Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zakłócenia odbioru radia a ogrzewania szyby tylnej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zakłócenia odbioru radia a ogrzewania szyby tylnej

Hej
    Nadszedł taki okres, że szybkę tylną trzeba często grzać.
    Niestety pojawiają mi się zakłócenia, trzaski -nie da słuchać radia- gdy ogrzewanie jest w pozycji ON.

Mam przerwane 2 nadruki (scieżki) grzejące i nie wiem czy to może być przyczyną powstania niepożądanych pojemności w obwodzie i stąd te zakłócenia czy może jest inna przyczyna?
    Jeśli upewnicie mnie, że to może być przyczyną to kupię klej przewodzący i jakoś połatam toto ale może to co innego?
    Pozdro w nowym roku.

laguna98 + fabryczne radio philips cd

kiedys na tvn turbo bylo jak regenerowac sciezki :) ja proponuje ołowek w miare mieki np b6 i do tego bezarwny lakier do paznokci, pewnie jest zwarcie skoro sie grzeje i to jest powodem zaklucen

Skomentuj

Przecież są specjalne "kredki" do regeneracji tych siceżek. A czy to może być to, jak zregenerujesz scieżki to się dowiesz. Chociaż całkiem możliwe, że masz antenę podłączoną do masy!! W starych radiach tak może być, ale w nowszych nie powinno.

Skomentuj

pewnie jest zwarcie skoro sie grzeje
        co jest zwarcie a co sie grzeje,?

bo zdaje sie że zwarcia nie ma bo jest przerwane a tam gdzie nie jest sie grzeje bo po to ktoś to wymyślił..

hehehe.. pokład niekumacji,

Skomentuj

ja zrozumialem ze grzeje sie jakies jeden kawalek szyby bardziej od pozostalego...

Skomentuj

michone, chyba nie :/

Skomentuj

Mam przerwane 2 nadruki (scieżki) grzejące i nie wiem czy to może być przyczyną powstania niepożądanych pojemności w obwodzie i stąd te zakłócenia czy może jest inna przyczyna? mniejsza z tym bo gosc zalozyl topic a nawet sie w nim nie wypowiada....

Skomentuj

Hej
                NIe miałem chwilę dostępu do sieci stąd ma nieobecność.
                Jeszcze raz:
                Nadruk na szybie składa się z kilkunastu "nitek grzejących" - przez które płynie prąd.
                2 są przerwane -czyli w dwóch gałęziach prąd nie płynie. Przerwy nawet jeszcze nie próbowałem zlokalizować, na pewno jest b mała. Robiąc skrót myślowy, ta przerwa (y) to taki kondensator (y). Można powiedzeć, że wraz z "nadrukowanymi nitkami" tworzy obwód otwarty LC - który na pewno "wysyła coś w przestrzeń". (wiem, wiem tylko wtedy gdy się przyłoży zmienne napięcie -w samochodzie na pewno nie jest idealnie wyprostowane i odfiltrowane - przynjmniej do ogrzewania)

Me pytanie brzmi czy to jest przyczyna złego odbioru ?
                Najpierw pytam, póżniej robie - nie chce mi sie bez sensu marznąć na dworze szukać przerwy i kleić czy "kredkować" ścieżki.
                Dzieki wszystkim.

Skomentuj

myśle że prawdopodobieństwo tego że zakłucenia są spowodowane przerwanymi nitkami jest blikie zeru..... tak jakieś 0,00001% :)

poszukaj przyczyny w instalacji elektrycznej - moze jakaś kostka przyśniedziała moze nasa gdzieś niełączy - moze coś z alternatorem (uszkodzony reg napięcia? ) moze kiepski aku ?? a moze poprostu jakiś elektrolit w radyjku się posypał.

Skomentuj

Możesz opisać bliżej charakter tych zakłuceń/trzasków.
                    Tzn. czy są regularne - zsynchronizowane z pracą silnika - czy zupełnie przypadkowe, a może wygląda to tak jakby pogarszał się odbiór i stacje znikału pod szumami UKFu.
                    Jak opcja 1 to znaczy że najprawdopodobniej sieje instalacja ogrzewania i można by spróbować podłącyć ją przez jakiś filtr (dławik + kondy). może też kiepski aku jak napisał SW.
                    Jak opcja 2 lub 3 to gorzej bo znaczy że ogrzewanie jakoś sprzęga się z instalacją antenową i psuje jej skuteczność.

Skomentuj

Może masz słabą baterię, i przy większym poborze prądu słychać alternator.

Skomentuj

w kazdym sklepie mozna kupic specjalnye filtra nazasilanie do radia podlaczasz pikus znika

Skomentuj

lukasz taki filtr raczej nic tu nie da, przynajmniej mi sie tak wydaje... te filtry sa jak alternator laduje akumulator i to slychac w radiu. Wydaje mi sie ze najprostrzym rozwiazaniem bedzie zamontowac sobie antene zewnetrzna, zreszta te w szybach dzialaja jak dzialaja...

Skomentuj

Hejka

;Newborn
                            ;Jak opcja 2 lub 3 to gorzej bo znaczy że ogrzewanie jakoś sprzęga się z instalacją antenową i psuje jej skuteczność.

Tak to ta druga opcja. W chwli włączenia ogrzewania jakby mi ktoś antenę urwał.

eters
                            ; Może masz słabą baterię, i przy większym poborze prądu słychać alternator

;LUKASZ
                            ;w kazdym sklepie mozna kupic specjalnye filtra nazasilanie do radia podlaczasz pikus znika

Akumulator nowy, dużej pojemności (autko to diesel).
                            Alternatora nie słychać. Jak miałem 126p to "przechodziłem to" :)

No nic, poczekam aż się troszkę ociepli i zadziałam.
                            Pozdrawiam

Skomentuj

... a ty czasem niemasz takiej anteny w tylnej szybie coś na wzór tych właśnie scieżek z ogrzewania - bo takie są w nowych autach??

Jam masz zewnętrzną, to gdzie?? I sprawdzałeś miernikiem czy ma połączenie z masą ??

Skomentuj

Antena dachowa
                                NIe mierzylem -zmarzluch jestem.
                                Ma być w końcu czy ma nie być połącznia z masą ?

Skomentuj

Nie!!

Skomentuj

Czaruję...
                                  X