Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

głośnik na subwoofer: 8 cali, niewymagający dla wzmacniacza, tani

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

głośnik na subwoofer: 8 cali, niewymagający dla wzmacniacza, tani

Poszukuję głośnika do zrobienia subwoofera w niedużym aucie. Litraż więc mocno ograniczony (miło by było się zmieścić w 15l closed a nawet mniej).
    Z racji mega karkołomnego pomysłu zasilenia tego z radia coś niewymagającego dużej mocy (wyjście na sub teoretycznie 70W przy 2R no ale wiem wiem... cudów nie ma).
    No i na koniec... tanio ma być :-)
    Na pierwszy ogień przecudowny STX W.20.300.2x4.MC. Z tym że tu z efektywnością kiepskawo więc biorąc pod uwagę ograniczenia mocy robi się nieciekawie.
    Poproszę o propozycje w zbliżonym budżecie jeśli wam coś do głowy przyjdzie :-)

Zamieszczone przez koyote Zobacz posta
    (wyjście na sub teoretycznie 70W przy 2R no ale wiem wiem... cudów nie ma).
    czyli pioneer z direct sub drive?
    bierz wersję 2x2 i wsadz go w b-r 20-23 litry
    podlacz oba tylne kanaly do kazdej cewki i bedziesz mial ok 70w na suba z radia

sprawdzone kilka razy. nic sie nie wylaczalo mimo ze producent zaleca obciazenie tylko jednego kanalu

Skomentuj

Tak, Pioneer. Dobrze trafiłeś😉. Zaciekawiłeś mnie z tym podłączeniem, teoretycznie jest to niezgodne z instrukcją. Na pewno niczego nie zepsuję?
      No i głosnik. Rozumiem, że to dobry wybór z tym STX? I raczej w cenie 130xł nie znajdę konkurenta?
      Co do obudowy to na prawdę gramy o każdy litr więc raczej zamknięta. czytałem że w 15 litrach już jakoś to gra. Zdaję aobie spraę, że B-R będzie jedzcze łatwiejszy do napędzenia ale no cóż... małe autko miejskie i tak nie ma bagaznika zbyt dużego.

Skomentuj

Pionek nie wyciśnie 70W rms w przyzwoitej jakości... trzeba nieco "prundu" bez czkawki.
        Zaplanuj chociażby 100/120W w mostku.
        Używka mniej więcej 100/150 złotych.
        Zrób te 15 ltr. w b-r strojone na 40Hz - raczej szczelina... bo port długi - a F3 z 60Hz przesunie się na 40Hz.

Skomentuj

teoretycznie jest to niezgodne z instrukcją. Na pewno niczego nie zepsuję?
          testowalem tak pierw u brata na starym pionku, zeby w razie czego nie bylo problemu
          przejezdzil tak cale upalne lato (grzanie radia + upal z zewnatrz) i nic sie z radiem nie dzialo

dopatruje sie problemu z zasilaniem raczej

No i głosnik. Rozumiem, że to dobry wybór z tym STX?
          od 6 lat nie mam warunkow na zabawe... ale jak byl jeszcze plastikowy to byl to dobry glosnik

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
          Pionek nie wyciśnie 70W rms w przyzwoitej jakości...
          poczytaj dokumentacje tej kostki. te 70w to juz przy 1% thd
          a czy to dobra jakosc? no na wzmacniaczu zawsze lepiej!

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
          Używka mniej więcej 100/150 złotych.
          + kolejne tyle na okablowanie :(

Skomentuj

na ten moment spróbuję bez wzmacniacza. zobaczymy jak wyjdzie. jak będzie czkawka to zawsze można dokupić. Rozbudować system nie problem.
            15l b-r? zobaczymy. wrzucę sobie w wolnej chwili w w WinIsd i sprawdzę
            Last edited by koyote; 18.09.2020, 18:04.

Skomentuj

no dobra. ale historia z tym połączeniem mnie trochę zbiła z tropu. pytanie jak ten mój tani pajonier to realizuje. To znaczy czy aby przypadkiem nie jest tak że ten subwoofer podłącza się pod jeden kanał stereo a drugi zostaje luzem? bo jeśli podepnę głośnik dwucewkowy tak że kazda z cewek będzie przetwarzać jeden z kanalów stereo to... jeśli coś pomiędzy kanałami będzie niezgodne w fazie to w najlepszym wypadku cewki będą się nieźle grzać. dobrze kombinuję?
              druga sprawa: symulacja 15l @40Hz wygląda nadzwyczaj dobrze. Aż się zdziwilem że producent proponuje 25l.
              trzeci temat: otwór szczelinowy. powiedzmy na szerokość 25-30cm. Jakiego przekroju minimalnie ma być? 1cm trochę mało?

Skomentuj

Daj S<1/3 parametru Sd suba.
                Czyli nie więcej jak 70cm2 i raczej nie mniej jak 50cm2.

Skomentuj

pytanie jak ten mój tani pajonier to realizuje
                  zasada jest prosta
                  jest kam TDA, ktore pozwala obciazyc kazdy "kanal" impedancja 2ohm (wiekszosc pozwala na min 4ohm)
                  kazda z cewek traktujesz jak osobny glosnik

jeśli coś pomiędzy kanałami będzie niezgodne w fazie to w najlepszym wypadku cewki będą się nieźle grzać. dobrze kombinuję?
                  nigdy w torze audio nie znajdziesz sygnalu sprzecznego w fazie, bo by sie znosily
                  wiec opcja z zagrzaniem cewki odpada
                  jak pojawi sie roznica w glosnosci toru audio (np domorosly DJ bawi sie balansem) to zagra jedynie ciszej

Skomentuj

Czaruję...
                  X