Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz 2 Ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz 2 Ohm

Witam wszystkich, szukam wzmacniacza najlepiej Monobloka klasy D o mocy około 300/400RMS i stabilnego przy 2 Ohm aby zasilić głośnik 300RMS o podwójnej cewce 4+4 Ohm. Szukam czegoś z tańszych sprzętów, ale nie wiem dokładnie jakie modele właśnie by spełniały te kryteria bo 300/400 przy 4 Ohm jest pełno, ale stabilnego wzmacniacza 300/400 przy 2 Ohm trudno znaleźć, Do tej pory znalazłem Blaupunkt Velocity, Pioneer GM, Hifonics Titan, RTO też się zdarzył oraz znajomy ma carpower hpb-1502 niby według danych producenta nie jest stabilny przy 2 Ohm, ale na pewnej stronie z testami wzmacniaczy podają nieoficjalnie 460 RMS przy 2Ohm.
    czy znacie jakieś jeszcze fajne wzmacniacze, które są właśnie stabilne przy 2Ohm i mają te 300/400 W mocy sinusoidalnej? Pozdrawiam
    Last edited by Brownie; 18.12.2022, 14:50.

Tanie mono z zasady jest stabilne w 2 ohm, natomiast niekoniecznie w 1 ohm.

Masz problem, że jakieś mono ma 600W/2 ohm, a Ty masz suba mogącego przyjąć 300W/2 ohm?

Ustawiasz mono na np. 300 czy 350W i po kłopocie.
    Od tego masz Gain.
    Ustawiasz Gainem napięcie na porcie wyjściowym do podłączenia suba dla impedancji 2 ohm i mocy oczekiwanej, czyli 300/350W.
    Ustawienie czułości mono za pomocą Gaina musi się zawierać w przedziale podanym przez producenta.
    Dla niskiego poziomu z reguły mieści się w zakresie 0.2 ~ 6V, dla wysokiego 2 razy wyżej.
    Taka procedura jest wystarczająca.

Usub = 300W x 2 ohm = 600.
    Z 600 wyciągasz pierwiastek = Usub
    Usub = 24.49V

Takie napięcie ustawiasz na porcie bez podłączonych kabli suba.
    Podawany poziom powinien być zbliżony do standardowej głośności jednostki sterującej (radio i. t.p.) i mieścić się w przedziale 0.2~6V podanych przez RCA lub do 12V z okablowania głośników.
    Last edited by grzeczny_52; 18.12.2022, 15:45.

Skomentuj

Ogólnie to nie mam problemu z tym aby mi głośnik 300W grał przy wzmacniaczu 600w, tylko raczej problem mam w znalezieniu wzmacniacza, który mógłbym podłączyć pod ten głośnik bo nie znam za bardzo nazw tych piecyków, ogólnie opieram się na tym, że jeśli producent zaleca podłączenie w 2Ohm to tak robię, ale często jest jakiś monoblok, który ma w danych np: 2x150 w 4 Ohm, 2x250w 2Oh, 1x400 w 4 ohm, ale brak informacji czy po mostkowaniu mogę podłączyć 2 Ohm w niektórych manualach jest wyszczególnione, że zaleca się podłączenie 2 lub 4 ohmy głośnik osobno, ale po mostku tylko 4Ohm.

Np ten CarPower hpb-1502
      Load impedance (min.) 2 Ω (bridged: 4 Ω)

Skomentuj

Monoblok jest wzmacniaczem jednokanałowym, nie ma 2 czy 4 kanałów...
        Owszem, konstrukcyjnie może mieć bebechy składające się z dwóch końcówek mocy, jednak Ty jako klient widzisz w tym wzmacniaczu jeden kanał.

Posiłkowo można zrobić ze wzmacniacza 2 kanałowego "monoblok" podłączając suba w mostku.

Wtedy masz np. 2x80W/4 ohm, potem 2x150W/2 ohm i w mostku udającym monoblok masz 300W/4 ohm.
        Jednak w twoim przypadku wzmak dwukanałowy musi być stabilny w mostku 2 ohm, a standardowy wzmak tego nie zapewnia.
        Tak jak nie zapewnia podany CarPower hpb-1502.
        To, że jakiś test wykazuje pomiar przy niskiej impedancji nie oznacza, że ten wzmak będzie działał przez lata.

Dwu kanałówki mogące pracować w mostku 2 ohm są poza budżetem, a używki też nie są tanie.

Tu masz budżetowe mono AS spełniający twoje wymagania:
        https://allegro.pl/oferta/audio-syst...a-de66b9dfae24

Skomentuj

No właśnie pomyliłem sobie z dwu kanałówką połączoną w mono i z tym, że na niektórych monoblokach jest wyjście na 2 kanały, ale producent nawet nie podaje mocy poszczególnego kanału. Rozglądnę się za tym AS, lecz bardziej mnie interesują starsze używki, typu ten Velocity.

Skomentuj

Porty dwa ++ i dwa -- są po to, aby można było podłączać dwa oddzielne suby jedno cewkowe 4 lub 2 ohm.
            ​​​​​​Wtedy wzmak widzi 2 lub 1 ohm.
            Np. w tym AS łączysz plus i minus zewnętrzne lub wewnętrzne dla jednego głośnika.
            Twój krosujesz na konektorach suba w 2 ohm i podłączasz parą kabla do zewnętrznego (lub wew.) + i - .
            Możesz założyć konto na strefacaraudio.pl i poprosić użytkowników o przejrzenie szafy pod kątem mono 400/500W/2 ohm.

Skomentuj

Mam kilka mono niedrogich i śmigających w 2 ohmy

Skomentuj

Ciekawa opcja z tym podłączeniem dwóch oddzielnych głośników.

Skomentuj

Czaruję...
                X