Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UNO audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

UNO audio

w ponizszym opisie zaprezentuje moje wypociny z dziedziny car audio
    systemik zamontowany jest w uniaczku 2,0 89 rok

1) załozenia
    -system do 1000 zł
    - czyste przestrzenne granie
    - nieingerowac zbytnio w wyglad wnetrza (autko czesto stoi w podejzanych dzielnicach po co tracicsamochod za sprzet)

2) idea
    chcialem zrobic cos taniego grajacego ladnie i czysto ja osobiscie wyznaje zasade ze auto jest od jezdzenia i kierowca nie powinien skupiac sie na tropieni wpadek realizatorskich na plytach lub odroznianiu i umieszczaniu instrumentow w przestrzeni

3)system

przod
    dwudrozny kopulki na podszybie i drzwi panlele z mdfu w zasadzie same ramki mocujace stabilnie glosniki drzwi wylozone matami bitumicznymi i lekko wytlumione
    zestaw do przodu to boschmann

kupulki zamontowane bez zadnej zabudowy na podszybiu przykrecone do deski rozdzielczejkable to miedz beztlenowa dla kopulki 1,5 mm dla niskosrednio 2,5 mm zwrotnica zamontowana pod deska rozdzielcza

tyl
    to glosniki 6x9 pewno zastanawiacie sie dlaczego wybralem takie rozwiazanie a nie prawdziwe "audiofilskie" stereo to sa moje wewnetrzne przekonania i uwazam ze takie rozwiazanie sprawdza sie lepiej a aucie pozatym w uniaczu nie bardzo jest gdzie wsadzic subwoofer a z tych glosnikow mozna wyciaganc nienajgorszy basik

zastosowalem jeszcze jedn patencik glosniki z tylu zostaly zamkniete w skrzyni pod pulka zbudowalem z cienkiego mdfu skrzynie o szerokosci i dlugosci polki a gleboka na jakies 10 cm pojemnosc to w granicach 30 l kolega pomierzyl te glosniki i wyszlo ze qts jest na poziomie 0,4 wiec na upartego w BR zestroilem na 45 hz i musze przyznac ze daje niezle czadu basik jest dosyc pozadny mnie w samochodze to wystarcza wiem ze jest to tzw wynalazek ale ....... cos nowego
    kable do tylu to 2,5 mm kw troche dopracowalem zwrotnice w tych 6x9

radio bez fajerwerkow sony byl w jednym z topicow kable zasilajace prosto od akumulatora 4 mm kw i kondensator 0,25 F( tak dla idei mialem lezal wiec zalozylem)

jak to gra:
    calosc nie najwyzszych lotow nie gra rewelacyjnie wysokim troceh brakuje rozdzielczosci ale nie kluje w uszy potrafi zagrac calkiem glosno bez zonak znieksztalcen i kompresji ogolnie co moge napisac nie zrobicie tym wrazenia na kolegach dresikach (jak takich posiadacie) nie bedzie was slychac z drugiego konca miasta i nie doznacie orgazmu sluchajac waszych ulubionyc utworow
    jednak mozna na tym sluchac ulubionej muzyki z przyjemnoscia, a nie jedenmu posadaczowi " tjuninkowanych" pioneerow mina zrzednie
    wg mnie mozna lepszy efekt uzyskac zaostajac w jedenj klasie sprzetu i dopracowujac malutki szczeguliki

pewno zastanawiacie sie dlaczego ten glosnik jest tak zalozony otoz autko czesto stoi w miejscach "nieznajomych niebezpiecznych po co tracic szybe bo cos moze sie spodbac

[ Dodano: 2006-01-30, 22:40 ]
    ps sorki za jakosc zdjec i brud w aucie ale to sa uroki zimy

[ Dodano: 2006-01-30, 22:48 ]
    ps 2 niektore fotki z allegro

kosztorys by sie przydał..
    czyli co za ile?

wytłumienie jakieś jest w drzwiach?

