Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seicento vs. Car Audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Seicento vs. Car Audio

Witam.
    Jestem szczęśliwym posiadaczem fiata sieciento :]
    Stoje przed nie lada wyzwaniem - zabudowy audio dla tego samocho-dzika.
    Jak każdy (lub nie) wie front w sieciento to 100mm głośniczki a tył o ile szerokośc półki pozwoli nieograniczone głośniki (w miare rozsądku 165mm).
    Szarżująć po allegro wybrałem sobie faworytów w postaci zestwu Hertz DSK 165 (2 midbasy i 2 tweetery).
    Czy to dobry wybór ?
    Z tego co słyszałem hertz do najgorszych nie należy.
    I jeszcze jest problem co wsadzić w miare taniego do przodu (10cm) ???
    Z kolei radio samochodowe - piorytet odtwarzanie mp3 i tutaj po kosztach... znalazłem SONY CDX-S2220 i PIONEER DEH-3730MP - pytanie który z nich lepszy lub jakie alternatywne odtwarzacze proponujecie (cena do 370zł) ??

Pozdrawiam.

Co do głośników, ja do tico dałem na przód Alpinki coaxialne 10cm - czy by to były
    13 czy 16 różnicy wielkiej by nie było bo i tak free air :)
    Ja robiłem po najmniejszej lini oporu= najmniejszych kosztach...
    Aby głośniki nie dostaly zdyszki mają subsonica 1 rzędu na jakiś 150hz o ile dobrze pamiętam. Niby wydaje się wysoko, ale należy pamiętać żę to 1 rząd wobec czego
    charka opada łagodnie.
    Sa dół pasma odpowiedzialny jest mój sub z działu konstrukcje :)
    Też miał być tani. Radio to Sony CDX 2500r, jakieś za specjalne nie jest,
    ale wóz jest tani i pewnie idzie na handel więc nie bardzo mnie ten problem boli ;]
    Tylko że w przypadku małych wozów radze nie zapominać że sub w bagażniku=brak bagażnika ;]
    A co do DSK - wg Umberto podobnie grają TVMy dedykowane do samochodu,
    chyba do opla (?), więc nie wiem czy jest sens przepłacać ...
    Powiedz ile chcesz na całośc wydać.

Skomentuj

Czy planujesz zamontować wzmacniacz? Nie wiem jak w SC, ale do CC można od biedy sklepać małego suba i zamontować go z boku bagażnika (nad nadkolem), tak że jeszcze zostanie ciut miejsca na bagaż. Subwoofer na głośniku 16 cm w takim małym samochodzie da naprawdę dużo basu, o wiele więcej niż piedziawki we free-air zamontowane w półce. Mój osobisty faworyt to... stx... 18-120-6-SW.

Skomentuj

Ale rewelacje o_O
        Mam na tą impreze nie więcej niż 600zł (CD + Głośniki)

Skomentuj

A ja zapraszam http://autokacik.pl/postlist.php?Cat=0&Board=seicento
          i http://autokacik.pl/postlist.php?Cat=0&Board=centus
          Poszukaj w archiwum i wszystko znajdziesz

Skomentuj

za 600zł to nie licz na wiele ;]
            żeby cokolwiek osiągnąć trza będzie pokombinować :)
            ale raczej 2.1 nie zrobisz...
            a jeśli chodzi o suba to na mniejszym niż 8 cali nie ma sensu...

Skomentuj

A kto powiedział że suba chce :]
              Jak naraznie suba jest odemnie oddalony o kilka miesięcy zbierania kasy :/
              Narazie musi wystarczyć zestaw 10cm do frontu i 16,5cm na tył tylko jaki ?!

Skomentuj

Daj spokój z tym tyłem, lepiej załóż panele do przodu i tam wsadź te 16.5 a poźniej dorobisz suba, półka do jest zły pomysł.

Skomentuj

Co za panele mam zrobić bo niekapuje ?!

Skomentuj

ladowanie kasy w 10cm coaxiale jest troche bezsensu, zamontuj cos na tyl np magnat bodajze classic 216
                    albo na przód 10cm coax +2x jaks 16 basowa mze byc od home audio
                    na Twoim miejscu zrobilbym nowa pólke bo fabryczba jest szajsowa i cienke, bedzie drzec

Skomentuj

Ok, znalazłem te magnaty http://allegro.pl/item88777409_sklep...i_moc150w.html
                      Pytanie tylko czy będą lepiej grać od tych Hertz'ów ?
                      Co do drugiej opcji to chyba musiałbym troche drzwi przerobić żeby wsadzić w nie 16cm głośniki.
                      Może ma ktoś stronke gdzie są porady co do tych paneli lub/i półki z tyłu (jak zrobić/gdzie kupić).

PS. po przeczytaniu kilku opini na innym forum zrezygnowałem z 10cm do przodu....

Skomentuj

panele na przednie drzwi, w miejsce kieszeni boocznych

Skomentuj

Już znalazłem te panele i szerze mówiąc są za drogie drogie 200 - 260zł.
                          Za to półke na tył chyba sobie sam wyszkrobie ;]

Skomentuj

Ja ta kase bym kupil jakies radio i dobry przod, zrobil panele i wytlumil matami drzwi.

Skomentuj

Zamieszczone przez vip
                              Ja ta kase bym kupil jakies radio i dobry przod, zrobil panele i wytlumil matami drzwi.
                              Propozycje mile widziane...
                              PS. gdzie można kupić panele do SC... znalazłem panele z firmy Basser ale cena z kawałek plastiku odstraszająca (260zł)..

Skomentuj

Ja polecame to forum, tam znajdzisz foty z budowy a jak nie to znajdzisz kogoś kto zrobi Ci te panele 10->16.5 za mała kasę.
                                http://autokacik.pl/postlist.php?Cat=&Board=caraudio

Skomentuj

tylko troche lipa zasilać 16cm głośniki z radia ...
                                  20w może być mało nieco ...
                                  a już napewno dla hertzów które moc lubią...

Skomentuj

Od czegoś trzeba zacząć, ludzie mają i dobrze im gra, w przyszłości kupisz 4 kanałowego wzmaka dwa zmostkujesz do suba dwa pojda na przód i gitara gra.

Skomentuj

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=88879234
                                      no niemow ze to az takie trudne, zrobiles takie fajne monitory to co to takie panele ;]

Skomentuj

tak z ciekawości zapytam - jakie to sc ??
                                        rocznik itp :)
                                        bo też ma wpływ na to co warto tam wkładać :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X