Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 30-300-4-AP. Wzmacniacz obudowa, ogolne pytania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX 30-300-4-AP. Wzmacniacz obudowa, ogolne pytania

Witam!
    Postanowilem zmodernicowac swoje autko (VW Jetta). Mam radio JVC KD-S7R. Na przodzie (pod szyba) głosniki pioneer'a (9cm) na tylniej polce Tonsile (13 cm). Te głosniki zasilane sa z radia (4x40W). I teraz zaczynaja sie problemy. Jak dam glosniej przy odtwarzaniu plyty radio zaczyna migac a przy podbitym basie (+3) i glosnosci 17 (w skali 50 chyba) radio wylancza sie i po chwili znow sie uruchamia. Co jest nie tak. Instalacja elektryczna jest standardowa. Przy sluchaniu radia (z tunera) nie dzieje sie cos takiego.
    Ktos doradzil mi kazdy glsonik zasilany z radia byl na filtrze gronoprzepustowym. (odciecie najnizszych townow, bo i tak z tych glosnikow nie ma dobrego basu, przez co odciazy koncowki mocy w radiou). Jaki ten filtr mialby byc. (porsze o jakis projekt, link do allegro)

Teraz dalsza czesc (bagaznik) obecnie w bagazniku mam alpharda 25cm (bueee) i wzmacniacz CALIBER 2*240W. Zasila on zmostokowany tego alpharda. Do niedawan glsonik byl umieszczony w skrzyni, ale poniewaz mi bylo szkoda bagaznika wylaminowalem cos :))) nie do konca zdaje to jednak egazmin w skrzyni o wiele lepiej gral ten glosnik. Teraz bede modernizowal to co zbudowalm.
    Linki do mojej konstrukcji
    http://img280.imageshack.us/my.php?image=283ur.jpg
    http://img271.imageshack.us/my.php?image=252bn.jpg
    Po modernizacji przednia czesc bedzie wygladala inaczej. Glosnik bedzie miescu na wzmacniacza wzmacnaicz tam gdzie glosnik.

i teraz zaczynaja sie schody :> nie che 2gi raz budowac czegos co nie zda egaaminu. W tym miescu w bagazniku jest 35-40 L do zabudowy. Zakladam ze jest tam 35L (25cm glebokosc,35cm wysokosc, 40 cm dlugosc) wymioary te sa glebokoscia najwiewkszej czesci. po przedluzeniu tej skrzyni wytchodzi jezcze troche L. Widac to na zdjeciach jak to wyglada.

Obliczalem sobie skrzynie w WinISD albpha i beta. wyniki wygladaja tak:
    wersja beta
    http://img212.imageshack.us/my.php?image=15um1.jpg
    skrzynia 35L BR strojenie 42Hz (tyle sam progrma sobie ustawil) BR 6,8cm dlugosc 12,3cm.
    wersja alpha
    http://img137.imageshack.us/my.php?image=24ou.jpg
    skrzynia 35L BR strojenie 42Hz (tyle sam progrma sobie ustawil) BR 6,8 dlugosc 12,54 cm

co powiecie o tych oblczeniach. wszystkie dane do programu zostaly wpisane ze strony STX i sa prawidlowe. w wersju alpha niepokoi mnie ta gorka. czy przypadkiem przy tej czestotliwosci nie bedzie mi to wylo jak wsciekla krowa??? doradzcie mi cos do zaprojektowania tej skrzyni w tym miejscu :) moze skrzynia bez BR???

i teraz tak
    chce dodac do zestwu jeszcze glosniki PB BK6 ktore zamontuje w drzi (drzi beda wytlumione, zbuduje panele)
    teraz mam wzmacniacz caliber 2*240W ale uzywam go do zasilania wooferka. bede chcial tymczasowo zasilac te glosniki z radia. planuje nieldugo kupic wzmacniacz zastanawiam sie nad 2 modelami
    uzywany http://www.allegro.pl/item106474863_...r_zobacz_.html
    oraz nowy
    http://www.allegro.pl/item106470138_...bnizka_fv.html
    ktory wzmacnaicz jets lepszy do napedzania PB BK6 oraz tego STX'a?? i czy do tego 2go wzmacniacza bedzie potrzebny kondensator??? moze doradzacie inny wzmacniacz (4 kanaly lub cos 3 kanalowego) nie che wozic az tyle zlomu w bagazniku ;]

pomozcie

Z gory wielkie THX[/b]

co do radia to calkiem ciekawy problem. aktywnych filtrow zapewne niemasz w radiu a pasywnych sienieoplaca dawac. a sprawdzales zasilanie radia?? czy masa jest solidnie podlaczona??

hmm.. myslalem o podobnej zabudowie subwoofera w golfie.

co do stx'a...
    prawdopodobnie wpisales zle jakis parametr w wersji alpha. u mnie czegos takiego niema
    zapomnij o takim malutkim B-R!! zalecane d=100mm a najlepiej pobaw sie ze szczelinowym
    glosniki gra calkiem dobrze i nieradze dawac go do obudowy zamknietej.

zapomnij o tych wzmacniaczach. blaupunkty paskudnie graja (przynajmniej te ktore mialem) a boschmann... niebede komentowal bo nieslyszalem ale bym niekupil.
    zastanow sie nad carpowerami!! tylko za na stx'a przydaloby sie troche wiecej mocy...

