Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa wzmacniacz audio dużej mocy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa wzmacniacz audio dużej mocy.

Witam starych znajomych. :)

Kilka dni temu postanowiłem wykonać wzmacniacz do samochodu o mocy ok 2x450 Wat.

Co do przetwornicy niemam narazie żadnych pytań. Przetwornica bedzie bazowała na projekcie T.Giesperts z roku 94 Car audio amplifier. Zamierzam wykonać przetwornice o nast parametrach +/- 60V , 2x15A. Na dwóch rdzeniach troszke wiekszych od EDT 49.
    Zastanawiam sie jeszcze nad dolozeniem jeszcze jednej przetwornicy o napieciu wyższym ok +/-70V sluzącym do sterowanie 2 pierwszych stopni wzmacniacza audio. Przetwornica prawdopodobnie bedzie stabilizowana.

Problem zaczyna sie w koncówce audio. Już dziś wiem że na 90% bede bazować równiż na schemacie Giesbertsa 200Wat 94r. Raz już wykonałem taki wzmacniacz i osiągnełem moc ponad 200Wat na kanał. Jednak musze podniesc napiecie zasilania z +/-43V do +/-60V i tu mam problem bo nie jestem asem jezeli chodzi o wzmacniacze audio. Wiem ze bede musial pozmieniac rezystory i kondensatory. Aby nie przeciazyc jakis tranzystorów i ich spalić. Zamiast tranzystorów Sanken 2sa1216 / 2sc2922 zamierzam użyć 2sa1943 i 2sc5200. Dlatego że dostanie originalnego sankena graniczy z cudem. Zresztą bardzo łatwo jest odróznic originalnego sankena odchinczyka. Sankeny mają matową powieszchnię styku cieplnego chinczyki sie swieca jak psu jaj.. Druga sprawa to użycie innego tranzystora zamiast MATa. Także trudno dostepnego.

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z forumowiczów pomógłby mi przy przeróbce tego wzmacniacz na moc rzedu 500Wat.

Pozdr

Bardzo chętnie...
    Na pewno ktoś Ci tu jeszcze pomorze w obliczeniach
    Ale najpierw mógłbyś załączyć te pliki, z których masz zamiar zbudować tego wzmaka...
    Jeśli są z 94r to na pewno będzie je szło ulepszyć...
    Ale tak się zastanawiam...
    Czy nie lepiej by było Ci zrobić przetwornice sterowaną z np. SG3525 i na jedno trafo po 4 (2x2) STP60N06 a oba trafa to np. EDT44... Praktycznie jak się postarasz i dobrze ją wykonasz to byś miał 800W RMS... albo dać 2xEDT49... tak jak ja zamierzam zrobić... tylko nie wiem ile Powera z tego wycisnę... Jak by było ponad 1,2KW to my było super...
    Też mam zamiar zrobić sobie takiego nowego wzmaka, bo mocy nigdy za dużo, a tym bardziej w aucie...
    Co do Twojego wzmaka to ja bym Ci najprędzej polecił HexFet400W zasilany 2x 75V DC i na wyjściu masz ponad 450W RmS!! Na 4R...

Przemyśl to... nie znam tych Twoich artykułów ale dzisiejsza elektronika jest o niebo lepsza niż w 94r. Wiadomo postęp technologiczny...

Pozdrawiam

Skomentuj

Po pierwsze kumpel robił ten HexFet 400Wat schemat jest chyba na elektrodzie.pl Jakościowo hmm niemam przekonania co do Mosfetów na wyjściu. Co innego klasa D ale to już wysoka szkoła jazdy i ztym mialbym kłopot wiem jak on działa ale trudno jest zrobić sterownik. Gdybym miał taką wiedze jak Irek to to bezzastanowienia waliłbym klase D.

Przetwornice jest sterowana własnie z sg3525 tych STP60N06 troche mało jak 2x2 na trafo to jest tranzystor w zwykłej obudowie to220 i jak ja mam puścić jakieś 40A przez jeden tranzystor i przez te cinkie nózki to jestem chory... Zastanawiałem sie nad kilkoma sztukami stp lub typowymi irfz44.

A wzmacniacz z 94r giesberta jest naprawde godny uwagi. Jak go zrobiłem grał naprawde lepiej niz nie jeden wynalazek dzisiejszych czasów.

