Witam, mogę pod jeden wzmacniacz podpiąć przednie głośniki 4ohm i suba 2ohm, czy impedancja musi być taka sama na każdym kanale?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Głośniki plus sub do jednego wzmacniacza
Collapse
X
-
Odwrotnie - przód 2 ohm i sub 4 ohm.
Potrzebna jest pasywna filtracja ze względu na pracę wzmaka w trybie FULL, bez HPF i LPF.
Bezpośrednio okablowania podłączyć ze względu na dobro wzmacniacza i odsłuchu nie możesz.
Sumarycznie wzmak by widział impedancję poniżej 2 ohm.
A nie wiele modeli to lubi i toleruje.
Wpisz sobie w Google:
tri-mode wiring diagram
Potem przejdź z Wszystko na Grafika i poszukaj stosownych info.
-
He he he))
A ja zrozumiałem, że masz wzmak 2CH i chcesz zasilić nim przód i suba jednocześnie.
To są cztery kanały, gdzie w twoim przypadku sekcja Front zasila przód, natomiast Rear w mostku suba.
Problem polega na tym, że ten sub jest niedopasowany impedancyjne.
Nie wykorzystasz potencjału suba zasilając pojedynczo cewki, bo dostaną w sumie 2 x 60W/4 ohm.
W mostku - 2 ohm - wymusi prądy zbyt duże i możesz spodziewać się Protect że strony wzmaka.
A jaki to konkretnie sub?
Może mieć te 2 ohm w jakimś piku w funkcji częstotliwości i być może da radę puścić go z mocą nie 200W, a nie będzie marudził przy np. 150W.Last edited by grzeczny_52; 16.12.2022, 14:19.
Skomentuj
-
Nie wiemy jeszcze w jakiej skrzyni pracuje.
Zakładam, że w B-R.
W takim razie minimum impedancji osiąga w przedziale 39.7 ~ 43Hz.
Poniżej i powyżej tego przedziału impedancja rośnie.
Trzeba przetestować i ocenić jak zachowuje się wzmak.
Natomiast napięcie na wyjściu wzmaka w mostku ustawiał bym stopniowo.
Od 17.3V dla 2 ohm.
Odpowiada to 150W.
Jak nie będzie się grzał zbyt mocno pod takim obciążeniem, to można stopniowo dojść do 20.0V. Będzie 200W/2 ohm.
Tak czy siak nie będzie to optymalna sytuacja i należy być ostrożnym.
Skomentuj
-
Nie jest dobry.
Natomiast nie powinien ten sub być zasilany w CL.
W budce B-R jest inny przebieg impedancji w funkcji częstotliwości.
Jeszcze nie kupił, więc jak jest w CL, to będzie musiał go wrzucić w B-R.
Roboty niewiele, a i SPL da o sobie znać w postaci mniejszej mocy - mniejszego tym samym prądu - do standardowego słuchania.
Różnica w odsłuchu będzie znacząca.Last edited by grzeczny_52; 18.12.2022, 13:44.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Domino Zobacz posta20cm i seria CO z Audio systema w closed to nie zagra. Dlaczego 20cm? 25 w closed już gra.Last edited by Paweł.M; 19.12.2022, 17:56.
Skomentuj
-
To nie jest tak, że kupujesz za grosze 8", wrzucasz do małej CL i uśmiech na twarzy.
Tak to nie działa.
Każdy głośnik zagra inaczej, wiele też zależy od akustyki auta.
Tego czy innego suba należy skonfrontować z konkretną skrzynią, szczególnie w B-R.
Można się zorientować w co najmniej 70% jak zagra.
Reszta zależy od akustyki i komponentów suba.
W B-R może zagrać niemal tak szybko jak w CL, a zejście bliskie typowej z portem.
Skomentuj
-
Aż tak dobrego sprzętu nie potrzebuje, nie jestem audiofilem. Szukam najlepszego wyjścia w niewielkim budżecie aby posłuchać sobie muzyki w drodze do pracy. I tak będę miał ogromny przeskok jakościowy bo zmieniam z seryjnych głośników. Może kiedyś jak będę miał auto za 100 tys zł to i audio zrobię za 10. Pytanie czy kupując używany sub który w większości przypadków pracuje dość mocno mogę liczyć na jego dalszą eksploatację przez 3-4 lata, u mnie będzie miał już lżejLast edited by Paweł.M; 20.12.2022, 08:18.
Skomentuj
-
-
Zamieszczone przez Domino Zobacz postaSzukaj 25cm do closed z JL Audio i Rockforda
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Domino Zobacz postaJL 10w0v3 kupisz nowy w tym budżecie.
Skomentuj
Skomentuj