Skomentuj

radio 300 zł
      przod glosniki 150 zł
      tył głosniki 130
      kable zasilajace 35 zł
      kable glosnikowe 50 zł
      kondensator mialam za darmo cena kolo 150 zł
      filtry na zasilanie + wzmacniacz antenowy 40 zł
      pilot do radia 80
      przygotowanie drzwi 50 zł
      Skrzynia pod tylnia poleczke 30 zł
      inny sprzet montazowy (sruby kleje zlaczki material do obicia skrzyni itd) 30 zł

Skomentuj

jaki był sens stosowania kabli 2 x 2.5mm kw przy takich odległościach i takich mocach ?
        z powodzeniem styka 2 x 1.5mm kw...

jak się to radio spisuje ?

ale ogólnie - szczesze mówiąc to nic specjalnego...
        gra bo gra :)

BTW Ktoś kiedyś napisał że STX jest dla głuchych :)
        a teraz to Ty masz 4 drożne głośniki :P

BTW
        pozatym w uniaczu nie bardzo jest gdzie wsadzic subwoofer
        skoro w tico który ma w miejscu zapasu za duży zbiornik z gazem, a zapas w bagażniku + klucze itp i mieści się sub to czemu w Uno ma się nie zmieścić ?
        No chyba że jako dostawczaka używasz :)

Ale szczerze mówiąc jak na instalacje za ponad 1000zł to bez rewelacji...

Skomentuj

a ja widze tylko 3 fotki.... jak gra ladnie to nic innego tylko sie cieszyc

Skomentuj

LUKASZ, jak sie ten przód spisuje?Zaklejałeś matami poszycie drzwi pod tapicerką?Bo w fiatach to raczej konieczność,ta dykta sama z siebie "gra" a co mówić jeszcze o działaniu głośnika.Szkoda że ten tył "spaprałeś" i to jeszcze elipsami.No ale jak Ci sie tak podoba to tak widocznie musi być.
            Ja jednak bym namawiał to próby z subem,masz chyba jeszcze gdzieś na lw,co ci szkodzi sie pobawić.A i ten przód to raczej na wzmaku zagra,radio go nie uciagnie jak należy.Ukierunkowanie kopółek tez jakoś mi nie leży.Kieszenie zreszta też wiele psują.
            Jak dla mnie to taki sobie zestwik,ni fabryczny,ni amatorski.

Skomentuj

hejo ludize :)
              jak dla mnie zestawik jest deczko za drogi w porownaniu z tym z czego jest zrobiony....
              ale najwazniejsze ze temu kto go slucha sie podoba :)
              ale jak mial bym w tej chwili patyka i mial bym wylozyc na sprzet to bym zainwestowal troszke inaczej
              pozdrawiam...

Skomentuj

ale jak mial bym w tej chwili patyka
                ja bym poszedł do parku poszukać drugiego.. i kupiłbym jakieś fele.. :)
                za koszt przodu i tyłu można było kupić lepszy zestaw odseparowany..
                no ale kto co lubi.. elipsa 3 w jednym.. jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego..

Skomentuj

ide glosnikow wspolosiowych jest bardzo fajna pod wzgledem akustycznym jednak miejsce jakie do tego jest przeznaczone i jakosc wykonania pozostawia wiele do zyczenia

Skomentuj

ide glosnikow wspolosiowych jest bardzo fajna
                    byćmejbi.
                    tylko szkoda, że druga część Twojej wypowiedzi zabija pierwszą.

