Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dylemat nad wyborem audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dylemat nad wyborem audio

Cześć, mam dylemat otóż mam do dyspozycji Ground zero gzna 2600 oraz infinity ra6006, chce dokupić do nich głośniki i nie wiem czy lepiej wybrać infinity a do niego subwoofer + 2 głośniki do przodu plus tweetery czy może wykorzystać ground zero i wpakować jakiś potężny subwoofer. Ogólnie dźwięk w aucie mi się podoba mam helixy jakieś 50w podłączone pod radio, ale brakuje mi basu w aucie, nie szukam czegoś co mi rozwali auto tylko raczej coś co przy niskim poziomie głośności da poczuć ten bas na plecach. Słuchałem u znajomego zestawu w aucie na głośnikach hertz z przodu pod wzmakiem oraz wzmacniaczu blaupunkt w bagażniku na głośniku pioneer 30cm o mocy 300rms, wszystko wygłoszone itd, ale gra kiepsko, może głośno i czysto, ale nie tak jak oczekuję, czyli cicho o miekkim basie, który czuć w aucie a niekoniecznie tłucze bagażnikiem.
    Dla przykładu mam skromny zestaw helix hxw-120w oraz magnat cobra 440 - 160w i gra bardzo przyjemnie, ale po kilku latach słuchania przyzwyczaiłem się i chce coś mocniejszego, jbl gt5-12 pod gzna 2600 gra gorzej niż ten śmieszny helix.

Czy macie jakieś pomysły gdzie szukać punktu zaczepienia i jakie audio stworzyć do auta aby spełniało moje oczekiwania bo nie mam pomysłu.

Pozdrawiam

Jakie auto i w jakim stanie elektrownia..
    Wchodząc w zakres mocy, którą masz poczuć na plecach musisz mieć przede wszystkim sprawną elektrownię na pokładzie.

Skomentuj

Auto e46, 2.0d. Alternator 150a, przwody zasilajace: Kable spawalnicze 25mm2 o długości około 1/.5m. Plus mam kondensator Hifonics hfc 1f. Ogólnie jak pisałem wcześniej to niekoniecznie chce jakieś duże moce bo ten helix 120w RMS spełniał moje wymagania bo np gra on w taki sposób, że nie buczy nie stuka tylko robi taki miękki bas, że można poczuć się jakby się miało głowę pod wodą a jednak można słuchać i nie jest to męczące. Ale problem polega na tym, że nie wiem jak ogarnąć mocniejszy zestaw i taki efekt, jak mówiłem znajomi mają różne audio po 500zl/kilka tyś zlotych i u nikogo nie słyszałem, żeby tak mały głośnik grał w taki sposób. Niektórzy myśleli, że mam w aucie coś większego niż ten helix 120w. Jakbym znalazł gdzieś drugiego takiego helixa to zrobiłbym dwa subwoofer w bagażniku u pewnie by stykło, ale od kliku miesięcy śledzenia aukcji nie znalazłem nic podobnego.
      Last edited by Brownie; 21.02.2022, 07:46.

Skomentuj

Da radę wrzucić JL Audio 10w0v3 -4?
        Niedrogi i uniwersalny co do aplikacji.

Ten JL lubi zarówno closed jak i b-r. Ma 10 cali. W b-r wytworzy 110dB przy 40Hz, natomiast w closed 105dB.

Przy 30Hz b-r 102,9dB, CL 100,7dB.

Nie wiem co potrafi Helix - w jakiej skrzyni pracuje?

Tu masz dane JL Audio:
        http://www.loudspeakerdatabase.com/JL/10W0v3-4

W niebieskich kafelkach są pliki wsadowe do symulacji.

Podane przeze mnie liczby są przykładowo dla b-r 29 ltr/40Hz i CL 25 ltr.
        Litraż budek netto - trzeba dodać suba i port dla b-r.
        Do pojemności budki cl dodajesz objętość samego suba.
        Jak widzisz, wypiera ok. 1 litr.
        W linku poniżej pracuje raczej w CL.

Tu masz namiastkę jak brzmi:
        https://www.youtube.com/watch?v=TTBBYu4XupI&t=79s
        Last edited by grzeczny_52; 21.02.2022, 11:42.

Skomentuj

Ciekawie się zapowiada, ale musiałbym go posłuchać aby podjąć decyzję. Myślałem bardziej o 30cm w obudowie zamkniętej. Ten mój helix w gra w obudowie zamkniętej 25/30l, po wsadzeniu go do obudowy br już zaczyna grać gorzej jakościowo, ale mocniej jeśli chodzi o telepanie opieraniem. Jeszcze miałem edge 900w ok 300 rms subwoofer aktywny oraz magnata Shockwave 1200 (300rms). Wszystkie grają mocniej niż ten helix, ale gorzej w sensie jakoś tak sucho łupią blachami zamiast ładnie grać.
          Last edited by Brownie; 21.02.2022, 11:57.

Skomentuj

Czaruję...
          X