Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o kabel zasilający do wzmacniacza (car audio)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nigdy minus nie idzie do akumulatora !
    wyjdz i nie trzaskaj drzwiami!
    nie powiem co mi sie ciśnie na usta.. ty ty.. !!!
    MoJojojo, skad sie wziąłeś? nie czytałeś całego wątku ze sie błażnisz głupim gadaniem???

[ Dodano: 2005-10-31, 18:23 ]
    2. U mnie w aucie podczas rozruchu, odłączane jest radio, nawiewy, ogrzewanie tynej szyby - po to aby nie obciążać dodatkowo akumulatora - sam rozrusznik może mieć chwilowy pobór prądu (nawet do 300A) A w niektórych autach nawet swiatła są odłączane. Ale to nie jest żadna wada tylko celowe zamierzenie producenta!!
    to jest prawda.

wisnia, a na tych zawodach, zasilanie było z akku, czy może kabelki i zasilacz CA - bo wtedy stosowanie 2ch kabli było by wytłumaczalne :)
    większość intalacji ma poprowadzone zasilanie + i - do aku.
    mówimy o profesjonalnych instalacjach.. jeśli mówimy o sprzecie z niskiej półki to żeczywiscie nie ma sensu ciągnąć 2ch kabli..

Skomentuj

Zamieszczone przez magik
      większość intalacji ma poprowadzone zasilanie + i - do aku.
      mówimy o profesjonalnych instalacjach..
      Ale to w trabancie chyba

Dla naszych potrzeb niewidzę takiej potrzeby, chociaż może rzeczywiście profesjonalnie daje sie 2kable.

Skomentuj

koniec kropka.

[ Dodano: 2005-10-31, 18:39 ]
        rzeczywiście profesjonalnie daje sie 2kable.

Skomentuj

magik czlowieku nie po to tu jestes zeby mi gadac czy sie blaznie czy nie moze to twoi zyciowy problem ale mi tu nie bedziesz takich glupot pierd***, wejdz sobie chociaz na jedno forum typowo CA i poczytaj potem sie udzielaj !

Skomentuj

MoJojojo,
            magik czlowieku nie po to tu jestes zeby mi gadac czy sie blaznie czy nie moze to twoi zyciowy problem ale mi tu nie bedziesz takich glupot pierd***, wejdz sobie chociaz na jedno forum typowo CA i poczytaj potem sie udzielaj !
            ? nie rozumiem. uważasz że daje sie krótki minusowy kabel? daj mi prosze link do 'profesjonalnego' forum i chętnie zapytam..
            znasz może kogoś z Polskiej czołówki, może kogoś z pierwszej trójki? widzałeś audio Pawła Kiljana audi? widziałeś może samochód Michała z Wrocławia? lub chociaż jakąś klasę rookie cup?

MoJojojo,

i jeszcze raz prosze o linka do profesjonalnego forum CA gdzie zapytam o kable..

[ Dodano: 2005-11-01, 09:24 ]
            moze zajrzyj tutaj:
            http://www.audiocar.pl/forum/read.ph...91#reply_17429

[ Dodano: 2005-11-01, 09:29 ]
            wiesz co to jest ESSA? wiesz co to regulamin PASCA? byłeś choć raz na szkoleniu PASCA? MoJojojo, prosze, nie błaźnij sie człowieku! wstyd! ciuś ciuś!

Skomentuj

lajner ja zakładałem instalacje CA w golfidle III 3d. Przejscie z komory silnika do wnętrza jest koło serwa hamulcowego. Wewnątrz będziesz musiał rozmontować jeden duży plastik pod kierownicą - wtedy będziesz widział którędy wyjdzie kabel od komory silnika. aby przewlec do bagaznika to bezproblemowo i bezrozkręcania przeprowadzisz kabel pod plastkiową osłonką progu (w sumie można ją sciągnąć bo oryginalnie znajdują się tam uchwyty na przewody). Następnie podnosisz tylną kanape i przekłądasz pod kanapą przewody i jesteś w bagazniku. Podobnie ukłądasz kabel zasilający. jest to godzinka roboty i masz starannie załozone.

