Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

radio - które wybrać?CLARION DXZ748RMP czy ALPINE CDA-9847R?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

radio - które wybrać?CLARION DXZ748RMP czy ALPINE CDA-9847R?

jak w temacie - stanąłem przed wyborem i powiem jedno: trudne zadanie
    nie jestem wygą w CA dlatego proszę Was o podpowiedź
    zależy mi na mp3, 3 parach RCA i jak najczystszym brzmieniu
    słucham przeróżnej muzyki, głównie progrocka
    pomóżcie

ja bym chyba wybral Clariona. Jestem posaidaczem Alpine CDA 7850R(stary model z wyzszej polki) i ci powiem ze nigdy mnie nie zawiodl. Teraaz juz go chce sprzedac. Ale ci powiem ze nowe modele Alpine nie sa juz takie jak kiedys. Tym bardziej te nizsze modele. Clarion o ile sie nie myle ma mocy cos ok 4x50 lub 4x52W natomiast Alpine 4x45. Alpine ma natomiast lepszy wyglad na pierwszy rzut oka ale nie tym sie sugerujmy. Wyswietlacz nie jest taki fajny jak w Clarionie. Pewnie i w Clarionie jakosc dzwieku bedzie ladniejsza. Mysle ze conowo stoja podobnie. Po swoim Alpine nie zawahal bym sie wybierac jak bym mial kupic model z wysokiej polki. One sa swietne. Mam tez radyjko Pioneera DEH P 7700MP i mysle ze w takim przedziale cenowym nie dostalbym czegos lepszego. A mocowo sa dobre!! Tylko ze ten model koszuje ok 900zl na allegro. Jesli miedzy Alpine a Clarionem to ja bym wybral Clariona z szacunkiem oczywiscie do Alpine!!

Skomentuj

risto, Clarion o ile sie nie myle ma mocy cos ok 4x50 lub 4x52W natomiast Alpine 4x45.
      Jak to jest z tymi mocami ja ostanio slyszalem ze w warunkach smochodowych bez przetwornicy nie mozna osiagnac wiecej niz ok 4x20

Skomentuj

4x50W to jest moc muzyczna. Nominalna moc takiego zestawu wynosi ok 4x27W

Skomentuj

no bo te radyjka maja ok 4*18 rms

Skomentuj

co do mocy to mysle ze wiecej niz 15W RMS nie da rady wyciagnac zeby dalo sie tego normalnie sluchac. Nie ma co patrzyc na moc muzyczna!!!
            co do radia to wybralbym Clariona.

Skomentuj

moj becker ma chyba 18wrms

Skomentuj

co do mocy - obojętne, wszystkie głośniki napędzać będą wzmacniacze
                oba radia są w podobnej cenie i szukam argumentów za jednym i drugim

Skomentuj

Alpine popieram za ladne wykonanie, solidna firme i niezle funkcje radyjka.
                  Clarion ktory wygladem traci nadrabia jeszcze wiekszymi funkcjami od Alpine.
                  W tym przedziale cenowym Clarion bedzie dobrym wyborem. Jesli mialbym wybierac w wyzszych modelach to wybralbym Alpine. Ale te ceny sa zabojcze!! Mysle ze obojetnie ktory wybierzesz to nie skorzystasz z wszytkich funkcji i oba wybory beda dobre. Nic cie nie powinno zawiesc!!

Skomentuj

Zamieszczone przez risto
                    Alpine popieram za ladne wykonanie, solidna firme i niezle funkcje radyjka.
                    Clarion ktory wygladem traci nadrabia jeszcze wiekszymi funkcjami od Alpine.
                    W tym przedziale cenowym Clarion bedzie dobrym wyborem. Jesli mialbym wybierac w wyzszych modelach to wybralbym Alpine. Ale te ceny sa zabojcze!! Mysle ze obojetnie ktory wybierzesz to nie skorzystasz z wszytkich funkcji i oba wybory beda dobre. Nic cie nie powinno zawiesc!!
                    Kolega ma racje roznicy w dzwieku raczej nie odczujesz wiec mozesz sugerowac sie wygladem ewentualnie funkcjonalnoscia, duzo bedzie zalezec od glosnikow.

Dopiero teraz sprawdzilem cene tych radyjek...... nadal jestem w szoku.

Moj sasiad mial kiedys jakiegos alpine za niecale 400 zl, musial go sprzedac razem z autem i potem kupil jakiegos mediona sprowadzanego z niemiec za 230 zl i prawde mowiac nie bylo slychac zadnej roznicy w brzmieniu tylko ten medion lepiej radzil sobie z plytkami i nie "skakal"... [tylko nie pamietam jakie tam mial glosniki...].

Skomentuj

głośniki, które będą pod nim grały to:
                      przód - phase linear cf 165.25
                      tył - jakieś pyle dwudrożne 13 cm, nie znam symbolu
                      bas - alphard sw803z w 21l skrzynce zamkniętej

wzmacniacze:
                      6 kanałowy - mac audio mac attack 600 - napędza 4 kanałami przód i 2 na mostku suba
                      2 kanałowy - audison, nie pamiętam synbolu, będa pod nim grały pyle

ważna dla mnie jest jakość dźwięku wydana przez rca, bezawaryjność i wygoda obsługi
                      pees. nie komentujcie mi tu proszę głośnika basowego, on tylko służy do lekkiego uzupełnienia sceny o dół a nie nawalankę, przyznam szczerze: kupiłem tani głośnik ;-)

powoli zaczynam się skłaniać ku clarionowi, jest o 50 pln tańszy, a oferuje podobne wyposażenie

dyskusji ciąg dalszy...

