Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zabudowa w bagażniku z laminatu ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zabudowa w bagażniku z laminatu ?

Witam.
    Chciałbym sobie zrobic suba do bagaznika w takim nie duzym schowku za pomoca żywicy+włókna szklanego i mdfu. Moze zaczne od tego, że jako laminat rozumiem żywice z włóknem szklanym czy czyms takim, moge sie mylic w tym przypadku :>
    Bagażnik wygląda tak:
    http://w1c10.skwierzyna.com/slk_bagaznik/DSC01876.JPG
    W to miejsce chce rozłożyc jakąs folie do której żywica nie przylegnie(jaką?), a następnie nakładac warstwy żywicy wraz z włóknem szklanym. Jak całość zaschnie to wyciagnac i mam ładny wzór bagażnika. Z tego co rozmawialem z paroma osobami sub z samej żywicy to nie za dobry pomysł, bo to jak sub z plastiku by był. Dlatego wymyśliłem, żeby do tej obudowy z żywicy zrobic scianki do srodka z mdfu. Tak, ze patrząc od zew. byla by żywica, a w srodku MDF. Góre zrobic równo z podłogą w bagażniku ale tylko z MDFu, naciagnac materiał pod kolor i to prawie koniec.
    Czy to dobry pomysł ? Chciałbym wtedy użyc możliwie cienkiego MDFu aby nie zajmowac za duzo miejsca, bo jest ograniczone okolo 30 litrow zalezy ile te scianki beda mialy grubosc.
    Odnośnie głośnika to najlepiej jak by sie zmiescil Hertz ES 300.2 ale moze to nie byc mozliwe. Esh0 polecil mi Ravemaster BSW 104 - II
    http://www.mivoc.pl/?lang=pl&str=1&m...kat=189&pid=34
    I ja z miłą checia bym go tam władował, cena mi pasuje, litraż pasuje i z tego co słyszałem gra fajnie.
    Jakieś propozycje, uwagi itp. ? Nie robiłem nigdy nic z żywicy oprucz klejenia kajaku:) A z mdfu zrobilem sobie dwie kolumienki i dwa suby, tak ze z mdfem sobie radze:)

im mniej zastosujesz kombinacji z zywica wlokna szklanego tym bedziesz mial wieksza sztywnosc... i taniej wyjdzie

Skomentuj

Zamieszczone przez TatoTurbo
      im mniej zastosujesz kombinacji z zywica wlokna szklanego tym bedziesz mial wieksza sztywnosc... i taniej wyjdzie
      Troszke mi tu cos nie pasuje, bo żywica po zaschnieciu oczywiscie z tym utwardzaczem jest bardoz twarda. Wiec gdzie tu jest sens, ze czym wiecej żywicy tym będzie mniej sztywne ? Jezeli to będzie po prostu obudowa z MDFu obłozona zywica po to zeby pasowalo na wymiar, nie latało po bagazniku itp.

Moze jakies rady czym obłożyc bagaznik, aby pozniej zywice mozna bylo łatwo odkleic ?

P.S. - chyba, ze chodzi ci o stosunek ilosci żywicy do włokna szklanego, bo roznie to mozna rozumiec :>

Skomentuj

raczej sama zywica z mata, slabo utrzyma dobry 30cm glosnik, lepiej mdf+modelowanie zywica, mata, szpachlem

wyobrazacie sobie JL Audio 13W7 w obudowie z zywicy i maty ?? LOL z takim Xmax rozerwalo by ja w pierwszych minutach

ja robie obudowe z mdf'u oklejam ja materialem (wiecie o jaki chodzi), w bagazniku robie prosta podloge ze sklejki lub mdf'u oklejam tym samym materialem..... kupuje rzepy i jedna przyklejam do subwoofera a jedna na podloge tam gdzie bedzie stal i nic nie lata zreszta moj sub wazy 60kg wiec i bez tego by nie latal

Skomentuj

Zamieszczone przez wisnia
          raczej sama zywica z mata, slabo utrzyma dobry 30cm glosnik, lepiej mdf+modelowanie zywica, mata, szpachlem

wyobrazacie sobie JL Audio 13W7 w obudowie z zywicy i maty ?? LOL z takim Xmax rozerwalo by ja w pierwszych minutach
          Dlatego wlasnie żywica z włóknem ma posluzyc tylko po to zeby calosc sie trzymalo w tej dziurze i nie latalo, bedzie na wymiar dokladnie tej wneki tam. Bagaznik mam nie rowny, scianki tez nie dlatego zywica ma tam wejsc i byc calosc na wymiar. Nie wiem jak to jeszcze wytlumaczyc.

Zamieszczone przez wisnia
          ja robie obudowe z mdf'u oklejam ja materialem (wiecie o jaki chodzi), w bagazniku robie prosta podloge ze sklejki lub mdf'u oklejam tym samym materialem..... kupuje rzepy i jedna przyklejam do subwoofera a jedna na podloge tam gdzie bedzie stal i nic nie lata zreszta moj sub wazy 60kg wiec i bez tego by nie latal
          Tez chce zrobic obudowe z mdfu ale w odwrotnej kolejnosci, zeby wszystko pasowalo ;> Najpierw zywica do tego schowka w bagazniku, a pozniej mdf do tego co powstanie z zywicy.

