Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SKRZYNIA vs TUBA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SKRZYNIA vs TUBA

witam

mam maly problem; mianowicie zrobilem trapezowata zamknieta skrzynie na okolo 64 litry (zewnetrzne wymiary - szer:600 gora:250 dol:350 wys:400). wczesniej wyliczajac rozmiar na WinISD. wsadzilem do niej glosnik ( http://www.lanzar.com/itempage.asp?MODEL=MAX12D ) podlaczylem i... uszy mi opadły/odpadły - dzwiek jest taki jakby ktos mlotkiem w beczke walił... glosnik 'zaczyna' grac przy 70Hz, ogolnie mowiac porażka totalna :/ jeszcze cos brzeczy (wpada w rezonans w obudowie) do tego (?)

co ciekawe: dzien wczesniej wsadzalem glosnik to malej (srednica rowno z glosnikiem i dlugosc ze 40cm) tuby kumpla i gralo zaprawde zajebiscie - bas był pełny, miekki, gralo glosno, niskie czestotliwosci byly wyraznie odczuwalne i slyszalne, co ciekawe bass nie zaciagal, gralo w miare sybko, no i nie huczało tylko grało, byl tylko jeden minus, wszystko w domu mi sie trzesło, wole nie myslec co sasiedzi odczuwali/mysleli :P

jak nigdy nie lubilem tub, tak z dzisiejszym dniem nie mam do nich zadnych zastrzezen. (moze dlatego ich nie lubilem, bo czesto idac po ulicy slychac z daleka jakiegos dresa, ktory ma tube w bagazniku tylko po to, zeby mu 'napierdalało' basem, ale tego nie da sie porownac z muzyka, tylko jakims buczeniem czy huczeniem...)

no i teraz pytanie: co zle zrobilem z ta skrzynia ?
    za duza jest ?
    zle wytlumiona ? (na kazdej sciance jest 5-6cm gabki)
    moze zrobic bass-reflex ?

Napisz czym to napędzasz, wstaw fotki z symulacji, daj dane głośnika. Cos musiałeś pokręcić:) Napisz jeszcze z czego buda zrobiona.

Skomentuj

napedzam alphardem mf-2s zmostkowanym na 600w, cewki glosnika podlaczone szeregowo (w tubie kumpla na tym wlasnie wzmacniaczu gralo bardzo dobrze)

skrzynia zrobiona z desek ktore mialem akurat w piwnicy :P czyli: plyty wiorowe, a przednia scianka ze sklejki (wiem ze *******, ale nie mialem za bardzo funduszy na to )

parametry glosnika:
      power (watts peak) - 1000
      nim. impedance (ohm) - dual 4
      spl (db) - 90
      Fs (hz) - 33.6
      qts - 0.47
      vas - 3.1994[cuft]/90.5969[litrow]
      voice coil diameter - 2" ksv
      voice coil layer - dual
      magnet structure - 65+65
      mounting depth, d1 - 6.73"/17.0942cm
      overall depth, d2 - 7.64"/19.4056cm
      mounting diameter, l1 - 10.83"/27.5082cm
      overall diameter, l2 - 12.13"/30.8102cm

charakterystyka skrzyni zamknietej i z b-r:
      http://img234.imageshack.us/img234/7...rystyki1hl.png

-------------------------------------------

Język Polski jest na tyle bogaty w epitety że nie trzeba ich szukać wśród wulgaryzmów
      ---------> http://synonimy.ux.pl/multimatch.php...epski&search=1
      [takero]

Skomentuj

Ja bym chyba zrobił go w BR strojony tak koło 35 Hz, napisz jeszcze cos o tej tubie, czy była BR, i mniej więcej jaką objętość.

