Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Houston Acoustic 1062 ... !!??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Houston Acoustic 1062 ... !!??

Witam
    Posiadam głośnik Houston Acoustic 1062 25 cm, 450 W . Zamierzam zrobić do niego obudowę bass reflex. Może ktoś z was już coś robił z takim głośniczkiem ? Macie jakieś dane T/S ? Ostatnio znalazłem jakieś informacje gdzieś na forum, mianowicie :
    Fs-45
    Qms-2,8
    Qes-0,49
    Qts-0,42
    Vas-40

Czy te dane świadczą o tym że głośnik się do czegoś nadaje ... czy raczej nie ? Z symulacji w programie WinISD wyszło 44,62 l .
    Dzięki za pomoc i informacje.
    pozdro[/b]
    Załączone pliki

kolorowy :)

Skomentuj

40l closed daj i mocno wytlum

Skomentuj

ciekawe jak z efektywnoscia jest naprawde, pewnie z 83dB i producent wskazuje na BR po to zeby troche podniesc efektywnosc

powiedz jeszcze do jakiego to samochodu?? jak do seicento lub cos pokroju tego czyli male autko to lepiej zawsze bedzie w closed

Skomentuj

Dzięki za pomoc. Subwoofer ten ma być do Garbuska z tyłu za fotel. Do tej pory miałem tam zwykłą kolumnę od wieży i chcę to zmienić. Mam radio Pionner na cd 4x50 W . Pewnie by się przydał też jakiś wzmacniacz. Acha...i jeszcze jedno. Czy mogę do tego subwoofera dodać jakiś tweter. Bo czasami na zlotach itp wyciągam głośniczek i sie bawimy przy muzyce.... a przy samym basie to było by lipnie :-) Wtedy dałbym w środku jeszcze zwrotnicę. Czyli raczej proponujecie mi obudowę zamkniętą około 40 l ?
          Wielkie dzięki za pomoc
          pozdro

Skomentuj

no to jak sie sprawowała kolumna?
            a możesz wszystko dodać.. doda elektroda.. poczytaj cokolwiek..
            bedziesz miał szał pał i świst pizd..

a tak na serio to albo bas albo wysokie.. chyba że całe kolumny chcesz zrobić..
            bo co ze srodkiem pasma?

Skomentuj

No kolumna ogólnie grała fajnie, bo w tym takim małym "kuferku" za tylną kanapą gdzie mam zamiar teraz dać subwoofer jest wszystko fajnie wytłumione. Tylko jak już wyciągnąłem kolumnę na zawnątrz to oczywiście jak się dało głośniej to charczała itp...bo była dosyć słaba. A o co chodzi z tym środkiem pasma? Bo ja jestem zupełnie zielony w tym temacie. Chodzi o głośniki średniotonowe ? Wolałbym nie robić całych kolumn...tylko bass + jakiś gwizdek... hmmm.

Skomentuj

Mam radio Pionner na cd 4x50 W . Pewnie by się przydał też jakiś wzmacniacz.
                oj przydałby się przydał:)
                spl nie będzie większe jak 85 dB pewnie więc bez wzmaka lipa totalna :/

Czy mogę do tego subwoofera dodać jakiś tweter.
                tak , możesz dodać wiele rzeczy :)
                tylko pytanie było o suba - a wtedy to już nie będzie sub ...

Skomentuj

A czy jeżeli bym się zdecydował na ten subwoofer + tweeter...to czy zwrotnicę mogę zamontować w środku suba ?

Skomentuj

subwoofer + tweeter to juz nie subwoofer ;]

Skomentuj

No tak...ja wiem że to już nie subwoofer i rozumiem wasze opinie. Ale zależy mi na tym, aby móc się też bawić przy muzyce z tego suba- głośnika (zloty i tp) ...a nie tylko przy samym basie. Proszę więć doradzcie mi. Czy rzeczywiście zrobić obudowę closed, a nie bass reflex ? I jak ją najlepiej wytłumić... jaką powierzchnię itp.
                      Dzieki

[ Dodano: 2005-11-20, 12:03 ]
                      Acha...a co do wzmacniacza...to najlepiej jakiej minimalnej mocy powinien być ? Bo głośnik ma moc minimalną 300 W.

Skomentuj

jest wszystko fajnie wytłumione
                        znaczy że co? za siedzeniem co?

Skomentuj

No tak...za siedzeniem...bo nigdzie indziej nie ma jak.

Skomentuj

tylko ja nie wiem co znaczy "fajnie wytłumione".

Skomentuj

No w sumie to sam nie wiem co miałem na myśli :-) Mniejsza o to. Mam jeszcze jedno pytanie. "VIP" napisał żebym zrobił obudowę closed 40 l. Z WinISD EBP=91,83 .... w związku z tym niby głośnik się bardziej nadaje na obudowę bass reflex.... i wychodzi 20 l (co jest raczej za mało). I teraz to już zgłupiałem co mam robić. Czy dostanę konkretną odpowiedź.
                              Dzięki wszystkim.
                              pozdro

[ Dodano: 2005-11-20, 23:32 ]
                              Dana głosnika znalazłem na : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic138078.html

Skomentuj

wsadzenie w closed jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem
                                z tym typem głośników,
                                a 40l wynika z wielkości głośnika...

Acha...a co do wzmacniacza...to najlepiej jakiej minimalnej mocy powinien być ? Bo głośnik ma moc minimalną 300 W.
                                przy tej klasie instalacji podejrzewam że nie ma większego znaczenia tym bardziej
                                że prawdopodobnie nie dasz mu więcej niż z końcówki radia

Skomentuj

Czaruję...
                                X