Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Które podłączenie będzie prawidłowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Które podłączenie będzie prawidłowe

Witam Wszystkich

Zamierzam zbudować skrzynkę closed do 2 głośników. O ile z budową nie ma problemu to trochę niepewności jak to podłączyć jest...
    Jeden głośnik ma 300W RMS i 2 cewki po 4 ohm. Głośniki podłączając równolegle do skrzyni dadzą 2x2ohm i to muszę podłączyć do wzmacniacza tylko jak ?
    Wzmacniacz jest stabilny 2x275W RMS przy 2 omach lub 1x550W RMS przy 4 omach. Rozrysowałem to poniżej i proszę o sugestie czy podłączenie najpierw równolegle a później szeregowo nie spali czegoś ? Czy tak można ?
    Czy po prostu każdy głośnik pod osobny kanał ?
    Last edited by petu6; 14.09.2023, 14:01.

Przepraszam za post pod postem ale dodać grafikę na forum to też dla mnie czarna magia
    Last edited by petu6; 14.09.2023, 12:42.

Skomentuj

Pomogę... Jak wejdziesz w forumowy uploader(link masz przy pisaniu posta) to wchodzisz w album, zaznaczasz zdjęcia i klikasz generuj link.

Skomentuj

siewcu ogarnąłem dziękuję za pomoc i proszę o rade czy te moje podłączenia (projekty) będą zdawały egzamin

Skomentuj

O ile ja cię dobrze rozumiem... Zepnij obie cewki każdego z głośników w szereg (razem 8R) i te dwa głośniki równolegle i taki zestaw do wzmacniacza. Będziesz miał razem 4R i max z końcówki mocy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            O ile ja cię dobrze rozumiem... Zepnij obie cewki każdego z głośników w szereg (razem 8R) i te dwa głośniki równolegle i taki zestaw do wzmacniacza. Będziesz miał razem 4R i max z końcówki mocy.
            Czyli takie coś jak na rysunku poniżej zgadza się ? Czy to nie jest to samo co zaproponowałem wyżej w 1 schemacie tylko głośniki równolegle a do wzmacniacza szeregowo ?

Skomentuj

To samo, co proponuje Micwoj - cewki w jednym i drugim spięte (8 ohm) w szereg, następnie do portu wzmaka (mostek) wpinasz równolegle obie "ósemki" w wypadkowe 4 ohm.
              Link do krosowania 2 subów D4 ohm:
              https://www.the12volt.com/caraudio/s...s.asp?Q=2&I=42
              ... dolna konfiguracja --> Option 2 (series/parallel) = 4 ohm load
              Ewentualnie jak we wcześniejszym rysunku, gdzie spinasz jeden i drugi w 2 ohm i oba szeregowo do mostka 4 ohm.
              Jednak bardziej przyjazna w rozkładzie mocy jest opcja z 2 x 8 i w 4.
              Last edited by grzeczny_52; 14.09.2023, 20:29.

Skomentuj

Dziękuję za pomoc, już wszystko jasne - biorę się do roboty

Skomentuj

Udało się wykonać? Podejrzewam, że nie było to zbyt łatwe zadanie do wykonania

Last edited by Kruchan; 23.11.2023, 09:39.

Skomentuj

Czaruję...
                  X