Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuning wzmacniacza CarPower HPB-602

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tuning wzmacniacza CarPower HPB-602

Witam

Wg danych producenta wzmacniacz ten ma moc w mostkuna obciażeniu 4Ohm 225W.

Czy ktoś prubowalmoze podniesc uzyteczna moc wyjsciowa z poziomu 225wdo 300w w tym wzmacniaczu ?

Nppodniesc napiecie zasilania oraz co za tym idzie wymiana tranz koncowych, przewiniecie trafo (wlasciwie dowiniecie uzwojen), byc moze zmiana kluczy w przetwornicy...

Czy wogole jest to mozliwe w tym wzmacniaczu ?

Czy ktos wie jaka jest budowa wewnetrzna tego wzmaka tzn koncowka mocy ile ma par oraz ogolnie szczegoly w jego budwie ?

Aukcja:
    Wzmacniacz na allegro

[ Dodano: 2006-05-29, 22:35 ]
    Wogole czy ten wzmacniacz oodaje w rmsie 225...?
    Pobor pradu 22A w zakresie 10...16V, dla 12V jest moc 264W, dla 14V jest moc 308W.Wzmak pracuje w klasie Ab czyli sprawnosc ok 66%. a to daje juz na obciazeniui przy 14V 203V a dla 12V jeszczze mniej....

To klasyczny wzmanciacz jakich pelno, Przetwornica standard czyli podwajanie napiecia. Z 12V robi 2x24V, sterownik TL494, dwie pary IRFZ44N. Koncowka mocy to tez standard czyli po parze tranzystorow na kanal. Budowa koncowki symetryczna tak jak w kazdym wzmaku samochodowych czy to alphardzie czy magnacie.
    Wg danych producenta jest pewna niescislosc bo podaja 2x100W/2omach co jest rownoznaczne z 1x200W/4omach w mostku. Jednak w mostku podaja 225W. Ja bym raczej stawial na te 200W i to przy 14,4V zasilania. Mam ten wzmak ale nie chce mi sie zmierzyc ile ma prawdziwej mocy bo to nie ma wiekszego znaczenia.

Jak chcesz go stuningowac to mozesz wymienic trany na 2SA1943/2SC5200, dowinac ze dwa zwoje na wtornym i wymienic elektrolity na 50V. Moze koncowka wytrzyma wieksze napiecie gozej bedzie z odprowadzaniem ciepla i pewnie wzmak bedzie sie czesto wylaczal.

Skomentuj

Szkoda Irek, że Ci sie nie chce sprawdać jego mocy... :)

Skomentuj

irek, a doradzilbys cos do blaupunkta GTA470?? bo jednedo mam w tak tragicznym stanie ze zastanawiam sie nad nowa plytka dla niego. jak bym przekladal elementy to moglbym cos tam powymieniac i dac lepsze trafo...

Skomentuj

a skad wezmiesz nowa plytke do tego blaupunkta? Bedziesz sam wytrawial?
          Wg mnie to szkoda roboty. Nie wiem jak dokladnie wyglada ten blaupunkt moze warto sie pomeczyc.

Jestem tydzien po przeprowadzce, zanim rozloze warsztat na nowo, znajde stabilizator 12V 20A dozuce do niego trafo i odpale tego monacora to minie sporo czasu. Wiec wole powiedziec ze mi sie nie chce pozatym sa zainteresowaniu zakupem go wiec pewnie predzej go sprzedam niz zmierze.

Ale podlaczalem w aucie w astrze z beyma power12. Nie dalo sie tego sluchac bo jedno wielkie buuu chyba pzrestalem byc zwolennikiem subwoferow w samochodzie a jak juz to na pewno nie tak wielkich i mocnych.

Skomentuj

podobno sa gdzies w sieci te plytki...
            z tego co potrafilem sprawdzic to jest zbudowany tak samo jak napisales wyzej

zobacz sam...
            http://img373.imageshack.us/my.php?image=img01918bn.jpg

na drugim zdjeciu jest ten najbardziej zdewastowany
            http://img373.imageshack.us/my.php?image=img02223qd.jpg

a tak przy okazji czy sa jakies przeciwskazania do poddania obudowy wzmacniacza niklowaniu?? czy moze to wplynac negatywnie na odprowadzanie ciepla??

Skomentuj

moze, bo aluminium ma porowata powierzchnie ktora dobrze oddaje cieplo. Ale nie powinno byc tragedii.

Skomentuj

Czaruję...
              X