Skomentuj

mover, ale ten Lanzar chciałby pooddychać.... Alfred na pewno mu nie podoła
          a jeśli tuba to na bank br. Niestety konstrukcja zamknięta wymaga odpowiedniej ilosći mocy, zeby prawidłowo zagrać

Skomentuj

tuba byla z br (tylko chyba 8cm i strasznie powietrze furkoczało), a pojemnosc tak z okolo 35l.

wlasnie wyciagnalem 2 terminale, ze skrzyni. a ze dziury do nich sa dosc duze (9cm srednicy kazda), to moglem sprawdzic jak idzie z pseudo br i musze powiedziec, ze chodzi DUZO lepiej (nizej), ale nadal dzwiek nie jest taki jak bym chcial tzn nie wiem czy powietrze sie dziwnie odbija w srodku czy jak :/ ale przy pewnych czestotliwosciach slychac jakby jakas deska wpadala w rezonans i brzeczala, ale dociskalem (siadalem) na kazdej stronie glosnika z osobna i to raczej nie to :/ moze napchac do srodka wiecej wytlumienia ?

Skomentuj

to niebyło pseudo br.... to była DZIURA.

Skomentuj

hehe, tak czy inaczej przez ten otwor zaczelo grac duzo nizej :)

Skomentuj

No to teraz juz wiesz co musisz zrobić. Zrób dobry BR i daj znać jak będzie :)

Skomentuj

ten lanzar ma 2x 4 ohm czyli jak polanczyles cewki szeregowo to masz 8ohm a zmostkowany alpierd ma 4 ohm czyli straszni duzo mocy (ktorej jest malo) tracisz podlacz dwie cewki do osbnych kanalow tylko pamietaj o tym zeby do wzmaka lecial sygnal mono a nie stereo :) a najlepiej kup monacora tego 225rms :) wtedy to nawet w closed powinno wymiatac :)

Skomentuj

michone, z moca dzwieku nie ma raczej problemu (po zrobieniu 'dziury' gra az za glosno), w domu slucham na minimum, a i tak wszystko sie trzesie :) tunel b-r juz kupilem, teraz musze tylko wstawic jakies deski usztywniajace konstrukcje od srodka, zeby nic nie brzeczalo itp.
                      jak juz wszystko zrobie, to zdam relacje jak to dziala i jakas fotke wrzuce :]

Skomentuj

to ze zrobiles br to zazwyczaj bedzie lupac :) wystarczy wlozyc alpierda z seri SW w br i tez jest okrutne natezenie dzwieku :) gdybys mial pozadny wzmak to go w closed i przynajmiej bedzie mial pozadny impuls bo podejrzewam ze teraz ostro muli...

[ Dodano: 2006-03-12, 08:23 ]
                        to ze zrobiles br to zazwyczaj bedzie lupac :) wystarczy wlozyc alpierda z seri SW w br i tez jest okrutne natezenie dzwieku :) gdybys mial pozadny wzmak to go w closed i przynajmiej bedzie mial pozadny impuls bo podejrzewam ze teraz ostro muli... i moim zdaniem 60 litrow do BR + kiepski wzmak moze sie okazac zabojdze dla glosnika(niedosc ze mala wytrzymalosc mocowa bo duza buda to jeszcze ostre przesterowania bo wzmacniacz strasznie kiepski)

Skomentuj

michone, nie naleze do tych osob ktore wlaczaja wszystko na max i maja przesterowania na wszystkim lubie sluchac muzyki troszke glosniej, ale bez zadnych przesterowan ze strony wzmacniacza czy glosnika. obecnie glosnik ledwo co sie wychyla (a uwierz mi, ze skok ma ogromny :]) a gra naprawde glosno, nisko i nawet przyjemnie :) glosniej mi nie potrzeba, nie zalezy mi na tym zeby bylo mnie z daleka slychac, chcialem miec niski bass i zeby wszystko ladnie gralo (i tak chyba bedzie jak z nim zrobie), a nie ze slychac tylko lupanie i nic wiecej
                          http://realmofexcursion.com/videos/Lanzar/max12.1.wmv - takie ma mozliwosci. u mnie wychyla sie moze 1/10 z tego (tzn nie gram glosniej, bo po co ? i tak sie wszystko trzesie :P)

Skomentuj

Czaruję...
                          X