Misian Z jednego EDT 49 udało mi sie wydusić 900Wat. Wszystko zalezy czy idziesz na łatwizne czy nie jeżeli nawiniesz trafko licą i podniesiesz czestotliwość to wydusisz bardzo dużo z tego trafa. Katalogowo podobno mozna z niego wykrzesac 1,2kW
      Załączone pliki

Skomentuj

A jaką miała sprawność ta Twoje 900W-towa przetwornica??
        Mnie całkowicie zadowala 1400...1500W z 2xEDT49 i sprawność powyżej 90%
        A tak poza tym to ja robię tak że:
        Na jedno uzwojenie pierwotne będą przypadały dwie lice, z czego każda będzie się składała ze 100...120 Drucików o przekroju 0,2mm^2. Uzwojenie pierwotne będzie liczyło 2x2 zwoje wtórne na 50V. Nie liczyłem dokładnie, ale będzie coś około 30zwoi...
        Każde trafo będzie miało tylko jedno napięcie, ale zobaczę jak to wyjdzie, bo jeżeli będę miał miejsce na drugie to nawinę...
        Każde uzwojenie pierwotne będzie kluczowane poprzez 4 tranzystory STP60N06 lub IRF1010N lub tak jak Ty mówiłeś IRFZ44... zobaczę do których będę miał lepszy dostęp...
        W sumie tranzystorów kluczujących będzie na całą przetwornicę 16.
        Każde 4 będą sterowane z wtórnika na BD139/140
        U mnie cała przetwornica będzie siedziała na laminacie 190x150 i każda ścieżka, mocowa będzie wzmocniona blachą miedzianą 1mm...
        Częstotliwość pracy myślę że odpowiednia będzie 50KHz... ale jeszcze pokombinuje
        Także chyba nie będzie to przetwornica zrobiona całkiem dobrze i nie idę na łatwiznę...
        Zastanawiam się, który układ wybrać, czy SG albo TL...
        Ale chyba wybór padnie na SG...
        Co do Twoich traf to większy odpowiednik EDT49 to EDT54...
        Jak Ty mas zamiar rozwiązać montaż całej przetwornicy?? Też na laminacie??
        Ten wzmak, co chcesz do auta zbudować to jest na bipolarach...
        Nie wiem jak te tranzystory są dostępne, ale zamienniki 2sc5200/2sa1943 mogą być...
        Ja na Twoim miejscu już bym brał wzmak Janka, ale to Twój wybór...
        Jego można zasilić do 2x70V ale znamionowe jest 2x63V i na tym napięciu mamy trochę ponad 300W RmS na 4R...A jeśli by miał 5 par na końcu to można by go obciążyć 2R i wpuścić w mostek an 4R i mielibyśmy na wyjściu 1200W RmS na 4R ale to już ekstremalnie...

Pozdrawiam

Skomentuj

Sprawności nie pamiętam ale była dość wysoka, chyba było blisko 90% (dokładnie chyba 86). Trafka dokładnie te co mam to nie wersja EDT xx tylko EI wyciągniete z telewizora rubin :) Ale material to chyba 3c90 wiec z 1 trafa spokojnie moge liczyc na 1kW.

Druga sprawa: Skąd zdobyć już gotową lice?

Moja przetwornica także bedzie na laminacie. Z tym że głowny obwód prądu 12V bedzie poprowadzony plaskownikami z miedzi bezposrednio do tranzystorów kluczujących i do trafka. Uzwojenia pierwotnego nie potrzeba nawijać licą, tylko wtórne aby zredukować efekt naskórkowości. Moje przetowrka chodziła z czest ok 200Khz, tutaj najlepiej po zrobieniu przetworki zrobic doswiadczenia przy jakiej czestotliwości najlepiej sie sprawuje. Jak za duża to moc moze spać trafo sie gotować itd. Też mam zamiar zrobić tylko jedno napiecie wyjściowe z jednego trafa. Ale niewiem czy to dobry pomysł - symetryczność. TL i SG to niema wiekszej róznicy, oba są dobre.

Trzecia sprawa: wzmak Janka przy zasilanie +/-63V jest tylko ponad 300RMS przy 4om. Hmm a nie powinno być ok 500RMS??? P = U^2/2R

Skomentuj

Witam!