Skomentuj

Nie wiem Grzesio czy to jest to o czym mówisz, ale znalazłem niewielką szparę na lewo od pedału sprzęgła (jeszcze głęboko za bezpiecznikami) i myśle że tam bez problemu przejdą przewody i nie trzeba będzie nic rozkręcać.

Skomentuj

wejdz sobie chociaz na jedno forum typowo CA i poczytaj potem sie udzielaj
                  jak magik sie nie zna na CarAudio to ja jestem ksiedzem a Irek wogole sie nie zna na elektronice....

PS magik tutaj na forum wie najwiecej o CarAudio i od niego mozna wilele rad zaciagnac, a sprzeczanie sie z nim to z twojej strony nieporozumienie

Skomentuj

wisnia,
                    wielki brat jesst pod wrażeniem :)

Skomentuj

To nic trudnego poprostu daj gruby kabel do + np 25mm i obowiazkowo bezpiecznik a do - mozesz dac 20 i podpiac go do masy np w bagazniku tylko dobrze oczysc karoserie z lakieru.
                      pozdro

Skomentuj

hahaa dobre "magik tutaj na forum wie najwiecej o CarAudio" a co zmontowales sobie ukladzic do mierzenia wiedzy czlowieka ze piszesz takie bzdury ?? skad wiesz czy nie ma tutaj kogos kto zna sie 100x lepiej od niego a nawet nie napisal jednego postu ?? zreszta nie ma o czym mowic, jesli rozmawiamy w ten sposob to sory ale nie zemna,

oj biedny magiczek poczol sie urazony bo ktos zaprzecza temu co on mowi i nie popiera jego "ogromnej" wiedzy w 100%, przykro mi bardzo z tego powodu ale nie zostaniesz moim einsteinem, co mam rzucic sie na kolana i cie blagac o przebaczenie?? sory gosciu ale wyluzuj!

i jesli kazda dla ciebie nie korzystna odpowiedz na twojego posta bedziesz atakowal to sory ale nie odpisuj juz bo nie chce psuc oczu na czytanie tego, zbyt pewnie sie czujesz ze swoja wiedza, sukcesow zycze, pozdro!

Skomentuj

Z tą masą to bywa bardzo różnie.Niby zaleca się ciągnąć od aku ale niekiedy powstaje przy tym kupe problemów.Ci co tak radzą milczą na temat pętli masy i nie komentują już faktu że w wielu przypadkach zmiana na połączenie z nadwoziem powoduje zniknięcie trzasków,przydźwięków i innych cudów.Bywa i na odwrót.
                          Czasami przy masie z aku lekarstwem na te niepożądane "śmieci" jest odłączenie ...masy sygnałowej!
                          Z własnego doświadczenia wiem że to temat rzeka i nijak sie ma do sztywnych teori.
                          Jedyne co należy zapewnić przy braniu masy z nadwozia to jakość połączenia masy z aku i silnikiem w komorze silnika.Jak tu będzie OK to nie powinno być niespodzianek.

Skomentuj

MoJojojo, próbujesz dyskutowac ze mną, ok. nie musisz przecierz wierzyć w żadne moje słowo.
                            Ja po prostu piszę co wiem, ty z tą wiedzą zrób co chcesz.. i błagam cie nie wysyłaj mi PW pełnych kurw.. bo jeszcze niżej upadasz.
                            nie mam 100% wiedzy.. ale wiem co to szkolenie PASCA, o którym Ty nie masz zielonego pojęcia..
                            pozdrawiam.

wciśnij sobie przy moim nicku "ignoruj".

Skomentuj

troche off topic powstał. Ja jednak jestem zdania że nalezy kable ciągnąć 2 od aku.
                              Nie ma z tym dużo problemów a i napewno instalacja wygląda na dużo bardziej profesjonalną.
                              Nieciekawie wygląda instalacja, gdzie [ - ] jest dopięty do śruby od pasów bezpieczeństwa.
                              Wyznaje taką zasadę, ze jak coś robić to pożądnie i perspektywicznie w przyszłość.
                              Inna historia to taka, że komuś się poprostu nie chce i puszcza tylko jeden.

