Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mam sprzet co z tym dalej zrobic??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam sprzet co z tym dalej zrobic??

Witam, kupilem sprzecik do samochodu. Jak narazie nie bede myslal nad profesjonalna i wybajerzona zabudowa bo mi to niepotrzebne gdyz moje autko bedzie niedlugo sprzedane. Jednak mam kilka pytan ze wzgledu na to ze jestem kompletnym laikiem a jak najwiecej chcial bym zrobic sam. Moj sprzet to:

Radio Alpine CDA-9807
    Wzmak Soundstream Reference 700sx -monoblok
    Glosniczek Pioneer TS-2000SPL PREMIER -do tego wykonam sam skrzynie -chcial bym porady tylko jak ma ona wygladac, zamknieta czy z bass refleksami.

Jak narazie zamontowane mam tylko radyjko, Musze kupic plyte na wymiar, wszystko skrecic w kupe i podlaczyc co bedzie chyba najtrudniejszym zadaniem, jakich kabli do tego uzyc, zalezy mi na jak najlepszym efekcie. Glosniki ktore mam oryginalnie z tylu w polce wystarczaja, przod troche szfankuje jak slucham glosniej muzyki, ale niejest to tragedia. Potrzebuje kogos kto mnie "poprowadzi za racze" na tyle zebym mogl jak najwiecej zrobic sam, a najwieksza satysfakcja by byla gdybym wykonal calosc osobiscie tak zeby dzialalo:)

Obliczylem wlasnie obudowe na glosnik, na instrukcji ktora jest dolaczona do glosnika skrzynia z bass reflexem powinna miec 49 litrow -plus minus 10%, ja zrobie skrzynie o pojemnosci 46 litrow. Wedlug instrunkcji Bass Reflex powinien miec glebokosc 165mm i srednice 102mm. Wydaje mi sie ze srednica jest strasznie duza, ale moze mi sie tylko wydaje. Wymiary to : 2.65x3.8x4.3 wysokosc skrzyni to 3.8 dm szerokosc to 4.3dm a "glebokosc" to 2,65dm. Niewiem czy glebokosc niebedzie zbyt mala, przestrzen miedzy koncem glosnika i scianka tylna bedzie mala -pare cm. Czy niebedzie to problemem?? moze zrobic wezsza skrzynie kosztem glebokosci?? Zamierzam tez zrobic maly kat na tylnej sciance. -Ocencie moj projekt

masz jakis link do tego suba ..nie moge znalezc ..ale z tego co widze to jezeli to premier to bardzo fajny glosnik powinien z tego byc :) co do obudowy to zrob sobie najbardziej praktyczna jaka mozesz.

Skomentuj

Tu mam link do zdjecia pudla od suba, jesli chodzi o wzmacniacz nic nie moge znalezc w necie na jego temat :// a obudowe zrobie chyba z plyty 19mm, nie moge znalezc nic 22mm.

Skomentuj

nie moge znalezc nic 22mm
        zrób 2*19

Skomentuj

Obudowa musi być bardzo solidna !.Ten głośnik pompuje ogromne ilości powietrza.Obudowa br.

Skomentuj

ktoś go słyszał ?
            jak wypada na tle innych głośników w tym wymiarze cenowym ?

Skomentuj

ktoś go słyszał ?
              jak wypada na tle innych głośników w tym wymiarze cenowym ?
              bez rewelacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez magik
                nie moge znalezc nic 22mm
                zrób 2*19
                Czyli jak skrecic ze soba 2 plyty 19, a pozniej z nich sklepac skrzynie??

Jeszcze jedno, jakie kable gdzie zastosowac zeby bylo dobrze??

