Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panele drzwiowe z włókna węglowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panele drzwiowe z włókna węglowego

Jako ze jest to moj pierwszy posty na tym forum to mówie wszystkim serwus.

Chce wykonac panele drzwiowe z włókna węglowego tylko nie wiem jak pracowac z tym material tak aby uzyskac to co chce czyli strukturalnie ma przypominac "maski z carbonu". Czyli wlokno weglowe a na nim cieka przezroczysta warstwa.

Powiedzmy ze mam juz forme.

Wiec moj plan jest taki:

na forme natryskuje rozdzielacz i wysycha, nastepnie natryskuje cieniutka warstwe zywicy. Czekam az zaschnie. Rozkladam mate z wlokna weglowego i wylewam na nia zywice i rownomiernie rozprowadzam.

I jak myslicie, czy po wyschnieciu bedzie ladny panel z wloknem za przezroczysta warstwa :?:

nie :)
    zaraz bede pisal dalej tylko cos zjem :)

[ Dodano: 2005-11-28, 20:03 ]
    Zamieszczone przez Adam R.

na forme natryskuje rozdzielacz i wysycha, nastepnie natryskuje cieniutka warstwe zywicy. Czekam az zaschnie. Rozkladam mate z wlokna weglowego i wylewam na nia zywice i rownomiernie rozprowadzam.

I jak myslicie, czy po wyschnieciu bedzie ladny panel z wloknem za przezroczysta warstwa :?:
    Dlaczego nie ? wg. mnie
    Bo jak posmarujesz forme zywica i ona zaschnie to polozone wlokno weglowe nie bedzie dobrze widoczne powstanie sie warstwa ktora nie bedzie przeswitywac. ...musisz zabezpieczyc forme. Wylac zywice ulozyc maty z wlokna.

Nie wiem czy ogladales jak robia bolid F1 ale maja forme zewnetrzna i wewnetrzna okladaja kopyto i na to jest nakladana druga czesc formy ...nadmiar zywicy czy tam innego polimeru jest wyciskany ...dlatego to wyglada tak ladnie.
    pomijam prozniej ktora odsysa wszystkie pecherzyki powietrza i wysoka temperature.

Wez pod uwage to ze wlokno szklane jest sztywnym materialem i najlepiej czuje sie w pozycji horyzontalnej ...nie wspominajac o weglowym ..jest sztywniejsze

jaki jest jeszcze drugi problem albo trzec ...nie licze
    ze wszedzi tam gdzie jest wypuklosc plecionka bedzie sie rozchodzic a tam gdzie jest wklesle bedzie sie zageszczac
    Pozdobno jest wlokno weglowe ...specjalne ...do zaokragleni czyli nie tylko do plaskich powierzchni
    ...moim zdanie bawienie sie wloknem weglowym w warunkach amatorskich jest tylko strata kasy.

Tak czy inaczej zycze powodzenia i jak tylko cos zrobisz to chetnie zobacze i przeczytam.

A jaka masz ta forme bo malo napisales o tym ?

Skomentuj

zdjolem boczek, nanioslem rozdzielac i wylalem zywice. Nastepnie wszytko zaschlo i wyjolem boczek z formy. Znow nanioslem rozdzielacz na forme i wykonalem taki jak fabryczny boczek. I wlasnie z tego nowego boczku po odpowiednich modyfikacjach typu umieczenie glosnikow itp... znow zdejme forme ktora bedzie ta wlasciwa. Ooczywiscie po drodze bylo duzo ciecia, szpachlowania i docierania obklejania itp....

Glownym problemem dla mnie jest uzyskanie przeswitu. Wlasnie po glowie chodzi mi ten pomysl zeby powiedzmy milimetrowa warstwe zywicy natrysnac na forme, poczekac jak zaschnie. I to wlasnie bedzie chyba ta przezroczystwa warstwa. I nastepnie rozlozyc wlokno na zaschnieta zywice i wylac na to zywice.

Problem z rozlozeniem plecionki narazie odkladam. I tak bede dalej sie bawil dopiero na wiosne.

Z ta pierwsza zaschnieta warstwa wymyslilem tak bo obawaim sie ze jesli naloze zywice i od razu wlokno to np. w jakims miejscu zabardzo docisne wlokno do formy i po oddzieleniu od formy bedzie mozna dotknac "zywego" wlokna.

Kurde gdzies na forum widzialem panele pod tweetery z wlokna i nie moge znalesc tego tematu. A chetnie bym pogadal z wykonawca.

edit

czy to jest twoja robota ?
      malowales bezbarwnym ?

Skomentuj

Wit Wita

Mam pytanie jakiej zywicy chcesz uzywac do węgla , i jakiego rozdzielacza ?
        Jaką gramaturę węgla ? Jaki producent?

Pozdrawiam
        WIT

Skomentuj

tak to bylo szlifowane do grubosci wlokna weglowego i lakierowne kilkakrotnie

Skomentuj

Zamieszczone przez WIT
            Wit Wita

Mam pytanie jakiej zywicy chcesz uzywac do węgla , i jakiego rozdzielacza ?
            Jaką gramaturę węgla ? Jaki producent?

Pozdrawiam
            WIT
            powiem ci szczeze ze prawie nic nie wiem jakich materialow urzywam. Jade do swojej hurtowni wlasnie z takimi artykulami w warszawie, mowie co chce zrobic i jak chce zeby wygladalo. Oni dzwonia do jakiegos tam swojege speca, on im mowi co maja mi sprzedac i ile tego a ja to kupoje. Tylko szkoda ze zmienili miejsce bo nie wiem gdzie teraz sa i nie mam kontaktu. Ale pamietam ze przy pierwszych zakupach sprzedali mi rozowa zywice a przy drugich blekitna i tyle. A rozdzielacz o ile pamietam byl to Flexio Wolo czy jakos tak. Dobra hurtownia to byla bo np. mieli ponad 20 roznych rolek z wloknem weglowym i oczywiscie wszystko sprzedawane z metra tylko nigdy nie chcieli podac numeru do swojego fachowca

Skomentuj

a jaka to firma ?
              masz jaks nazwe ?

Skomentuj

zjazd z al. Krawkowskiej na wysokosci mediamarktu

Skomentuj

Czaruję...
                X