Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak podłączyc dwucewkowy subwoofer ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

napisales ok... do takiego 2 cewkowego gdzie cewka ma 4ohm najwydajniej jest dac monoblok stabilny przy 2 ohm.. ja korzystam z polaczenia 2 cewek z dwoch kanalow tylko podaje na wzmak sygnal mono o oba kanaly identycznie ustawiam...

Skomentuj

A ja napiszę jeszcze inaczej. Przy podłączeniu każdej cewki osobno do 1szego i 2go należy podłączyć TEN SAM SYGNAŁ - ja mam rozdzielony prawy kanał na 2 wejścia we wzmacniaczu. I jakoś nic mi nie nie spaliło :)

Skomentuj

wpadlo mi cos w lapki, powinno to troche wyjasnic:

Skomentuj

co do ad1 - dość to uprościli, zamiast napisać kiedy można, napisali że nigdy nie można...

Skomentuj

Też tak myślę. Przecież jeżeli na 2 cewkowy poda się stereo to można uszkodzić - chociaż akuratnie niechce mi się w to wierzyć zabardzo, bije to raczej po jakości i głośności bo kanały mogą się niejako znosić, bądź "nakładać" co może powodowac różne efekty, że tak powiem akustyczne.

Skomentuj

Kurcze,ale tu mity krążą,ludzie,az żal czytać.Ze co?Że sygnał stereo coś uszkodzi?A spraktykował to któryś z was czy tylko szczeka na wzór sąsiada?Bo tylko na to wygląda.

P.S.Na audiocarze też cudotworców nie brakuje.Radze się kierować rozsądkiem i danymi technicznymi bo czasami przez wpis przygłupa mozna sie z lekka wtopić.

magik, podpinam co sobie życzysz w tym "zabójczym" konfigu i jade.Ile chcesz i jak chcesz.Prędzej Ci sie znudzi niż coś zepsuje.No chyba że dasz mi wzmak firsta do testów o co Cie nie posądzam Zapomniałes brachu o jednym istotnym fakcie :P
              Ale sam se dojdź co i jak.

Skomentuj

umberto, byćmoże o czymś zapomniałem, podłączaj co chcesz pod co chcesz.. nikomu nic nie bronie, żadnych mitów nie wymyślam, na audiocarze są najpoważniejsi ludzie jakich znam, jest kilku szeleńców fakt, jak masz coś do mnie to wal na PW, pisząc kieruje sie doświadczeniem, nie mam forsta, nic Ci podpiąc nie dam.
                pozdrawiam serdecznie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Umberto
                  Kurcze,ale tu mity krążą,ludzie,az żal czytać.Ze co?Że sygnał stereo coś uszkodzi?A spraktykował to któryś z was czy tylko szczeka na wzór sąsiada?Bo tylko na to wygląda.
                  ja spraktykowałem ;]
                  Zamieszczone przez takero
                  Jakiś czas temu miałem tak podłączonego jakiegoś buszmena i nic mu się nie działo jakoś ;]
                  2 x altron 200w i jakoś nic mu nie było po dłuższym czasie ;]

Skomentuj

4 lata temu zrobilem dla brata suba tubowego... pal szesc konkrety... glosnik to dwucewkowy monacor sph390tc. obie cewki ( 2x8R) zostaly podpiete do wzmacniacza stereo. po drodze jest tylko filtr dolnoprzepustowy. od 4 lat problemow z subem nie ma. robilem nawet doswiadczenia typu ze dzialal tylko jeden kanal, lob z jednego kanalu byla mniejsza moc niz z drugiego. jedyny efekt to spadek glosnosci. takze ja uwazam ze mozna bez problemu podlaczac glosnik dwucewkowy do dwoch kanalow. oczywiscie nalezy bezwzglednie pamietac o podpieciu obu cewek w zgodnej fazie!

acha, a sygnal brany do suba to byl sygnal stereo, gdyz do tych samych kanalow byly podpiete glosniki glowne, podzial miedzy subem a satelitami do 100Hz. podzial zrobiony pasywnie.

Skomentuj

Cewka głośnika działa jak prądnica kiedy ruszamy membraną.Kiedy jedna cewka porusza się np z częstotliwością 50hz to na 2 mamy jakies napięcie.Kiedy ten 2 kanał wzmacniacza nie dostaje sygnału na jego wyjście przychodzi to właśnie napięcie.....

Być może o to tutaj chodzi.

Skomentuj

wogóle niewiem kto i poco wymyślił głośniki dwucewkowe.... to baardzo kiepski patent... cewka jest 2x cięzsza (4 warstwy uzwojenia zamiast dwuch) ma identyczną moc - liczy się powierzchnia radacji która jest zalezna jedynie od wysokości uzwojenia i średnicy cewki (powierzchnia boczna walca o wysokości uzwojenia cewki). dodatkowowo mamy mase zjawisk niepoządanych takich jak większa indukcyjność cewki gorsze odprowadzanie ciepła ze środkowych warstw uzwojenia (przy cewce 2 warstwowej uzwojenie w środku odporowadza ciapło głównie do środkowego a zewnętrzne głównie do zewnętrznego nabieguunika) tu mamy problem bo dwie środkowe warstwy uzwojeń muszą przekazać ciepło najpierw sąsiednim warstwom uzwojenia.....

głosniki 2 cewkowe mają jedynie dwie zalety ( i to bardzo małe) praktycznie zupełnie nieprzydatne.... z głośnika powiedzmy o rezystancji uzwojeń 4 ohmy mozemy zrobić głośnik o rezystancji 8 albo 2 ohmy. ale to dość kiepskie wartości bo większość wzmacniaczy samochodowych przyjmuje 4 ohmy w mostku więc przy 8 tracimy połowe mocy a 2 to znowu mało :P

2 zaleta to większa pojemność termiczna uzwojenia - pozwala to głośnikowi przyjąć duzy pik mocy ale tylko przez ułamek sekundy....

podsumowująć - najpierw zdecydujmy się na głośnik 1 cewkowy potem dobierajmy wzmacniacz.

ps gdyby głośniki 2 cewkowe były takie super to wszystkie głośniki estradowe były by 2 cewkowe.... a jak wiemy tak niejest - przykłady to np Kilomax 18 cali 1250w RMS jedna cewka!! albo Celestion FTR 18 cali 1000W RMS tak samo jedna cewka...

Skomentuj

"Przyjemna" wiedza do czytania,w dobrym wydaniu :) pozdrawiam :)

Skomentuj

Ja mam podłączony na głośnik dwucewkowy na mostku. Wzmachol mały bo tylko 1x300W, ale robi wrażenie. Można spokojnie sobie masować plecki :cool:

Skomentuj

Czaruję...
                            X