Ja będę lice sam robił...
            Pozatym to ciężko jest ją dostać... i droga jest (nie wiem konkretnie bo nigdy nie kupowałem).
            Gdzieś kiedyś mi się przewnięła, poszukan na necie pod chasłem "Lica"
            Fakt, że roboty w h... ale na pewno nie będzie skręcana.
            Moja natura jest taka że taki sam poziom wykonania elektronicznego musi mieć wykonanie estetyczne...
            Dlatego będę sam ją robił, bo lica „płaska” lepiej pracuje i wygląda niż skręcana... poza tym lica nie skręconą można lepiej wypełnić przestrzeń aktywną trafa, i można więcej zwoi lub większą ilością drucików nawinąć uzwojenie...
            Ja rozwiązałem kwestie zasilania tak że oba trafa będą obok siebie i pomiędzy nimi będzie +12v, a przed trafami będzie około 40 kondów 470uF/16V impulsowych, a na krańcach płytki będą tranzystory kluczujące...
            Spróbuję to rozrysować w paincie to może coś sobie z tego ściągniesz...
            Przetwornice to ja już mam prawie ukończoną, ale na kartce :) bo ja zawsze pierwsze projekty to na karteczce sobie robie... oczywiście 1/1
            Mówiłeś, że Twoja przetwornica miała sprawność ~86%. Mnie to nie zadawala, i za cel sobie postawiłem sprawność powyżej 90%...95% ale w każdym bądź razie bardzo będę się starał...
            Niestety moja praca na razie jest ograniczona budżetem, a raczej jego barkiem, dlatego teraz robię to co mogę robić czyli staram się jak najbardziej zminiaturyzować całą przetwornicę...
            Jak masz zamiar rozwiązać kwestię obudowy?? I dołączania zasilania??
            Bo ja mam na myśli na razie zrobienie takiego czegoś że będę miał dwa wykształtowane płaskowniki na literę „L” i + oraz – z przetwornicy będzie połączony z tymi płaskownikami za pośrednictwem 30 przewodów 2,5mm^ (w sumie będzie 60 bo 30 na + i 30 na - )
            Wiem że to jest po 150mm^ na każdą szynę ale nie chce żeby już we wzmacniaczu były jakie kolwiek nie potrzebne straty i spadki napięć...
            Wkońcu obudowę to będę sam robił i najprawdopodobniej ta przetwornica będzie napędzała dwa HexFet’y400W (przerobione na 500W na 4R i zasilanie 2x79V)
            Problemem, nad którym jeszcze nie myślałem to złącza zasilanie +12V, przez które poleci ponad 125A! (1500W)
            Myślałem nad złączami przykręcanymi, ale nie tak jak w standartowych wzmakach tylko okrągłe (ala podkładki z przylutowanymi kablami) złącza które będą przykręcane na styk śrubą np. fi 12...
            Jak Ty mas zamiar rozwiązać ten problem??
            Nie wiem też czy będę mógł jakoś po drodze zasilania gdzieś w wzmaku wstawić bezpiecznik, ale najprawdopodobniej pierwszy i ostatni bezpiecznik to będzie zewnętrzny przed wzmacniaczem...

Co do wzmaka Janka to on ma 300W na 4R a na 2R 600W...
            Jest na Elektrodzie mnóstwo postów dotyczących tego wzmaka, jak i jego modyfikacji

Pozdrawiam

Skomentuj

Ja zamierzam pojechać na złom metali kolorowych i wygrzebać miedziany kwadracik np 2x2x5cm. Wywiercić przez środek otwór ok 1cm (na długości tych 10cm) i dodatkowo zrobic jedna dziurkę podkatem prostym do otwóru 1cm nagwintować śróbka i mamy porządny styk dla kabla zasilajcego 12V druga strona albo przykrecana albo przylutuje choć nie bedzie łatwo :)

Obudowa początkowo myślałem nad taką jak już kiedyś zrobiłem bo nawet fajnie wygladała. http://www.microxeon.webpark.pl/wz.jpg Ale wymyśle chyba inna tak aby radiator tworzył tunel z wentylatorkiem (dużo lepsze chłodzenie) Co prawda w tym wzmaku na zdjeciu max moc jaka oddawal była ponad 600RMS ale 6kg radiatoru niestarczało bez wentylatora sie nie obyło.

Cały wzmacniacz chce zrobić jak najmniejszy dlatego bez tunelu sie nie obejdzie chyba ze wpadne na lepszy pomysł. Wszelkie regulacje głosności basów limitera itd sterowane z poziomu uP. Jeżeli poradze sobie z magistralą Ai-Net to wzmacniacz tez ja bedzie obsługiwał. Bede mógł dorzucić napis na wzmaku Alpine Control Ready :)

Sadze ze wykonam mocny wzmak a bardzo małych wymiarach wszystko co mozliwe bede robić w smd. Zreszta wykonałem ostatnio przetworke do LCD o wymiarach 6x5x12cm - (wymiary obudowy aluminiowej) o mocy 340Wat. Mocniejsze od zasilacz AT i mniejsze :)

Jednak nadal czekam na odpowiedz innych forumowiczów którzy mają pojęcie o wzmacniaczach audio - przeróbkach.