Skomentuj

sprzedaj te tonsile, lacznie z tymi pionierami, kup zestaw pb i zamontuj go porzadnie, co do radia mialem ten sam problem z clarionem, poprowadzilem zasilanie + i - prosto z aku kablem 2,5mm i bylo duzo lepiej, u mnie jest jednag wina slabego aku i alternatora. Jak masz jette 1.3 to tez moze byc tego przyczyna, poprowadz nowe kable.

Skomentuj

nie mam jettke 1,6D. ok pomysle nad zmiana zasilania jutro rano :))

co spredarzy tych glosnikow to nikt mi tego nie kupi...

na przodzie bede mial zamonotowane te PB BK6 w drzwi (musze panele zbudowac) w wakacje (musze fundusze uzbierac) chcialem zrobic cos takiego JVC napedza te pioneerki + tonsile, w bagazniku wzmacniacz 4 kanalowy napedza wlasnie te PB + STX'a. che miec z tylu tez glosniki na pulce zeby osoby z tylu nie sluchaly tylko samego basu. jettka jest 2 drzwiowa wiec zostaje mi na tyl tylko polka.

co do wzmacniacz moglbys podac mi konktretny model. widzisz jakim autkiem smigam wiec nie mam nieograniczonych funduszy;/ i dotego jestem studentem wiec z kasa krucho.

ewentualnie zaproponujcie mi jakis w miare tani wzmacniacz + inny glosnik niekoniecznie srednicy 30 cm. teraz mam 25 alpharda glsonik z polki -1 ;]. naszczescie mam na ten glosnik nabywce :)))

ktos chcial w golfie zabudowac tak wooferek. odrazu mowie ze przednia sciana musi byc z mdf'u. Ja zastosowalem plyte z laminatu grubosc cos okolo 7-10mm nie zdaje to egazaminu. w zaglebieniu w ktrym jest wzmacniacz plyta wpada w rezonasns i slyszany jest bardzo nieprzyjemny dzwiek;/

a wlasnie i pytanie jeszcze na temat zamnonotwania tego stabilnie w tym miescu ;] jak to zrobic bo nie mam pojecia jest teraz przykrecone 2 srubami m6 do karoseri od srodka ale... to jeszcze sie porusza na wertepach (posskich autostradach) slychac nieprzyjemne odglosy obiajjacej sie skrzyni o karoserie.

dajcie jakis pomysl ;]

http://www.showyoursound.nl/Public/S...Id=1507&Page=3

powiedzcie jak oni zamontowlai te bocze scianki naprawde mnie to ciekawi :>

jezli ktos zna na takich zabudowach prosil bym, o kontakt na gg:4020400 (poniewaz na forum trzeba czekac na odpowiedz :P)

Skomentuj

zalezy ile masz kasy :) powiem tak napewno ktos kupi te tonsile i pioneerki nawet za 80zl komplet :) nie radze kupowac 300ap bo nie bedziesz mial go czym zasilic. Jakbys wsadzil PB na przod to w ostatecznosci mozesz go zasilic z samego radia (opcja kupic uzywany wzmak alpinki za 100 pare zl starszy model) do tego kupujesz glosnik do suba ale musisz powiedziec czego oczekujesz.

Skomentuj

michone mozemy porozmawiac na gg? moje 4020400;] ja bede siedzial gdzies do godz 1 w nocy

chce wydawac kase na raty nie na raz
            1 zmiana glosnika basowego i poprawienie skrzyni (zakup kawalka mdf'u)
            2 zmiana wzmacniacza i wygluszenie drzwi (zakup[ mat)
            3 kupno PB i wyrownanie bagaznika (chce zrobic rona podloge kladac plyty) i porzygotowanie paneli pod te gflsoniki i miejsca w slupach
            4 wytlumienie bagaznika i wykonczenie skrzyni i calego bagaznika (kupno materialu na obicie skrzyni podlogi, malowanie bagaznika i takie tam. p

poprostu nie jestem w stanie wylozyc okolo 700 zl za 1 razem

mowiles ze sprzedac tonsile i pioneerki i wszyskto ramz pojdzie za 80 a co z dzwiekiem z tylu??? pasazerowie beda sluchali samego basu...???

co do oczekian tego sprzetu to:
            slucham od techno, hause, trance itp do HH (tylko amreykanskiego). che zeby to bylo w miare uniwersalne naglosnienie. wiem ze za te pieniadze nie moge sie spodzieac czegos ekstra, ale nie jestem az tak wymagajacy.

a i nie jestem typem osobnika robiocym ludziom na pasach dyskoteke. ja bardzo duzo czasu spedzam w samochodzie i dlatego zalezy mi na dosc dobrym dzwieku w autku. jak mialem same tonsile + pionnerki caly "bass" ktroe dawaly te glosniki zagluszal klekot starego dieselka ;]

Skomentuj

PB na samy radyjku to pomyłka totalna ludzie!One nic nie pokażą!To jak profanacja.
              hagop, zrób konkretny przód,podeprzyj go dobrym subem a od bidy w tylne boczki wsadź jakies 13-stki odpowiednio sciszone wzgledem przodów.Tylko tak ma to sens.

