Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Radio z CD - zakłócenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Radio z CD - zakłócenia

Najpierw opis instalacji - samochód Polonez :), kable do aku (Weber 55Ah) 6mm^2, bezpiecznik 15A, dalej prosty filtr, radio z cd (praktycznie takie same jak to), wzmacniacz na przód na TDA7375a, dodatkowo wzmacniacz do małego suba (tda1536q - możliwe, że pomyliłem symbol, w każdym razie chodzi o tego pracującego w klasie H :) ). Wszystkie urządzenia podłączone do masy w 1 punkcie i potem kablem do klemy ujemnej.

Problem występuje z radiem, a właściwie 2 problemy:
    a.) słuchając radia słyszę zakłócenia (nazwałbym je trzaskami - niegłośne, aczkolwiek uciążliwe), nawet przy wyłączonym silniku; słychać także silnik od nawiewu bądź wycieraczek, przy odtwarzaniu z płyty brak takich zakłóceń - jak sobie z tym poradzić, gdzie szukać przyczyny ?
    b.) natomiast przy odtwarzaniu z płyty w głośnikach bardzo cicho słychać pracujący silnik napędu (zwłaszcza na dziurach :) ) - da się to zniwelować jakimś prostym filtrem na wyjściu ?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi :)

Masz super radio,masz super problemy.I tyle.Z firmówką nie było by takich jazd.

Skomentuj

Najprostszy sposób na pozbycie się problemów... Wymień RADIO!!!

Skomentuj

Spodziewałem się takiej reakcji :), więc odpowiadam, że na razie niestety nie mam za co wymienić... W każdym razie postaram się pożyczyć jakieś normalniejsze i dam znać.

Edit: Na takim JVC jest taki sam problem z radiem, więc raczej to wina czegoś innego.

Skomentuj

Sprzedaj auto :) pozdrawiam :)

Skomentuj

Kable łączące radio ze wzmacniaczem masz robione czy kupione bo ja robilem i miałem zwarcie i było słychać takie dźwięki.

Kable do radia i wzmacniaczy idą bezpośrednio z aku?

Kable sygnałowe są blisko prądowych ?(często wymieniane jako główna przyczyna zakłóceń)

Sprawdz czy wtyczki czinczy nie stykaja sie gdzies z blacha, czy wzmacniacz bądź radiatory nie dotykaja blach samochodu,

Skomentuj

Zamieszczone przez Jq
              (...)
              - kable robione, ale zakłócenia są także po odłączeniu wzmaka i podłączeniu głośników pod samo radio, więc kable zakładam że są dobre.
              - zasilanie bezpośrednio z aku, zarówno plus i minus
              - kable prądowe nie są blisko sygnałowych
              - wtyczki sprawdzałem, są ok

Po weekendzie jak będę miał trochę czasu to sprawdzę jeszcze dokładnie samą antenę i kabel łączący z radiem.

@Londynczyk - jak mi zafundujesz to nie ma sprawy :) zresztą jak na moje potrzeby auto wystarczające... (przynajmniej na razie)

Skomentuj

Jak z radia zakłócenia idą to możesz sprobować jakiś filtr zrobić, do zasilania równolegle jakiś kondensator 2200uf 16V i szergowo cewke jakims grubszym do +. Może by pomogło. Raz tak do wzmacniacza podłączałem ale jednak zakłócenia też mam z radia (jvc) i do tej pory sobie z nimi nie poradziłem. Ale jak bede miał czas to wlasnie sproboje tez taki filtr podpiac. A jak nie pomoże to zmieniam radio i całą instalacje robie od nowa. Bo z tymi zakłóceniami silnik słychać jakby z turbiną pracował

Skomentuj

Zamieszczone przez Jq
                  Jak z radia zakłócenia idą to możesz sprobować jakiś filtr zrobić, do zasilania równolegle jakiś kondensator 2200uf 16V i szergowo cewke jakims grubszym do +. Może by pomogło. Raz tak do wzmacniacza podłączałem ale jednak zakłócenia też mam z radia (jvc) i do tej pory sobie z nimi nie poradziłem. Ale jak bede miał czas to wlasnie sproboje tez taki filtr podpiac. A jak nie pomoże to zmieniam radio i całą instalacje robie od nowa. Bo z tymi zakłóceniami silnik słychać jakby z turbiną pracował
                  Taki filtr właśnie mam - zlikwidował dźwięk silniczka wycieraczek i dźwięk silniczka nawiewu na wolnych obrotach, oczywiście dźwięk tych urządzeń słyszany w głośnikach :) jednak w sprawie poprawnego odbioru radia niewiele się poprawiło.

Skomentuj

Spróbuj pobawić się z ekranem anteny, tj. odłączaj i dołączaj go do karoserii. Może tak być, że przy mocowaniu bata się urwał lub wysunął (typowe w tanich, dokładanych antenkach). Możesz też spróbować zamiast anteny wcisnąć w gniazdo w radyjku ze dwa metry zwykłej linki miedzianej i powiesić sobie ją na lusterku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pepek
                      Spróbuj pobawić się z ekranem anteny, tj. odłączaj i dołączaj go do karoserii. Może tak być, że przy mocowaniu bata się urwał lub wysunął (typowe w tanich, dokładanych antenkach). Możesz też spróbować zamiast anteny wcisnąć w gniazdo w radyjku ze dwa metry zwykłej linki miedzianej i powiesić sobie ją na lusterku.
                      Ok, spróbuję i tego - jutro od rana będę siedział w aucie i nie wyjdę póki sobie z tym nie poradzę (noce już nie są takie chłodne :) )

Skomentuj

Czaruję...
                      X