Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak projektować obudowe do dBdrag?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no przeciez nie w jedna

Skomentuj

róznie ludzie podaja,czasami w jedna strone czasami p-p (peak-peak)

Skomentuj

no ale to wystarczy wziąść na logike, przeciez nie bedzie miał 10 cm! razem

Skomentuj

widzialem i takie co mialy 15cm...masakra.pozatym niedenerwuj sie tak.

Skomentuj

Czy tak można testować obudowy (suby).

Powiedzmy podłaczam tego alx 122 pod wzmacniacz 10 Wat sonometr ustawiam w odleglosci ok 3 metrów ale tak ustawiony ze nie jest skierowany posto na glosnik i wlaczam jakis sygnał oczywiscie glosnik w obudowie juz jest. odczytuje wartość dB jaka miał zmieniam obudowe na inna i porównuje czy przy tej samej mocy jest wiecej dB czy mniej. Jezeli jest więcej to wydaje mi sie że glośniej bedzie w samochodzie z tą obudową.

Mam rację?

Skomentuj

tak obudowy mozna testować. ale ten sygnał jest bardzo ważny, najlepiej jedz płynnie generatorem od 20-200 Hz i wtedy bedziez wiedział przy jakiej częstotliwości jest najwięcej dB

Skomentuj

Powiedzmy podłaczam tego alx 122 pod wzmacniacz 10 Wat
                najlepiej jakbyś miał jakiś wzmacniacz z CLIPem.
                Pozatym dochodzi jeszcze kwestia jak samochód podbije dół...
                Dlatego pomiary rób w wozie,a nie w domu...

Skomentuj

drzewko powiedz ile narazie masz DB w samochodzie a nie tam o pierdolach gadacie

Skomentuj

115dB sygnału ciągłego

Skomentuj

przy ilu hz ?

Skomentuj

ok 47 Hz

Skomentuj

47 hz? troszke wysoko....

Skomentuj

czemu ?
                            w wozie ?
                            w dB drag chyba i tak mierzą powyżej tych 47hz ;]

Skomentuj

tak,wiem,ale jesli czasem na tym by posluchac muzyk ito fajnie by bylo miec taki spl od 40 hz w góre :)
                              dla mnie od 40 hz jak jest bas to juz jest całkiem dobrze.od 30 juz jest dobrze :)

Skomentuj

ale Ty mówisz nie o CA tylko o HA ;]

Skomentuj

aha,to to jest jakis taki db drag w domu? kurcze... nieslyszalem nigdy....

•••

Skomentuj

Tasior Pytanie było przy jakiej f mam te 115dB odpowiedź brzmi przy ok 47hz.

Tak dla Ciekawości podaje że dla 36Hz mam 111,7 dB. I uwierz mi piosenki w tym autko grają naprawde rewela. I to nie tylko techno. Jak ma być głeboki bas to jest jak pukanie to jest pukanie. Gra tak jak piosenka jest zrobiona. I ten sub co mam teraz niebył robiony pod dBdrag tylko dla słuchania dlatego mam tak mało dB. Ale za to sub jest w miare liniowy wachania w granicy 2 dB wyjatkiem jest te 47Hz bo wtedy chyba auto wpada w rezonans.

Jako jednostke sterującą mam Alpine 9853R -> PS. Na sprzedaż :P

Skomentuj

Drzewko,wiem,rozumiem.
                                      ale pisze ze szkoda ze nieudalo Ci sie uzyskac takeigo spl przy 40 hz czy nawet troszke nizej.
                                      z takim spl napewno musi sie dobrze sluchac muzyki jesli nic niebrzęczy czy dudni(wybaczcie,nieslyszalem suba w aucie jeszcze oprocz moejgo stxa pod firstem,oczywiscie niemoim....chcialem wyjsc z auta jak najszybciej...)

Skomentuj

Tasior, uwierz mi że w wozie muzykę się nieco inaczej odbiera niż w domu...

Skomentuj

Z takim SPL właśnie sie dobrze nie odbiera muzyki bo to już za głośno. A po kilku minutach masz dosyć tego basu. 115dB to jest wartość ciągła a nie chwilowa. W chwilowej (impuls) bedzie coś koło 130dB jak nie wiecej

Skomentuj

Czaruję...
                                          X