Skomentuj

ja tylko cytuje slowa magika ze jedyne glosniki ktore moga grac na samym radiu do pb... wszystkie inne potrzebuja wzmaka, nie wiem nie slyszalem ich... po co na gg??od tego jest forum zeby tutaj rozmawiac pozniej ktos inny sobie przeczyta topic i moze mu to pomoze :)

Skomentuj

michone, prawda jest taka że na samym radiu to mozna grać na arx-ach.A i tak za wiele nie pokażą.To tak jak by monitorki pod jamnika podpiąć,będą grać tylko jak?
                  No właśnie,mamy fajne wooferki tylko nie ma czym z nich potencjału wywlec,i później rozczarowania,mylne opinie.
                  Akurat ten model PB znam dość,dośc od znajomego.Uczciwie zaczęło to grać dopiero jak dostało wzmaka.Na radiu to była jedna wielka dupa.Bez brzmienia z wszechobecnym przesterem wzmaka z radyjka.One lubia prąd,bo niby skąd maja wziąść energie do tych kopniaków?

Skomentuj

ja tez czytalem na innym forum ze PB na wzmaku musza byc. dalem pytanie tez do skelpu z essy, powiedzieli ze te pb na piecyku musza byc, bo z radio nie da rady sobie z nimi

[ Dodano: 2006-06-02, 22:12 ]
                    ja bym chial zostawic na tylniej poce te tonsilki, maja naprawde dobre pisczki ;] za ile by poszly te pioneerki? one sa przeznaoczne do fiata punto (tezs maja bardzo dobre piszczki)

a wlasnie radio moze byc mostkowane. w instukcji opisane ze jezlei montuje tlyko 2 glosniki to +przodu do - tylu. ale czy cos to da?

http://www.allegro.pl/item107748241_alpine_3555.html

to jest alpinka ktra jest w moim zasiegu cenowym co o niej sadzicie?
                    moze ja juz kupic? czy czekac na inne oferty?

[ Dodano: 2006-06-02, 22:24 ]
                    na tylniej polce chcialm zrobic cos takiego

http://img324.imageshack.us/my.php?image=17wc.jpg

[ Dodano: 2006-06-02, 22:37 ]
                    o znalazlem cos takiego
                    http://www.ifb.pl/~mateo/car-audio/obudowy_zest.html

z tego wynika ze obudowa zxamkniueta jest najlepsza.... co o tym sadzicie?

Skomentuj

Nie atrzy sie po obudowie jaka jest najlepsza do glosnika. To glosnik jest rzystosowany do obudowy. AP MA BYC W BUDOWIE BR ! I nic innego nie stworzysz. Chyba ze chcesz miec superszybki, superniski, superbombowy i super do dupy bas to wloz go do zamknietej :]

Skomentuj

"Chyba ze chcesz miec superszybki, superniski, superbombowy i super do dupy bas to wloz go do zamknietej :]"

czy superszybki super niski superbombowy(jaki?) jest do dupy?

Skomentuj

dobra zalozmy ze zrezygnuje z STX'a i kupie wzmacnaicz alipine ten co wyzjej jaki glsonik bysce polecali w rozsadnej cenie?? tak aby ten wzmacniacz zmostkowany dal rade glosnikowi. czekan ma porpozycje obudowa minimum 35l moze byc troche wiecej

Skomentuj

IT mds 10 ale troche inna cena ewentualnie mds 8

Skomentuj

mds???????? jakos nie moge znalezc nic takiego na allegro ;/ podaj mi pelna nazwe

Skomentuj

intertechnik mds 08 http://www.audiocar.pl/ tutaj w promocji jest ale mowiac IT patrzysz na jakosc a nie na ilosc

Skomentuj

Chyba go łykne...

Skomentuj

a co o tym sadzisz?
                                    http://www.arc.net.pl/product_info.p...roducts_id=144 20cm

Skomentuj

Nie,nie,nie ta klasa.Phonocar to ścisła budżetówka nie oferująca nic po za niezłą ceną.Choć tak prawde mówiąc to ta cena jest sporo na wyrost do tego co oferują.

Skomentuj

uu troche drogi ten intertechnik....

i dotego zadnego info o nim nie ma. jaka moc i innych danych ;/ a strona tego intertrechnika po niemiecku ;./

[ Dodano: 2006-06-03, 21:20 ]
                                        a co powiecie o lanzarach tylko ze tez sa drogie;/
                                        http://www.allegro.pl/item105281689_lanzar_max_10.html

Skomentuj

Czaruję...
                                        X