Skomentuj

Nie wiem jak jest na prawde ale slyszalem i czytalem ze clariony maja ladny dzwiek nie wiem ile w tym prawdy bo slyszalem tylko jednego clariona pare lat temu jesze na decki byl i gral z dwoma "oryginalnymi"[czyt. ch**owymi] glosnikami z lanosa, z tego co sie orientuje gra do dzis. Ja osobiscie jak pisalem wyzej wolalbym clariona. Najlepiej by bylo jakbys przeszedl sie do sklepu i posluchal obu i wybral ten ktory najbardziej wlasnie tobie odpowiada. Kazdy ma swoj gust......

Skomentuj

nie bede suba komentowal:P Ale ci powiem ze dla mniej wymagajacych jest wystarczajacy. ten audison to jakis z wersji srx pewnie. POwiem ze z obu bedziesz zdowolony. Jesli ktores by ci sie zepsulo to nie bedzie to wina ze firma jest do bani tylko ze trafiles na zal sztuke. Czasem sie tak zdarza. Tego Alpine co mam (w podpisie na dole) na sprzedarz, mialem przez 5 lat i nigdy mnie nie zawiodl!! Gra idealnie do dzis. jedynie jest to ze mechanizm z CD sie juz troche zuzyl i czasem na dziurach plyta przeskoczy. W zadnym nowym odtwarzaczu tego nie bedzie bo jest poprostu nowy!

Skomentuj

bas - alphard sw803z w 21l skrzynce zamkniętej
                            ważna dla mnie jest jakość dźwięku
                            wywal ten głośnik przez okno...
                            pomijając spl poniżej 80dB z metra potrafi on tylo zabuczeć ,
                            mam nadzieje że oparłeś swojego wyboru na parametrach które
                            podaje producent bo są one "troszkę" nie zgodne z rzeczywistością ...
                            Pozatym jeśli ważna dla Ciebie jest jakość proponuje zrezygnować z
                            lipnych głośników na tyle które więcej zepsują niż pomogą ...

Skomentuj

ok, dajmy spokój głośnikom z tyłu ;-)

tył jedynie ma UZUPEŁNIĆ scenę i jako-taki dół, nie chcę, żeby sub wyginał blachy tylko cicho sobie buczał w tle

to przód ma grać, pozwoliłem sobie więcej w niego zainwestować, żeby to właśnie zestaw z przodu grał

Skomentuj

tył jedynie ma UZUPEŁNIĆ scenę i jako-taki dół
                                chcesz uzupełnić scene od tyłu ?
                                pozatym mało basu z coaxiala 13cm ;]
                                nie chcę, żeby sub wyginał blachy tylko cicho sobie buczał w tle
                                dobre uzupełnienie na kupno lipnego głośnika :)
                                przecie nie jest on tani :|
                                moje zdanie jest takie :
                                sprzedaj alpierda i caoxiale i kup coś normalnego na suba, najlepiej z osobnym wzmakiem stosownej mocy,ew wzmak może zostać nawet, ale zmień ten głośnik...

Skomentuj

takero on nie chce kombinowac wiec po co ma sprzedawac i kupowac itd. Trzymajmy sie tematu. Jak czytam te rozne watki to 10 postow jest na temat, a reszta to klotnia ktory sub jest lepszy itp itd. Wiec doradzmy mu lepiej ktore radio. Najwyzej napisze na Akustyce jaki ma kupic subwoofer i wtedy pomozemy rozwiazac problem. No to pozdro!

Skomentuj

on nie chce kombinowac wiec po co ma sprzedawac i kupowac itd. Trzymajmy sie tematu.
                                    Skąd wiesz co On chce ?:|
                                    Chodzi o to aby doradzić Mu najlepsze wyjście, każdy ma prawo do swojego zdania,
                                    więc nie będe przytakiwał że głośniki w półce i sub alpierda sw to super rozwiązanie,
                                    choć of koz wg Ciebie może tak być :)
                                    Pozatych chyba właśnie po to jest forum - ktoś zadaje pytanie, a my doradzamy,
                                    co jest w nas lepsze itp.
                                    Najwyzej napisze na Akustyce jaki ma kupic subwoofer i wtedy pomozemy rozwiazac problem. No to pozdro!
                                    I będzie pół roku rozmowe prowadził, ew wogóle będzie żył w nieświadomości z tym
                                    subem i głośnikami w półce poprawiającymi scene i bas :)
                                    A potem założy temat o wzmaku, kablach do niego, klemach, bezpiecznikach itp ?
                                    To chyba bez sensu ... Lepiej zamknijmy się w jednym temacie...

Skomentuj

a rob jak tam chcesz:)) Ja mu doradzilem to czego oczekiwal i dla mnie koniec tematu. Wiem za Alphard to mierna firma. Jestem posiadaczem es 250 a wiem jak gra Alphard bo sprawdzalem od kumpla. No i znowu by musial obudowe do tego robic itp. I tak go nie przekonasz zeby zmienil suba i te glosniki.

Skomentuj

I tak go nie przekonasz zeby zmienil suba i te glosniki.
                                        spróbować warto ...
                                        choć wiem że walcze z wiatrakami ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X