Skomentuj

radio spisuje sie naprawde dobrze nie ma z nim problemow

tak drzwi sa cale prawie zaklejone matami

a co do subwoofera hmm jasne ze dasz rade wsadzic suba w kolo zapasowe to gdzie wsadzisz wtedy kolo?to gra nie warta swieczki wolal bym juz zrobic maly kubik
                      nie chcalem suba bo po pierwsze nie jest mi potrzbny po drugie domyslam sie ze powozil bym go w samochodzie z 2 tygodnie bum i po szybie

i mam takie pytanie czy ktos moze mi w racjonalny sposob wytlumaczyc czmu glosniki wspolosiowe eliptyczne nie sa warte uwagi? konkrety bo jak mam byc szczery to wszyscy pisza ze nie nie nie
                      tyo nei sa glosniki do demo cara

a co do przodu to jestem z niego zadowolony wg mnie jest to zestawik wart tych pieniazkow nie sa to duze pieniadze

a ps tak uno czesto jest uzywane jako ciezarowka buduje dom i nei raz woze drzwi futryny miedzy innymi dlatego jezdze uno

Skomentuj

po drugie domyslam sie ze powozil bym go w samochodzie z 2 tygodnie bum i po szybie
                        z tego co widze na Twojej 3 focie to przed zaglądaniem obcych do bagażnika chroni półka ?
                        a co do subwoofera hmm jasne ze dasz rade wsadzic suba w kolo zapasowe to gdzie wsadzisz wtedy kolo?
                        można mieć dojazdówkę - mała jest i mieści się w bagażniku bez problemu, choć u mnie bez problemu mieści się zwykłe nawet

Skomentuj

wejdz na www.audiocar.pl
                          ->montaze-> szukaj fiata uno, zobaczysz co da sie zrobic w tym aucie!!
                          low-END

Skomentuj

czmu glosniki wspolosiowe eliptyczne nie sa warte uwagi
                            ja Ci dam konkret. bo mi sie one nie podobają. poza tym jeszcze nie widziałem sceny żeby mi cymbałki, flety i smyczki za plecami grały więc nasza dyskusja powinna sie na tym zakończyć.

Skomentuj

Łukasz juz to widział bo sam z nim dyskutowalem na temat tego uno z audiocaru :P

Skomentuj

raczej nie montuje sie z tylu glosnikow(szczegolnie przenoszacych wyzsze czestotliwosci) bo sa niepotrzene... a wspolosiowe nie sa najlepsze do samochodu no bo jak wiadomo wysokotonowki powinny byc na wysokosci uszu a kto ma uszy przy drzwiach... dobre coaxiale w pa czy hi-fi to jest swietna rzecz ale baaaardzo droga...

Skomentuj

Jakoś nikt o zawieszeniu nie wspomniał i membranie,nie wspomne o tych plasticzkach na wierzchu co to imitują średnice i góre.
                                  No ale takie sprawy powinny być bardziej niz oczywiste dla fachmanów,może stąd milczenie w tym temacie.Elipsa była dobra w epoce mocy z radia safarii.

Skomentuj

Osobiście powiem, że bardzo nie podobają mi sie przednie "panele"! Prędzej u nas zwiną tylną półke niz wyrwą głośniki z przodu. Co do złodziejstwa w Toruniu to Łukasz ma racje jest ona b.wielkie.

Skomentuj

LUKASZ, zrob zdjecie suszarki co masz pod maska :P

a co do audio to chyba bez rewelacji ;] nie wiem czy nie lepiej bylo zainwestowac w zestaw hertz'a na przod...

a co do zlodziejstwa.. polke ci ukradna, radio tez, ale glosnikow z drzwi wykrecac chyba nie beda.. i to tez duzo zalezy od dzielnicy.. np. Vip mieszka w nieciekawej :P ja tam bym sie pokusil o przerobienie orginalnego schowka z miejscem na glosnik zeby zrobic miejsce na panel z mdfu...

radio.. siostra ma takie same i nie jest zle ;]

Skomentuj

o ile jezcze boschmany ujda to 3way ja bym zmienil na jakies 16-18 cm nisko srednio np stx 120 spl powinien byc na poziomie tych elips
                                        lub
                                        w półke włożyc 1 stx 22cm + wzmak carpowera

Skomentuj

Czaruję...
                                        X