Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fiat 126p

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fiat 126p

Cześć:)

Czy mógłby mi ktoś doradzić w sprawie głosnikow do mojego maluszka? Mam radyjko Sony CDX 2250S i moge przeznaczyć max. 150 zeta na głośniki (niestety, jest to niskobudżetowe przedsięwzięcie)... Myslałem nad Tonsilami SC 2161 - są to koaksjalne głośniki... slyszałem, że odseparowane są lepsze, ale w koaksjalach odpada dodatkowy problem montażu tweeterów. ehhh:/

Poradzcie coś proszę!

Pozdrawiam

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Poprostu idealny w takie warunki.No bo ten chałas trza jakoś zagłuszyć ;]

Skomentuj

Ten głośnik ma takie Vas, że jak położysz go juz na siedzieniu w maluchu to bedzie ładnie kopać:) Do 150 zł to kup Boshmana http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78921349 podobno jak za 150zl to graja w miare ok.

Skomentuj

Tylko pytanie gdzie on se to wsadzi?Drzwi bez paneli odpadają,wiem bo swoie 4 maluchy robiłem pod tym kątem.Szyby nie otworzy i wogóle dupa ze względu na tą dykte obita plastikiem.Nie mówie że sie nie da ale trzeba poswięcić troche grosiwa i swych inwencji majsterkowicza a ręcze że efekt przerośnie oczekiwania.
        Jeśli temat jest interesujący to chętnie go rozwine.Bo na malaczu to chyba zęby zjadłem.
        Ale nalezy pamietać że sie to wiąże z dodatkowymi wydatkami,można stopniowo to rozkładać.

Skomentuj

zacznij od wywalania tylnych siedzeń ...
          zrobi się miejsce na suba :)

Skomentuj

Widzę, że Boschmanny głównie odradzacie, a tu niespodzianka! Chociaż nie ma sie co dziwić przy 150 zl... hehe:P

"Kanapa" musi być:P To taki dyskretny democar<lol>

A co do samej instalacji, to chciałem właśnie w drzwi dać głośniki. Poczytałem już troszke fora o maluchu oraz o diy i wiem, ze zainstalowanie takich głośników będzie wymagało zrobienia dystansów oraz, być może, cięcia blachy w drzwiach. Chciałem to ładnie zrobić, używając żywicy, włókien oraz szpachli, aby nie były to tylko wystające dystanse obite skajem:]

Plany mam ambitne, a jak będzie z wykonaniem... heh. Pożyjemy, zobaczymy. Najważniejsze, żeby to wreszcie ruszyć, bo radio lezy w pokoju niezamontowane i gnuśnieje.

Jeśli macie jeszcze jakąś alternatywe dla boschmannów, to mówić:P A planu montazu głośników w drzwiach raczej nie zmienie. Nie chce z tyłu półki ani w ogóle głośników z tyłu.

Skomentuj

http://www.powe.pl/maluch.html - mi sie wydaje ze tak bedzie najłatwiej, jak na tej stronce.

Skomentuj

Kiedyś qumpel miał fajny patent. Dobre głośniki (z tego co pamiętam to 16stki Pioneer'a) a władowane to miał... Zrobił dziury w półce, tak że głośniki wchodziły mu do wlotów powietrza (jak on to zwał (pseudo)subwoofer -bo był kanał) Ale sam się zdziwiłem,,,, nietkórzy to nawet zaglądali pod samochód bo szukali subwoofera. A wszystko ciągnęło dobre mocne radio :)

Wiem, że to jest trochę zabawy - tam zdaje się trzeba wiercić w blasze (w razie czego zawsze można wrzucić obity kawałek panela podłogowego i już nic niewidać. Ale to rozwiązanie strasznie mi się podobało, raz że głośniki były przykręcone do "standardowej" półki - nic nie wystawało (jak np. te półki drewniane na pół szyby) A po drugie - strasznie ładnie to grało. Niewiem jakby to było w zimie - bo w sumie głośnik było widać przez kratkę - także niewiem czy by nic w zimie nie poprzymarzało. Efekt z pewnością w takim przypadku zależy od zastosowanych głośników - szkoda, że qumpel nie pamięta modelu :(

Skomentuj

Patent z głośnikami z tyłu widziałem...

http://img340.imageshack.us/my.php?i...losnika4eh.jpg

Oprocz wycinania dziur i uszczelniania, co stanowi najmniejszy problem, trzeba jakoś inaczej poprowadzić chłodzenie silnika;]

Tutaj gosciu zainstalował jakieś całkiem spore Audiony:P Zresztą w drzwiach też zainstalował głośniki... Zresztą jak kogoś to interesuje, to moze przejrzeć temat: http://fiat126p.pl/forum/viewtopic.php?t=14387

Ale czy mi szesnastki z tweetarmi nie wystarczą?? A te Boschmanny kosztują 149 zeta + wysyłka... Ja musze sie zmieścić w 150 zł tak, żeby za te kwote mieć już głośniki w rękach:/ Jeszcze w weekend podjade do Media Markt, zobacze co tam oferują. Przynajmniej bede mógł sobie coś przesłuchać chociaż

Skomentuj

Z tyłu jest lipa bo ten tunel tłumi chałas. Ja zrobiłem inaczej. Wyciłem dziure w bagażniku i zamocwałem tam gosnik. Głosnik skierowany był do kabiny a bagażnik robił za obudowe. Miałem to jeszcze ładnie wyłumic ale niezdążyłem i maluch sie sprzedał.

