Witam, planuję poprawić dźwięk w mercedesie w123 i zastanawiam się nad doborem głośników. Pomijając wygłuszenie, mój plan jest taki aby wykorzystać oryginalne otwory 10cm w desce rozdzielczej pod głośniki średniotonowe oraz zastosować tweetery w słupkach, dolne pasmo dopełnić subem w tylnej półce. Taki zestaw poniekąd jest wymuszony przez konstrukcje mercedesa w123, w którym nie ma miejsca na głośniki w drzwiach(na razie nie przewiduję większych modyfikacji, oprócz wstawienia tweeterów w słupki). Jako, że pod deską rozdzielczą jest bardzo mało miejsca i nie ma tam możliwości zrobienia nawet małej komory pomyślałem o głośniku z zamkniętym koszem STX M.10.80.8.MC. Jeśli chodzi o tweeter to zastanawiałem się nad STX T.10.150.4.MS. Dlaczego akurat te przetworniki? Są tanie a zależy mi na ograniczaniu kosztów. Więcej argumentów nie mam. Nie znam tych głośników ani nie posiadam wiedzy, żeby sprawdzić czy taki zestaw da się jakoś sensownie pociąć. Może ktoś z forumowiczów napisze, czy tworzenie zestawu na przód z tych przetworników ma sens. A może ktoś próbował coś zrobić z wcześniej wspomnianymi głośnikami (nie chodzi o stricte car audio)i podzieli się opinią?
Ten zestaw traktowałbym jako trening do zabawy z podziałami w aktywnej zwrotnicy(pewnie z radia)
Jeśli macie jakieś inne propozycje sensownych głośników (płytkich 10cm średniaków + pasujący do tego tweeter) to byłbym wdzięczny za podzielenie się informacjami.
Ten zestaw traktowałbym jako trening do zabawy z podziałami w aktywnej zwrotnicy(pewnie z radia)
Jeśli macie jakieś inne propozycje sensownych głośników (płytkich 10cm średniaków + pasujący do tego tweeter) to byłbym wdzięczny za podzielenie się informacjami.
Skomentuj