Czytuje czasami rózne fora i panuje opinia że oba kable muszą mieć taką samą średnice.
                              Im grubsze tym leprze. W poldku do radia puściłem 2x 8mm2 i było git.

Skomentuj

wracając do tematu - uwazaj bo naprzykład moje radio wysuwa antene tylko jak gra z radia.... więc jak odtwarzasz CD mozesz zostać bez subwoofera :P

co do masy - niech mi ktoś powie czemu karoseria jest gorsza od kabla od aku?? moim zdaniem powinna być lepsza (więsza powierzchnia=mniejsza rezystancja) zakłucenia - mniejsze bo nie robimy pentli masy.
                                jeśli się myle to podajcie mi jakieś powody dla których kabel jest lepszy bo przyznaje że na CA się znam mocno średnio :P

Skomentuj

z tym remonte to Sound ma racje. Kiedys mialem soniaka na kasey i sub dzialal tyklo na radiu

Skomentuj

SW jeśli chodzi o moją polemikę z jojem to zauważ, że mamy różnicę zdań co do tego jak sie prowadzi kable w samochodach przygotowywanych na zawody .. a nie które rozwiązanie jest lepsze pod względem technicznym czy fizycznym..

Skomentuj

Masa od aku ma za zadanie unikać zbierania śmieci z całej instalacji.Tak teoretycznie.Bo praktycznie jest już jak w życiu.Osobiście robie dokładnie tak.Nadwozia sie czepiam jedynie w wypadku wspominanych wyżej problemów.Bo to najczęściej najszybsze rozwiązanie.Tak miałem bynajmniej u siebie w astrze,sub grał w takt altka.
                                      magik, tak między nami mówiąc na zawody to powinni jeszcze ten kabel wsadzić w ekran bo taki golec to wbrew logice.No ale to już tak na wesoło :)

Skomentuj

A ja tak myśle, że jak robić to do końca i dobrze. Ja osobiście pociągnąłbym 2 kable i splótł je ze sobą, tak jak w skrętce, albo przynajmniej jeden obok drugiego jak najbliżej, bo wtedy nie będzie zbierało żadnych zakłoceń typu np jakieś fale radiowe. Ma to znaczenie nie tylko w CA, ale i zwykłym podpięciu zasilanie do wzmaków domowych w obudowie.

[ Dodano: 2005-11-02, 21:48 ]
                                        A ja tak myśle, że jak robić to do końca i dobrze. Ja osobiście pociągnąłbym 2 kable i splótł je ze sobą, tak jak w skrętce, albo przynajmniej jeden obok drugiego jak najbliżej, bo wtedy nie będzie zbierało żadnych zakłoceń typu np jakieś fale radiowe. Ma to znaczenie nie tylko w CA, ale i zwykłym podpięciu zasilanie do wzmaków domowych w obudowie.

W końcu po coś jest ten drugi styk na aku. jakby nie był potrzebny, to w instrukcji samochodu pisałoby - podłączyć przewód masowy pod karoserię. A może w niektórych tak pisze??

Nie wiem. ja bm tak to zrobił. Takie jest moje zdanie. Nic więcej na ten temat nie powiem a wy jak chcecie to bluzgajcie się dalej.

Skomentuj

Ja osobiście pociągnąłbym 2 kable i splótł je ze sobą, tak jak w skrętce

powodzenia przy ciagnieciu takiego kabla do bagaznika
                                          hihihiihih fajnie bedzie odstawac wykladzina ...noooo chyba ze blachowkretem przylapiesz
                                          ale masz troche racji bo ostatnio fuksem udalo mi sie kupic kabel do suba RF'a
                                          pleciony z trzech jak warkocz
                                          tam jest: "+" "-" i jeszcze jakis wynalazek

tylko ja mam ladniejsze bo inne kolory :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X