Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakl wykonac prostokatny frez

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakl wykonac prostokatny frez

Chce zrobic zabudowe bagaznika i mam zamiar zamontowac wzmacniacze w podladze za pleksa ale nie wiem jak mam zrobic frez tod plexe.Prosze o pomoc.Za wszystkie posty z gory dziekuje.

Tak samo jak okrągły, z tym że prowadzisz frezarkę (lub wiertarkę z "przystwaką") nie za pomocą "cyrkla" tylko tylko ciągniesz przy liniale. Co najwyżej na rogach wyjdą Ci zaokrąglenia, ale spiłujesz ładnie rogi w pleksi i będzie OK.

Skomentuj

Przymocuj (przybij gwozdzaimi, przyklej na wikol lub przykręc wkretami) listewki o grubosc plexi nizsze niz sama głowna plyta. Pomaluj na czarno i bedzie super :)
      To tak jakbys nie mial frezarki

Skomentuj

zrobie maly oftopic i zapytam czy ma ktos link do projektu takiej przystawki do wiertarki?jesli by ktos mial pod reka to poprosze,jesli by to mialo sprawic klopot to bede szukal na wlasna reke..pozdrawiam

Skomentuj

jakiej wiertarki ?
          jakiej firmy itp ...wiem ze sie da

z tego co wiem to do frezoawania jest frezarka ...rozni sie tym ze ma trosze wiecej obrotow :)

Skomentuj

wątpię, żebys dostał w sklepie przystawke umożliwiająca frezowanie do wiertarki. sam swego czasu szukałem przystawki - wyrzynarki i nigdzie nie znalazłem. (jedynie co znalazłem do zestaw perzystawek do jakieś wiertarki aku za 500 zł) może spytajstolarza, albo kogoś kto ma sprzet i ci zrobi frez. ale czy dla 1 konstrukcji warto kupowac frezarke, lub przystawkę?

Skomentuj

kilka razy sie spotkalem z tekstem ze mozna tez uzyc wiertarki jako frezarki wiec pytam na jakiej zasadzie dziala taka przystawka,nie wiedzialem ze to ma byc do okreslonej wiertarki czy cos :) pozdrawiam

Skomentuj

robi sie stelaz np z plyty wiorowej o wysokosci takiej zeby wiertlo/frez wystwalo poza krawedz stelazu tyle na ile ma byc gleboki frez...wyglada to tak ze sklejamy 3 kawalki plyty w ceownik...w gornej jest otwor (tak zeby sie zmiescila glowka wiertrki) a pozostale dwie czesci slyuza jako ogranicznik

Skomentuj

kilkukrotnie przeczytalem twoje slowa ale nie umiem sobie tego wyobrazic,mozesz to jakos jasniej opisac?

Skomentuj

Przystawka......... to jest tak banalne, że niewiem jak to napisać. Wkręcasz frez do wiertarki i robisz takie coś z 3 prostokątnych kawałków deski, MDFu żeby włożyć w to wiertarkę i przesuwać tym po powierzchni, a żeby frez był wpuszczony głębiej.

Skomentuj

dalej nie kumam ale ja juz tak mam...jak czegos nie widze to ciezko heh:]

Skomentuj

D@nielo

Skomentuj

takie cos do gory nogami... od gory wchodzi wiertarka i frez wystaje otyle ponizej krawedzi bocznych scianek na ile potrzebujemy gleboki frez

Skomentuj

aha to teraz rozumiem :] a teraz czego uzywacie do robienia frezow?jakies specjalne wiertla?

Skomentuj

frez

Skomentuj

Zwykła wiertarka moze miec troche za małe obroty do robienia frezow. Przynajmniej takie jest moje zdanie.

Skomentuj

Tak żeby rozwiać wszelkie wątpliwości :

(foty by nolem@poczta.onet.pl )
                                  ktoś to jeszcze pamięta ?:)

Skomentuj

Napewno nie jest to to samo co frezarka, ale da się tym robic frezy-sprawdzone. Tylko trzeba albo do liniału ciągnąć albo cyrklem, bo samemu prowadzić trochę ciężko i nie wychodzi wtedy zbyt dokładnie.

Skomentuj

PETERS, lepsze to niż nic , a owe niedokladności można z powodzeniem zaszpachlować :)

Skomentuj

a ja zainwestowalem i kupilem frezarke TOYA chodzi moidzo pltynna reg obrotow nawet jest;p niecale 100zl straczy na kilka lat, nic wiecej nie potrzeba w mdf wchodzi jak w maselko;]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X