Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sobwoofer w sedanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sobwoofer w sedanie

witam
    Jestem nowy na tym forum troche sie naczytałem postów teori i mam takie pytanko do ekspertów
    powoli skladam sobie naglosnienie w somochodzie i zaczynam myslec o jakiejs skrzyni do bagarznika ale pytanie moje jest następujące: czy w sedanach skrzynie dają taki sam efekt niz w autach trzy i pieciodrzwiowych ?jaka jest róznica w doborze takiego suba? mam podłączonego na próbe suba pod samo radio i juz zaczyna mi troche trzeszczec pólka tylnia
    (moj sprzet to narazie clarion dxz448z głośniki: przód helix blue5mkII tył 16stki+tweetery na zwrotnicach)

trzeszczy bo masz podlaczone pod radio i sub gra calym pasmem. zreszta bedziesz musial wyciszyc bagaznik matami i przykrecic tablice na gumowych podkladkach. praktycznie nie ma roznicy.

Skomentuj

no chyba ze masz takiego zloma jak ja ktoremu jakis inteligent zamontowal bak pionowo za siedzeniami... <= czyt. mercedes ... wyglusza jak nic choc i tak slychac

Skomentuj

a masz jakies przejscie dla dzwieku miedzy bagaznikiem a kabina ? bo jesli nie to sub bedzie tylko pompowal bas do bagaznika. bas bedzie przechodzil do kabiny tylko drobnymi nieszczelnosciami, a ponadto jesli glosniki na tylnej polce nie za zabudowane w zaden sposob ( chodzi mi o to , czy za tylnia strona membrany jest jakas obudowa, czy od razu bagaznik) to cisnienie z suba bedzie wypychac te membrany. najleprzym rozwiazaniem byloby otwarcie podlokietnika i jesli masz otwor na narty to juz bas bedzie mogl swobodnie sie przedostawac do kabiny.

jesli chodzi o dobor glosnika , to nalezy sie trzymac takich samych kryteriow jak do samochodow 3 i 5 drzwiowych.

Skomentuj

przejscia dzwięku praktycznie nie ma zadnego a głosniki na pólce niezabudowane, mógłbym zrobic dwa otwory w polce - czy by to cos dało??

Skomentuj

jakie to auto?? otwory w blaszanej polce- nie zadobry pomysl

Skomentuj

ja mam bak za tylnia kanapa wszystko szczelne i bas slychac...

Skomentuj

nisssan sunny N14 otwory w blasze da sei zrobic bo są na nie miejsca na otworki o srednicy ok10cm ale czy to poprawi efekt??

Skomentuj

zrob suba i wsadz go do auta zobaczysz jak jest takie gdybanie jest troche smieszne... ja pisze ze bas spokojnie dochodzi a inni ze nic nie dochodzi... zrob suba wstaw jak nie bedzie go slychac w co watpie to wtedy sie martw... pojedz na jakis zlot gdzie maja instalacje w sedanach i zobacz czy w ktoryms sa jakies otwory to kabiny glownej osobiscie nigdy tego nei spotkalem...

Skomentuj

Ja mam skromne 8 cali w kufrze asterki sedan.I nie narzekam choc dziur nie robiłem.Powiem tylko tyle że różnica czy jest w bagażniku czy w kabinie jest żadna.Na ilość i jaskość basu nie narzekam.Narzekaja natomiast inni jak to usłuszą bo u nich tak nie ma ;]

Skomentuj

gra gra ;p i tblica rejestracyjna tez :P

Skomentuj

Ja sie wlasnie zastanawiam nad wlozeniem 2x mds 08 po konsultacji z Gipsym wyliczylem ze wychodzi 155 zl za sam przetwornik :) + ok 80 zl za przesylke wiec wychodzi 190zl z przesylka :) czyli jakies 80 zl do przodu w porownaniu z Polska. i tak se kminilem zeby polaczyc je tak zeby zyskac dodatkowe 3db bo niestety 08 ma cos kolo 88 db wiec bylo by 91 a to juz cos tylko jeszcze szukam wzmaka ~240rms przy 2 Ohm :) w rozsadnej cenie :) i oczywiscie jakbym zamawial to wzial bym czarny kewlar narazie planuje i planuje bo kasy brak ale w przyszlym roku trzeba bedzie cos pomyslec. http://www.intertechnik.de/module/300-1345058.jpg popatrzcie jak wyglada czarny kewlar i jak tu sie nie zakochac

Skomentuj

popatrzcie jak wyglada czarny kewlar
                          w sumie to podobne do stxa
                          troche w stylu mixa 20 120 x aw z 18 120 6 sw :)
                          jakby się stx postarał to może i podobne by stworzył

Skomentuj

pff ja mam w passacie sedan B6 (samochod ojca) 2xJBL GT415" (GT412" leszpszy) i tez troche basu jest ;] w tym tygodniu moze mi sie uda sprzedac skrzynke i 3 wzmaki JBLa za rozsadna cene, bo koles chce to odkupic do BMW 740 2000r ale mowi ze mam mu podloge zrobic z otworami z pleksa na wzmaki wiec sie pomysli

Skomentuj

BTW konfrontowałeś kiedyś GT4 12 z czymś innym w dość podobnej cenie??

Skomentuj

ta z pioneerem ts-w cos tam... tak one sie chyba nazywaja, ogolnie to Gt4 kladlo ich na kolana

jeszcze calbier cwr12 chyba model blue neon czy cos takiego, to rowniez polegl w boju, bo u niego z efektywnoscia i zejsciem to tak jak z alphardem

jedyne co wygralo z GT4 pozadnie, co rozlozylo go na lopatki to Infinity Kappa 120.3SE tutaj juz slychac zupelnie inna klase

Skomentuj

a test z BSW lub Hertzem robiłeś ?

Skomentuj

bezposrednio nie ale oba glosniki slyszalem

Skomentuj

no i co możesz powiedzieć w sprawie takiego porównania??
                                      mimo że nie słyszałeś ich równocześnie to pewnie znasz ich charakter brzmieniowy...
                                      bo o tym JBLu krążą bardzo skrajne opinie - od ideału po głośnik dla drecha :)

Skomentuj

Hertz daje wiecej mieska i to o duzo, ogolnie bardziej odpowiadal mi do typu muzyki jakiej slucham, czyli Blac Music, RnB itp.. Hertz wymaga mniejszej skrzynki

a bsw kopie cholernie, pozera tyle W ile mu sie da, jest bardzo efektywny i ma basik zroznicowany

ogolnie ja bym dla siebie bral Hertza ale to juz zalezy od gustu ja np nie lubie twardego basu i nie wzial bym nigdy beymy a BSW to granica rozsadku miedzy estradowym brzmieniem a cieplym dzwiekim ktory powinien byc w domku

JBL GT4 12" ;] jeden z moich ulubionych glosniczkow ;] dobra alternetywa jak ktos nie ma hajsu na Hertza ES300
                                        nie chce mi sie o nim pisac bo juz dosc duzo razy o nim wspominalem-miekko,nisko,glosno :p

Skomentuj

Czaruję...
                                        X