audisona. Jest sporo mniejszy. Mieści się taki LR pod schowkiem i jest dużo mniej kabli.

Skomentuj

Zobaczę jak przyjdzie mi ten Alpine, jak on realnie wygląda, zdemontuje schowek jeśli będzie trzeba i zobaczę czy gdzieś tam jednak by nie wszedł. Fabrycznie był tam montowany wzmacniacz z zestawu JBL ale wydaje mi się, e tamten jest sporo mniejszy.
                                Jeśli nie to wyląduje pod fotelem pasażera, kabli dużo więcej nie przybędzie i chyba nie będzie to też takie złe rozwiązanie.

Skomentuj

Sprawdz czy podwiesić pod schowkiem nad nogami pasażera sie da. Po fotelem też będzie dobrze.

Skomentuj

Właśnie powoli demontuje schowki, tapicerkę itp, żeby przygotować się na sobotę i mieć wszędzie dojście, pod schowkiem rzeczywiście wydaje się być sporo miejsca, ale na 100% sprawdzę jak dojdzie wzmacniacz

Skomentuj

Edit
                                      Dziś cały dzień walczyłem z montażem zestawu. No i generalnie wszystko założyłem, pociągnąłem kable do wzmacniacza itp no i niestety spotkała mnie przykra niespodzianka...
                                      Podłączyłem wszystko, więc podpinam kleme do akumulatora, usłyszałem strzał, jak dobiegłem do bagażnika to ze wzmacniacza wydobywał się dym... Szybko odlaczyłem kleme oczywiście.
                                      Jak się okazało, żaden z bezpieczników na wzmacniaczu się nie spalił (były 2X20A), ten bezpiecznik na kablu przy akumulatorze też nie ruszony.
                                      Co ciekawe gdy dotarł to mnie wzmacniacz, to miał oba te bezpieczniki 20A popalone. Nie pomyliłem plusa z masą, nie były też podłączone głośniki, chciałem sprawdzić sam wzmacniacz czy działa.
                                      Co się mogło stać? Oczywiście to był sprzęt używany, ale sprzedająca zapewniała że wzmacniacz jest sprawny...
                                      Masa była dokręcona śruba w bagażniku, w miejscu gdzie była fabrycznie masa czegoś innego, śruba do gołej blachy, więc przewodnictwo też było. Ma ktoś jakieś pomysły?

Skomentuj

Wzmacniacz przyszedł, miał spalone bezpieczniki. Wstawiłem nowe i dałeś mu zasilanie. Nie zastanowiło Cię to czemu bezpieczniki były spalone? Takie 2x20A nie przepala się z byle powodu.
                                        Wzmacniacz jest uszkodzony, zwróć wzmacniacz sprzedającemu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X