Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia bass reflex pod monacor raptor 6

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skrzynia bass reflex pod monacor raptor 6

Witajcie. Potrzebuje pomocy w obliczeniu obudowy typu bass reflex pod głośnik monacor raptor 6 - litraż, długość oraz średnica portu. Próbowałem sam sobie policzyć w programie winisd jednak wychodza mi dziwne wartości a mianowicie: strojenie 53hz, odudowa 5,6 litra, srednica portu 10,2cm zas dlugosc ok 200cm. Zaznaczony typ to superbumbox. Podkreślam ze moja wiedza oraz umiejętności wystarczają jedynie na uzupełnienie danych w programie i przyjęciu tego co program podpowie. Parametry głośnika https://monacor.pl/produkty/raptor-6

Małe obudowy i niskie strojenia, oraz wysoki xmax głośnika powodują, że długość br rośnie w nieskończoność. W tej sytuacji najlepsza byłaby membrana bierna, Na szczęście Twój przypadek nie jest beznadziejny. Z tym, że o zwykłym okrągłym br zapomnij. Sprawiłoby to dużo trudności.
    Zrób BR szczelinowy. Nie wiem jakie wymiary będzie miał ten sub, ale to głośnik 18cm, więc załóżmy, że tyle szerokości będzie miała obudowa. Powinieneś więc zrobić obudowę o objętości wewnętrznej 9L, szczelinę o wysokości 2cm na całą szerokość obudowy i długości około 37cm.
    Powinno to wyglądać tak:

Skomentuj

Bardzo Ci dziekuje za jasną, rzeczową odpowiedź. Projekt, wymiary na moje potrzeby sa idealne przez co niczego nie musze zmieniać :) Ten sub bedzie częścią zestawu 2+1 przenośnego głośnika bluetooth z dołączoną baterią. W środku bedzie sub a po bokach vocal isc165. W jakichś małych, 5litrowych obudowach. Całość prac będę nagrywał i wstawiał na YouTube. Jeśli robisz to zarobkowo (projektujesz, budujesz na zlecenie skrzynki) to chętnie polecę Twoje usługi w filmie za to ze mi pomogłeś :)

Skomentuj

Jeszcze takie pytanie.Podana przez Ciebie objętość 9litrow to jest objętość netto? Jeśli włożę tam głośnik to nie będę musiał dodac litrażu tego głośnika do 9litrow (aby zachować obliczone parametry) co analogicznie zwiększy całą obudowę? Czy może druga opcja - zostało to przez Ciebie w projektowaniu obudowy uwzględnione, można rozpocząć budowę według podanych, powyższym wymiarów, 9 litrowa i bedzie ok ?

Skomentuj

Cieszę się, że pasuje i chętnie obejrzę zmagania na YT. Proszę o linka. :)
          Podane przeze mnie wymiary są na gotowo. Uwzględniłem objętość głośnika jak i portu br (który swoja drogą zajmuje prawie 2L).
          Nie zajmuję się handlem samymi projektami, sprzedaję gotowe rozwiązania. Natomiast jeśli chcesz to możesz wspomnieć, że robimy zwrotnice na zamówienie. Będzie mi miło :)

Skomentuj

Ok jeśli juz bede mial wszystko na gotowo podeślę linka :) jeszcze raz wielkie dzieki

Skomentuj

Według tego projektu, podanego przez Granat, Raptor osiągnie F3 na poziomie 54Hz.

Moja propozycja pozwala na 40Hz.

Czarny moja propozycja, czerwony propozycja Granat.

Skomentuj

Nie ma co przesadzać. 40Hz z pojedynczego 18cm głośnika będzie ledwo słyszalne.
                Poza tym kolega grzeczny_52 prawdopodobnie popełnił drobny błąd w symulacji, bo użył do niej długości półki wynikającej wprost z rysunku. Tymczasem taka konstrukcja powoduje, że długość akustyczna tunelu jest sporo dłuższa, więc w rzeczywistości strojenie będzie trochę niższe.
                Przy okazji w symulacjach radzę zaznaczać okienko wyboru przy 'bierz pod uwagę indukcyjność cewki głośnika', w opcjach zaawansowanych.

Last edited by Granat; 13.10.2023, 12:56.

Skomentuj

Witajcie ponownie. W międzyczasie zająłem się innym projektem a ten odłożyłem na półkę. Teraz postanowiłem wskrzesić temat jednak pomyślałem że ze szczelinowki zrezygnuje a wykorzystam membrany bierne. Moja wersja winisd jest nieaktualna gdyż przy próbie wybrania passive radiator wyskakuje taki właśnie komunikat. Zacząłem liczyć na piechotę według artykułu na stronie. Tam jest napisane ze membrana bierna musi byc 1.5 do 2x wieksza od głośnika ale można wykorzystać 2x membrany bierne. Dodatkowo nalezy nie szaleć z obciążeniem tak aby nie przekroczyć tej masy powietrza. Z moich obliczeń wynika że masa powietrza w tunelu wynosi 100.45g a wiec moge np użyć membrany 2x13cm o mms każdej 36 gram Np takie?

https://blackdotaudio.eu/sb-acoustic...251,11031.html

Znalazłem tez taka prawie równa masie powietrza jednak ona jest tego samego rozmiaru co glosnik.

https://www.poweraudio.pl/dayton-aud...na-p-7044.html

Proszę mnie również zweryfikować czy moje obliczenia tej masy są właściwe gdyż robiłem to 1 raz w zyciu. Glosnik dalej ten sam czyli raptor 6.

Podsylam link do 1 projektu jeśli by ktoś chciał obejrzeć. Nic szczególnego, dopiero się uczę i popełniłem tu trochę błędów. Klient zadowolony jednak on ma mniej wrażliwe ucho
                  https://youtu.be/k0Lg1ftkMIE?si=KYHH4VvSsby2_79-

Skomentuj

Chyba lepiej zostań przy BR, taniej i łatwiej policzyć.
                    Membranę bierną ciężko będzie dobrać.
                    Przy tej pierwszej, SB20, obudowa musiałaby mieć 12L, czyli 2 razy tyle co przy br, a charakterystyka wypadkowa jest słaba.
                    Dużo lepiej wychodzi ta druga membrana Daytona, tyle, że wtedy potrzebne są dwie i nie wykorzystasz ich potencjału. Obudowa może mieć 8L.
                    Pewnym kompromisem jest taka membrana: https://sbacoustics.com/product/5x8in-sb15sfcr-00/
                    w obudowie 10L.

Skomentuj

Rozumiem, dziekuje za odpowiedź. Pozostane w takim razie przy szczelinowej :)

Skomentuj

Czaruję...
                      X