Skomentuj

Noo to złącze może być całkiem dobre
                W załączniku zamieszczam schemat rozmieszczenia alemantów i zwoi w mojej przyszłej przetwornicy. Miem że nie jest namalowane jak Picasso ale odczytać się chybaidzie

Drzewno mógłbys Ty też zamieścić swój projekt narysowany orjentacyjnie??
                Mój wzmak będzie wyglądał prawie identycznie jak ten z Twojego załącznika, tylko że żeberka w radiatorach będą pionowo i będą miały wentylatorki

Pozdrawiam
                Załączone pliki

Skomentuj

firma feryster nawinie trafo o mocy ponad 1kW do 100zl. trzeba do nich pisac i sie dowiadywac.

Pozdr

Skomentuj

przyklejam

Skomentuj

100zł za 1KW... Dobra cena...
                      Ja się w każdym bądź razie pomęczę, i myślę że mi się uda
                      Bo sprawa całkiem godna uwagi...
                      Mógłby ktoś jeszcze wrzucić (jak ktoś planuje) schemat PCB przetwornicy pod dwa trafa EDT49 lub EDT44.
                      Ja spróbuję przenieść mój schemat z karteczki na Kompa...
                      Oczywiście starałem się aby wszystkie połączenia były maksymalnie krótkie, ale coś kosztem czegoś...
                      Jak długi może być przewód sterujący Mosy??
                      Bo ja przewiduje tak, że rezystory bramkowe w Mosach będą wlutowane do płytki jedną nóżką a druga będzie połączona równolegle z pozostałymi i dopiero na ten punk będzie podany sygnał...całość połączenia będzie się wahała w granicach 8...10 cm. Czy to nie sprawi jakiś problemów przy pracy przetwornicy??

Jednak powinniśmy wrócić do tematu postu. Co Forumowicze sądzą o Wzmaku Giesbertsa 200Wat 94r. ?? i czy można go tak zmodyfikować jak Autor chce??

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji

Skomentuj

Oto widok przetornicy na jednym EDT 49 o mocy 900Wat. W druki wlutowane byly płaskowniki miedziane. zasilanie do płytki szło po przez już przewody przykrecone do laminatu.
                        Załączone pliki

Skomentuj

Witam

Dodam jeszcze ze w EP pojawil sie cykl o indukcyjnosciach zapoczatkowwany w grudniowym numerze.

[ Dodano: 2006-04-13, 00:24 ]
                          Mam pytanie do kolegi drzewko
                          czy budujac swoj wzmacniacz 600rms sam wyliczales trafo do przetwornicy na ETD49 czy zleciles to jakiejs firmie?

Jesli sam to czy moglbym prosic o sposob jego wyliczenia ??

Skomentuj

dolanczam sie do pytania elmera2

Pozdrawiam

Skomentuj

Mam juz na to pytanie odpowiedz:

Trafo wykonałem tak jak było w dokumentacji, ale od tamtego czasu robie 1 - do max 3 zwoi na pierwotne wtorne latwo policzyć. Jezeli masz 3 zwoje pierwotne to dajec 6 zwoi na wtornym otrzymasz 2x takie napiecei wejsciowe dasz 9 to 3 razy wieksze itd.
                              Grubości drutów tez nie licze idealnie. Dla przetworki ok 500Wat 5mm2, 800Wat 6mm2. Na wyjsciu zawsze daje licę. grubość zalezy od tego ile upchne na karkasie im grubsze tym lepiej.

Skomentuj

witam ,
                                jeszcze mam takie pytanie , przetwora super
                                czy ta przetwora co miales w swoim wzmaku tym podobnym do mojego <tzn. ja od ciebie odgapilem wyglad wzmaka , ale niewazne> ?
                                drugie pytanie , czy masz moze opis do tej przetworki ?

Pozdrawiam!

Skomentuj

Co do opisu tej przetwoprki to wydaje mi sie ze kolega drzewko korzystal z opisu T.Giesperts z roku 94 Car audio amplifier.

Skomentuj

Mam opis tej przetworki a pierwszego pytania nierozumiem. Odezwij sie na GG to ci podeśle

Skomentuj

podeslij na akustyke
                                      ..moze komus sie przyda :) ..kiedys

Skomentuj

Czaruję...
                                      X