Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki plus sub do jednego wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki plus sub do jednego wzmacniacza

Witam, mogę pod jeden wzmacniacz podpiąć przednie głośniki 4ohm i suba 2ohm, czy impedancja musi być taka sama na każdym kanale?

Odwrotnie - przód 2 ohm i sub 4 ohm.

Potrzebna jest pasywna filtracja ze względu na pracę wzmaka w trybie FULL, bez HPF i LPF.

Bezpośrednio okablowania podłączyć ze względu na dobro wzmacniacza i odsłuchu nie możesz.
    Sumarycznie wzmak by widział impedancję poniżej 2 ohm.
    A nie wiele modeli to lubi i toleruje.

Wpisz sobie w Google:

tri-mode wiring diagram
    Potem przejdź z Wszystko na Grafika i poszukaj stosownych info.

Skomentuj

Jaki to wzmacniacz?

Skomentuj

Adzik94 sprzęt budżetowy. Wzmacniacz to Audio system carbon 240.4 . Na przód mam już kupione głośnik 4 ohm a do tyłu mam okazję kupić bardzo tanio mało używaną skrzynię z głośnikiem z dwiema cewkami 4+4 ohm
        Last edited by Paweł.M; 16.12.2022, 20:23.

Skomentuj

He he he))
          A ja zrozumiałem, że masz wzmak 2CH i chcesz zasilić nim przód i suba jednocześnie.
          To są cztery kanały, gdzie w twoim przypadku sekcja Front zasila przód, natomiast Rear w mostku suba.

Problem polega na tym, że ten sub jest niedopasowany impedancyjne.
          Nie wykorzystasz potencjału suba zasilając pojedynczo cewki, bo dostaną w sumie 2 x 60W/4 ohm.
          W mostku - 2 ohm - wymusi prądy zbyt duże i możesz spodziewać się Protect że strony wzmaka.

A jaki to konkretnie sub?

Może mieć te 2 ohm w jakimś piku w funkcji częstotliwości i być może da radę puścić go z mocą nie 200W, a nie będzie marudził przy np. 150W.
          Last edited by grzeczny_52; 16.12.2022, 14:19.

Skomentuj

Skrzynia plus taki głośnik
            AUDIO SYSTEM CO08DC SUBWOOFER 4+4 OHM

Skomentuj

Nie wiemy jeszcze w jakiej skrzyni pracuje.
              Zakładam, że w B-R.
              W takim razie minimum impedancji osiąga w przedziale 39.7 ~ 43Hz.
              Poniżej i powyżej tego przedziału impedancja rośnie.
              Trzeba przetestować i ocenić jak zachowuje się wzmak.
              Natomiast napięcie na wyjściu wzmaka w mostku ustawiał bym stopniowo.
              Od 17.3V dla 2 ohm.
              Odpowiada to 150W.
              Jak nie będzie się grzał zbyt mocno pod takim obciążeniem, to można stopniowo dojść do 20.0V. Będzie 200W/2 ohm.
              Tak czy siak nie będzie to optymalna sytuacja i należy być ostrożnym.

Skomentuj

Podpinanie 2ohm na mostek tego wzmacniacz to nie jest dobry pomysł.

Skomentuj

Nie jest dobry.
                  Natomiast nie powinien ten sub być zasilany w CL.
                  W budce B-R jest inny przebieg impedancji w funkcji częstotliwości.
                  Jeszcze nie kupił, więc jak jest w CL, to będzie musiał go wrzucić w B-R.
                  Roboty niewiele, a i SPL da o sobie znać w postaci mniejszej mocy - mniejszego tym samym prądu - do standardowego słuchania.
                  Różnica w odsłuchu będzie znacząca.
                  Last edited by grzeczny_52; 18.12.2022, 13:44.

Skomentuj

Sub jeszcze nie kupiony, i kupię inny jak ten nie podejdzie, po prostu miałem okazję kupić prawię nowy sprzęt za pół ceny. Sub miał być i będzie w skrzyni zamkniętej

Skomentuj

20cm i seria CO z Audio systema w closed to nie zagra. Dlaczego 20cm? 25 w closed już gra.

