no przeciez nie w jedna
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak projektować obudowe do dBdrag?
Collapse
X
-
Czy tak można testować obudowy (suby).
Powiedzmy podłaczam tego alx 122 pod wzmacniacz 10 Wat sonometr ustawiam w odleglosci ok 3 metrów ale tak ustawiony ze nie jest skierowany posto na glosnik i wlaczam jakis sygnał oczywiscie glosnik w obudowie juz jest. odczytuje wartość dB jaka miał zmieniam obudowe na inna i porównuje czy przy tej samej mocy jest wiecej dB czy mniej. Jezeli jest więcej to wydaje mi sie że glośniej bedzie w samochodzie z tą obudową.
Mam rację?
Skomentuj
-
Tasior Pytanie było przy jakiej f mam te 115dB odpowiedź brzmi przy ok 47hz.
Tak dla Ciekawości podaje że dla 36Hz mam 111,7 dB. I uwierz mi piosenki w tym autko grają naprawde rewela. I to nie tylko techno. Jak ma być głeboki bas to jest jak pukanie to jest pukanie. Gra tak jak piosenka jest zrobiona. I ten sub co mam teraz niebył robiony pod dBdrag tylko dla słuchania dlatego mam tak mało dB. Ale za to sub jest w miare liniowy wachania w granicy 2 dB wyjatkiem jest te 47Hz bo wtedy chyba auto wpada w rezonans.
Jako jednostke sterującą mam Alpine 9853R -> PS. Na sprzedaż :P
Skomentuj
-
Drzewko,wiem,rozumiem.
ale pisze ze szkoda ze nieudalo Ci sie uzyskac takeigo spl przy 40 hz czy nawet troszke nizej.
z takim spl napewno musi sie dobrze sluchac muzyki jesli nic niebrzęczy czy dudni(wybaczcie,nieslyszalem suba w aucie jeszcze oprocz moejgo stxa pod firstem,oczywiscie niemoim....chcialem wyjsc z auta jak najszybciej...)
Skomentuj
Skomentuj