Skomentuj

WIT WITA

Szanowni Panowie

Zastanawia mnie pewna sprawa skąd u was te przekonanie ,że laminat poliestrowo szklany bądz epoksydowo szklany ma tak małą wytrzymałość .
            Uważam, że powinniście wiedzieć ,że zbiorniki do gazu ziemnego w samochodach , który musi być sprężony do bardzo wysokich ciśnień jest zrobiony z laminatu, może być on też stalowy ale waga jest ogromna.

Myślę ,że mamy tu do czynienia raczej ze skomplikowaniem wykonania detalu o takich parametrach i jego cena .

WESOŁYCH ŚWIĄT

WIT

Skomentuj

Zamieszczone przez WIT
              WIT WITA

Szanowni Panowie

Zastanawia mnie pewna sprawa skąd u was te przekonanie ,że laminat poliestrowo szklany bądz epoksydowo szklany ma tak małą wytrzymałość .
              Uważam, że powinniście wiedzieć ,że zbiorniki do gazu ziemnego w samochodach , który musi być sprężony do bardzo wysokich ciśnień jest zrobiony z laminatu, może być on też stalowy ale waga jest ogromna.

Myślę ,że mamy tu do czynienia raczej ze skomplikowaniem wykonania detalu o takich parametrach i jego cena .

WESOŁYCH ŚWIĄT

WIT
              To juz nawet nie chodzi o sztywnosc, wytrzymałość. Jeżeli ta żywica z włóknem szklanym miała by grubość około 20 mm to napewno bylo by to zaj.... twarde i mocne. Ale to chyba nie znaczy, że nadaje sie do suba, nie wytrzymałość materiału świadczy o jego nadawaniu sie na suba(ale zafilozofowałem ). Może niech ktoś mądrzejszy napisze dlaczego MDF lepszy od laminatu !!!

Skomentuj

nie rob calego dna z zywicy postaraj sie o jak najwieksze wykozystanie mdf'u
                ...bo ile zywicy bedziesz potrzebowal zeby uzyskac grubosc np.18mm oczywiiscie z wloknem szklanym. 5mm wlokna szklanego z zywica to raczej nie ma porownania z mdf'em.

Skomentuj

Zabudowywalismy glosnik u kupla w golfie 4 w kole zapasowym!Na poczatku odtluscilismy cala powieszchnie bagaznika wygluszylisny mata bitumiczna,nastepnie docielismy 2 plyty z mdfu jena byla docieta na wymiar miejsca na kolo a druga na wymiar bagaznika.Pozniej obkleilismy caly bagasznik tasma malarska polozylismy mdf na spodzie miejsca na kolo i zalalismy boki zywica ale trzeba rozprowadzic ja tak zeby czesc byla wylana na podloge w bagazniku aby bylo latwo przykleic plyte wycieta na wymiar bagaznika!Nie mieszaj odrazu calej zywicy z utwardzaczem mieszaj tylko tyle ile dasz rade wykorzystac!Najlepiej jak koce z wlokna szklanego bedziesz ciał na paski o szer.5-8cm wtedy bedziesz mial pewnosc ze wlokno dobrze przylega do powieszchni!Zaopatrz sie odrazu w kilka pedzli!Jak juz forma bedzie gotowa to spokojnie bedziesz mogl ja wyjac zerwac papierowa tasme i sprawdzic litraz nalewajac do odlewu wode!Pamietaj jeszcze aby miec na sobie rekawiczki bo bez nich bedziesz mial problem z domyciem rak!A i jeszcze jedno nie rob odlewu w zamknietym pomieszczeniu bo zywica strasznie smierdzi!kolega wietrzyl samochod przez tydzien i nawet rzadne choineczki zapachowe nie pomagaly a robilismy odlew w ga rarzu przy otwartych drzwiach!

Skomentuj

żeby zrobić dobrą obudowe z laminatu trzeba zastosować pare kombinacji - sprawa pierwsza - koło 10mm grubości mata+ żywica kolejne 10mm żywica wymieszana z piaskiem - zdaje egzamin doskonale - najlepiej dać tą warstwe piaskową po środku.

mate szklaną najlepiej tnie się szlifierką kontową - nierozwijasz rolki tylko obcinasz z długości paski - szybko i bezboleśnie (kiedyś ciąłem norzyczkami ale jak masz tego pociąć kilkadziesiąt m^2 to się robi nieciekawie :) paski tnij 5-10cm szerokości a długość to sobie odrywaj ile trzeba

Skomentuj

Wit Wita

Bardzo zainteresowała mnie ta metoda cytat:

"żeby zrobić dobrą obudowę z laminatu trzeba zastosować parę kombinacji-sprawa pierwsza- koło 10mm grubości mata + żywica kolejne 10mm żywica wymnieszana z piaskiem - zdaje egzamin doskonale- najlepiej dać tę warstwę piaskową po środku."