Skomentuj

e wiesz co poczytaj FaQ'a jest przyklejony tam znajdziesz troche informacji.
                  a co do plyt to tak, sklej i skrec dwie ze soba

Skomentuj

Do wzmacniacza 20mm2 przekroju powinno wystarczyc chyba ze bedzie dlugi i ten wzmak ma cos kolo 1kw to uzyj wiekszego przekroju, chociaż sadze ze i 16mm2 styknie.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                      e wiesz co poczytaj FaQ'a jest przyklejony tam znajdziesz troche informacji.
                      a co do plyt to tak, sklej i skrec dwie ze soba
                      daj wzmocnienia ..podobny efekt.
                      A MDF'u nie ma tam u Ciebie ?

Skomentuj

Wiec tak: skrzynia juz sklepana, z pospiechu zapomnialem sprawdzic jeszcze raz czy aby napewno policzylem dobrze pojemnosc no i okazalo sie ze niestety... pojemnosc jest zbyt mala, bedzie w sam raz na zamknieta skrzynie, teraz sie zastanawiam zrobic skrzynie zamknieta o odpowiednim litrazu, czy zrobic bass reflex i skrzynia bedzie za mala o jakies 3-4 litry.

Skomentuj

jakies 3-4 litry.
                          czyli ile ci wyszlo? z jednej strony to nie jest tak duzo. mozesz pobawic sie wytlumieniem i jakos to da sie nadrobic.

Skomentuj

Podlaczylem wszystko dobrze, zasilanie do wzmacniacza dochodzi, ale glosnik nie gra, przy radiu wszystko mam chyba ok podlaczone, niewiem co mam zrobic. P.S do glosnika mam 2 wejscia na kable, po co zeby podlaczyc 2 wzmacniacz??

Juz podlaczylismy wszystko dobrze, okazalo sie ze to wina radia ktore mialo cos poprzestawiane, glosnik bez skrzyni gral, skok membrany mial dosc duzy, ale nie odczuwalo sie basu, to dla tego ze byl bez skrzyni czy pokombinowac cos z ustawieniami w radiu?? niestety nie mam instrukcji i niewiem co powinienem zmienic zeby bylo ok:(

[ Dodano: 2006-01-27, 23:21 ]
                            Pisze nowy post bo troche sie od ostatniego zmienilo, mam wszystko pieknie ladnie podlaczone, skrzynie juz uszczelnilem dobrze, teraz pytania, mam monobloka ktorego mostkuje, glosnik jest 2 cewkowy, glosnik tez moge zmostkowac?? i jak to zrobic?? jak podlacze subwoofer pod radio i ustawie nawet na subwooferze glosnosc na maksa jest straszna lipa, jak sprawdzalem to mialem nie uszczelniona jeszcze jedna sciane, ale to napewno niejest powodem ze glosnik gra tak do dupy, co moze byc?? moglem cos zle podlaczyc czy poprostu ten wzmacniacz i glosnik sa g... warte??

Wzmacniacz mam ustawiony niewiem czy dobrze ale tak: (X-OVER na hohz L.P i H.P na 60) inpunt level 0.2-2v mam a moge przestawic na 0.5-5v (inpunt signal mam na bal moge na unbal) od spodu mam wybrane mixed mono a moge przestawic na stereo i bridge, mam tez przelacznik amplifier crossover moge na low pas hi pass i full range, niewiem co wybrac??

[ Dodano: 2006-01-28, 10:47 ]
                            To jak pomoze mi ktos??

[ Dodano: 2006-01-28, 15:58 ]
                            Dowiedzialem sie ze zle podlaczylem glosnik, poprawilem to teraz jest tak: od wzmaka kabel wychodzi normalnie do glosnika w jednym wejsciu podlaczylem plus w drugim wejsciu podlaczylem minus i pozostaly plus z jednego wejscia podlaczylem do drugiego minusa z drugiego, dobrze zrobilem?? jest odczuwalna roznica, ale nadal niejest to to, bas niejest czysty, slychac "pierdzenie". Moze to wina ustawien, ale cos jest nie tak:(

Skomentuj

Czaruję...
                            X