Skomentuj

Odrobina wyobraźni i mozna fajnie wykorzystać ten tunel z tyłu jako obudowę zamknętą,ba!Nawet jako BR :)
                      Wystarczy troszke przerobić chłodzenie a mianowicie patrząc od tyłu auta należy dorobić króciec do założenia łącznika gumowego i zamontować go w lewym plastiku tak aby chłodzenie byłi brane z lewej kratki bezpośrednio.A dodatkowo po zdemontowaniu tych plastików (lewy i prawy) mamy szanse na dopasowanie nowych bocznych ścianek tak aby zamknąć ową komorę.Później pozostaje tylko wycięcie otworów pod głośniki,ew. wyklejenie wnętrza tej komory matami i wytłumienie i montaż głosników.Spokojnie wchodzą 8 calówki.
                      Ja miałem zamontowane jakieś pionki 3 way (kosztowały na stara kase 5 mln. uzywki a maluszek wart był 15 mln) i w promieniu 500 km nie miałem konkurencji w nagłośnieniu :)
                      Pędził toto deck CD Pionka (błękitna seria-19mln) plus wzmak Blaupunkta.Przód na 16-stkach Tonsila i jakichś kopółkach,chyba 7 na coś.
                      Ale to był demo car Łezka sie w oku kręci na wspomnienie tamtych czasów...

Skomentuj

Głosnik skierowany był do kabiny a bagażnik robił za obudowe. Miałem to jeszcze ładnie wyłumic ale niezdążyłem i maluch sie sprzedał
                        Qumpel tak kolumnę woził w bagażniku. Gdy głośnik jest z przodu i auto porusza przed siebie - masz wrażenie jakbyś pokonywał prędkośc dzwięku

Skomentuj

moja zasada nic z domu do samochodu tylko brac kupowac wybierac produkty przeznaczone do danego celu jezeli car audio to wybierac firmy które specjalizuja sie w tej dziedzinei czyli dobra firma i nei za droga Hertz odradzam jakies boschamny alphardy....

Skomentuj

http://www.subwoofer.prv.pl/ własciciel strony opisuje montaz glosnikow w swoim bączku :) Pozdroo

Skomentuj

Heloł:P

Jest mały progres, tj. wybrałem głośniki Sony XS-F1724. Przesłuchałem jak grają w Media Markt i jestem zadowolony. W maluszku będzie jeszcze lepiej:) Teraz trzeba je kupić, ale to może potrwać, bo szukam najniższej ceny... Na razie wylookałem za 139zł + koszt wysyłki(21 albo 24zł). Może nawet uda mi sie je kupić za 100zł (nowe!), tylko musze pojeździć po Gdańsku

Pozdro i dzięki wszystkim za porady!

Skomentuj

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81070752

99 zl.

Skomentuj

padaczka slyszalem te glosniki, juz lepiej graja moje macaudio platinium 13.2 ktore na allegro kupilem za 52zl 26 gr :) wez pod uwage ze radio sony daje niezle przebarwienia... ja mialem jvc kds-656r ktore gralo czysciej niz sony l480x... teraz mam s2000 i jest minimalnie lepiej... musze wystawic na allegro i kupic wkoncu cos lepszego

Skomentuj

Pewnie widziałeś już to: http://www.elektryk.info/tematy14/po...-126p-vt70.htm
                                    Teraz wsadziłem tam GDN-18-120-6-SW i zrobiłem dwa porty BR. Tak na marginesie dodam, że jakby co to sprzedam za 299 zł

Skomentuj

Widziałem te półke - bardzo ładna:P Ale u mnie odpadają takie rozwiązania jak półka, wywalanie kanapy, pozbycie sie bagażnika, żeby mógł sobie tam subwoofer pracować]:->
                                      Tak w ogóle, to myślałem o wykorzystaniu stx-ów, ale są mocożerne i stwierdziłem, że kupie typowo samochodowe... a mój wybór, czyli sony, no cóż. Miałem okazje słuchać tylko te głośniczki oraz jakieś szesnastki pioneera za 130 zeta i te pioneery to dopiero była kaszana! Następnym razem, w nastepnym aucie, więcej czasu poświęce na dobór odpowiedniego sprzętu. Ale myśle, że i fundusze, ktore w przyszłości bede mogł przeznaczyć na audio, będą większe

Skomentuj

Czaruję...
                                      X