Mam pytanie do pierwszej warstwy bo nie wiem ,czy zrozumiałem czy po położeniu 10mm warstwy maty ( jakiej gramatury) kładzie się na nią żywicę ( jaki typ żywicy i model i jaki układ utwardzający) ?

Wesołych Świąt
                      WIT

Skomentuj

:) chyba musialo to byc WD40 zeby dobrze przesiaklo ale jestem pewien ze nie o to chodzilo SW

Skomentuj

Ja proponuję tylko zobaczyć z czego są zrobione znaki drogowe...

Skomentuj

Z pewnoscia wytrzymalosc laminatu jest wieksza niz mdf'u, nalezy tylko pamietac ze w subwooferze mamy do czynienia z obciazeniami dynamicznymi - wiec decyduje masa a co za tym idzie grubosc scianki.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Witam.
                              Dziękuje wszystkim za odpowiedz, stałem sie troszke mądrzejszy :) Zdecydowałem sie na mały eksperyment i wykonam conajmniej dwa takie suby :) Pierwszy z glosnikiem Tesli arn 226 bo mam w domu i sie kurzy. Bude wykonam z samej żywicy + włókno i jak kolega doradzil plus piasek, całość dość grubo. Ciekaw jestem jak sie to sprawdzi, a przy okazji troche naucze sie pracy z żywicą itp. Tunel BR tez chce wykonac z żywicy, jeszcze nie wiem jak :)
                              Po tym wszystkim wyciągne odpowiednie wnioski i zrobie porządnego suba na głośniku Ravemaster BSW 104 - II pewnie juz przy uzyciu MDFu i żywicy :)

Skomentuj

jak juz się tak zainteresowaliście to zdradze wam cały trik :)

wpadłem na niego jak pomyliłem sie w zalewaniu balastu w dnie łódki i musiałem wypiłować kawałk 2x15cm..... na dnie uzłozone były 5kg pacyny ołowiu. technologia jego mocowania jest taka że rozrabia się 10-20L żywicy i sypie sie doniej worek piasku - tak żeby zrobiła sie gęsta. następnie zalewa się taką mieszanką całe dno. potem jak probowałem to odkuć to zobaczyłem jakie to jest twarde i jak doskonale tłumi drgania. jak walenie głotem w kamień.

najlepiej jest dać mate o jak najmnijeszej gramaturze i jak najwięcej warstw - co jakiś czas - 3-5 warstw mozna dać plecionke - potem znowu pare warstw maty następnie ta mieszanka - robimy najpierw takie jakby grodzie ze skleiki (żeby dodatkowo usztywnić całość) i zalewamy do ich krawędzi żywice. następnie kladziemy jeszcze kilka warstw laminatu. żywica niewazne jaka moze być poliestrowa moze być epoksydowa - trzeba tylko pamiętać że poliestrowa nie łapie do epoksydowej zato epoksydową mozna kłaść po poliestrowej. niektórzy uwazają że epoksydowa jest lepsza - moim zdaniem niema duzej roznicy a epoksydowa szypciej staje i trzeba rozrabiać bardzo małe porcje.

Skomentuj

BR możesz sobie łatwo wyprofilować ze styropianu - tylko też dobrze jest go czymś okleić. Potem kładziesz na to żywicę itd... a po całej operacji zalewasz styropian acetonem i stypopian znika:) - w ten sposób można robić z laminatu przestrzenie zamkniete.

Skomentuj

dokładnie tak się robi - a styropian pokrywa się folią sporzywczą - tą taką cienką która sie klei - do folii nieczepia się żywica - najlepiej dać jeszcze na wszelki wypadek rodzielacz do form ale trudno go dostać

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                                      dokładnie tak się robi - a styropian pokrywa się folią sporzywczą - tą taką cienką która sie klei - do folii nieczepia się żywica - najlepiej dać jeszcze na wszelki wypadek rodzielacz do form ale trudno go dostać
                                      Zrobiłem mały eksperyment, opakowanie po starym sprayu owinełem właśnie tą folią, później żywica i kawałek włókna jakiegos tam, dokladnie nie wiem jakie :> Całość jest wystarczająco twarde, ale ta folia chyba nie za bardzo sie nadaje. Bo juz po nałożeniu samej żywicy folia tak jak by sie lekko rozpuszczała zrobiła sie lekko miękka. Tak czy siak mam teraz dwa razy mocniejsze opakowanie po sprayu bo nie moge tego sciagnac :> Chcialem po prostu sprawdzic czy da sie sciagnac zaschnieta żywice z tej foli, nie da sie :>
                                      Może złotka użyc ? Takiego co sie w kuchni uzywa ?
                                      Ze styropianu będe sie staral zrobic ten tunel br

Skomentuj

:) ciekawy teamt, tez ostatnio chcialem sie pobawic zywica, ale nie mam co z nia robic :). jak cos zrobicie to pokazcie efekty :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X