Skomentuj

Zamieszczone przez Domino Zobacz posta
                        20cm i seria CO z Audio systema w closed to nie zagra. Dlaczego 20cm? 25 w closed już gra.
                        Słucham muzyki z szybkim nietypowymi basem hardstyle/hardcore. W skrzyniach BR ( z kilkanaście miałem okazję słuchać) ten bas nie jest taki jak powinien być. 20 biorę pod uwagę bo zajmuje mało miejsca, no i wzmacniacz mam jaki mam więc do dyspozycji 200w mocy .Nie potrzebuje też aby urywało głowę, a bardziej chcę podbić bas, słucham radia na takiej głośności aby nie stracić słuchu.20 cm miałem okazję słuchać tyle że był to trochę droższy głośnik i grał bardzo dobrze, wręcz był to najlepszy sub jakiego słuchałem. 25 cm też biorę pod uwagę . Jeżeli ma się sprawdzić lepiej to za takim się będę rozglądać, budżet mam ograniczony, z skrzynią maks 600zl i raczej preferuję nowy sprzęt
                        Last edited by Paweł.M; 19.12.2022, 17:56.

Skomentuj

To nie jest tak, że kupujesz za grosze 8", wrzucasz do małej CL i uśmiech na twarzy.
                          Tak to nie działa.
                          Każdy głośnik zagra inaczej, wiele też zależy od akustyki auta.
                          Tego czy innego suba należy skonfrontować z konkretną skrzynią, szczególnie w B-R.
                          Można się zorientować w co najmniej 70% jak zagra.
                          Reszta zależy od akustyki i komponentów suba.

W B-R może zagrać niemal tak szybko jak w CL, a zejście bliskie typowej z portem.

Skomentuj

JL Audio 10W1v3 w closed i jest super ale niestety 600 to mało nawet na używany w bdb stanie.

Skomentuj

Aż tak dobrego sprzętu nie potrzebuje, nie jestem audiofilem. Szukam najlepszego wyjścia w niewielkim budżecie aby posłuchać sobie muzyki w drodze do pracy. I tak będę miał ogromny przeskok jakościowy bo zmieniam z seryjnych głośników. Może kiedyś jak będę miał auto za 100 tys zł to i audio zrobię za 10. Pytanie czy kupując używany sub który w większości przypadków pracuje dość mocno mogę liczyć na jego dalszą eksploatację przez 3-4 lata, u mnie będzie miał już lżej
                              Last edited by Paweł.M; 20.12.2022, 08:18.

Skomentuj

Budka z portem rurowym będzie miała pojemność całkowitą w granicach 19 litrów.
                                Sub będzie pracował przy
                                - Vn 17 litrów
                                - Fs 46 Hz
                                - opóźnienie 15ms przy ok 45 Hz
                                - F0 48Hz
                                - F3 41,8Hz
                                - port Fi 75mm i L 300mm
                                Last edited by grzeczny_52; 20.12.2022, 10:49.

Skomentuj

Szukaj 25cm do closed z JL Audio i Rockforda

Skomentuj

Szukaj 25cm do closed z JL Audio i Rockforda
                                    JL to raczej nic w moimi budżecie bo najtańszy głośnik jaki widzę to 780zl. Rockford Fosgate R2D2-10 to jest w moim zasięgu

Skomentuj

JL 10w0v3 kupisz nowy w tym budżecie.

Skomentuj

JL 10w0v3 kupisz nowy w tym budżecie.
                                        850 zł z skrzynią widzę . , Ten Rockford z 200zl taniej z skrzynią by wszedł . Czy jest aż taka różnica dla zwykłego człowieka ze warto dopłacić . Czy ten mój budżetowy wzmacniacz da radę to uciągnąć. Patrzę na każdą złotówkę bo jestem po zakupie i ogarnięciu mechanicznym samochodu, więc na koncie nie za dużo zostało

Skomentuj

Czaruję...
                                        X