Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Suzuki Swift vs. 2x Sony Xplod XS-L122P5S 30cm 380W/1300W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Suzuki Swift vs. 2x Sony Xplod XS-L122P5S 30cm 380W/1300W

Witam. To jest mój pierwszy post na tym forum. Pisze bo po przeczytaniu wiekszości postów opadła mi chęć do pracy nad moim subem do auta. Wiekszość ludzi wypowiadających sie na temat głośników slysząc nazwe SONY od razu odradzała zakup. Ja niestety albo i dobrze(sie okaze) jestem posiadaczem dwóch głośników nowej produkcji 2006 Sony XS-L122P5S 30cm 380W/1300W. Chciałem z nich zrobić jedną ksrzynie do mojego auta. Więc prosze was bardzo pomożcie mi coś wykrzesać z tych "głosników" i prosze o rade jaką skrzynie budować? Ja osobiście stawiam na dynamikę więc chiałem budowa typu B-R. Napiszcie jakie są wasze sugestie zanim zacznę ciąć te nieszczesne płyty mdf :). CZy lebiej port b-r z przodu zrobic czy z tyłu. Czy zrobic skrzynie przedzieloną w srodku , żeby odseparowac głośniki od siebie czy pozostawic całą .Aha jeszcze jedna wazna rzecz nie moge mieć wiekszej skrzyni niż 85cmx35cmx40cm(szer x wys x głeb). Bagażnik nie pozwala. P.S. Czy mozna by było zbudować taką skrzynie jak te zdjęcie JL? :) http://mobile.jlaudio.com/products_e...php?page_id=12
    W miare jak skrzynia będzie powstawać będe fotki posyłał ale pomóżcie :)Dzine jest to ,że w oryginalnej zalecanej pod ten głosnik obudowie b-r ma 27l a obliczenia pokzauja ze najlepiej 50l.

Dane głośników:
    Qts:0,37
    Fs:24,8
    VAS:86,7
    Xmax:5,7

CZy lebiej port b-r z przodu zrobic czy z tyłu.
    obojętnie... zró tak jak Ci lepiej pasuje wizualnie czy praktycznie ;]
    Czy zrobic skrzynie przedzieloną w srodku
    możesz - będzie sztywiejsza.
    Dzine jest to ,że w oryginalnej zalecanej pod ten głosnik obudowie b-r ma 27l a obliczenia pokzauja ze najlepiej 50l.
    to rób taką jaką zaleca producent choć te 27l br to jakby nieco mało jak na 12', ale widać tak musi być ;]
    BTW - ile dałeś za te 2 głośniki ?

Skomentuj

Sony

Dałem za te glosniki razem 500zł plus 30zł przesyłka. Świetna firma z krakowa za pobraniem od telefonu na drugi dzien mialem paczke. :) Ok robie skrzynke wielkością zalecaną przez producenta x 2 połaczona oddzielona :). Ps. Jak myslisz moze być taka obudowa jak na linku z JL?:)

Skomentuj

Ps. Jak myslisz moze być taka obudowa jak na linku z JL?:)
        lepiej nie kombinuj i zrób ze zwykłymi br ;]
        250zł za nowy głośnik 12' to nie wróży dobrze ;]

Skomentuj

bedzie glosno i wszystko bedzie sie trzaslo... nie wroze temu zestawowi najlepiej ale jak jestes zadowolony z tego co juz masz to teraz tez bedzies zadowolony...

Skomentuj

Hehe, wiem cena szokująca ,zobaczymy ,czy również szokujące będą efekty czy raczej załamka.:) OK nie kombinuje zrobie zwykle b-r , bede musial je przedłuzyc rura pcv bo b-r musi miec 31cm a ja takiego nie dostane, chyba ,ze zrobie b-r z płyty mdf o kwadracie 8cmx8cm na kazdy glosnik??

Skomentuj

br musi miec taka sama objetosc i to wszystko moze byc nawet w ksztalcie gwiazdki :P mysle ze bedziesz zadowolony. Ja bym zrobil porzadna skrzynie zeby efektownie grala i sprzedal ja na allegro :P kupil jeden porzadny glosnik :) za 500 zl to mial bys juz cos ciekawego moze jakiegos dlsa albo mds 12 calowke.

Skomentuj

Byłem wczoraj (11.06.06) na małym zlocie SILESIA TUNING SHOW w Katowicach. Pomyślałem ,że może jakieś pomysły na skrzynie podpatrze. I znalazł sie zrobiony przez firme na zamówienie dla SONY miniwanek. Akurat w bagazniku były dwa głosniczki takie jak ja mam, ale niestety jakoś nie zachwyciły mnie dynamicznością i brzmieniem . Pogadałem z gośćmi od tego samochodu na temat skrzyni itd. Okazało sie ,że mam olać specyfikacje w instrukcji. sami powiedzieli ,żeby uzyskac dobry bas trzeba mieć skrzynie ok 50 l mimo ,ze w zaleceniach jest prawie o polowe mniej. A tak z innej beczki jak pooglądałem sprzęty w autach to znalazłem tylko dwa samochody z głosnikami sony reszta to pionki , hertz, jbl, focal, macaudio,infinity itp... i tu tak sobie rozmyślam czy sony to naprawde taka wtopa jeżeli chodzi car audio? .

[ FAZA PIERWSZA - PROJEKT :): 2006-06-16, 21:55 ]
                Więc troszeczke posiedziałem przy WinISD i przy 90 litrowej skrzyni z dwoma portami b-r 82mmx300mm wyszły dosyć ciekawe wyniki. Nie szło niestety pogodzić dobrego głębokiego basu i dobrego impulsu, więc podjąłem drobny kompromis. przy 32Hz -3db a impuls 13,3ms to chyba niezly wynik? Skrzynia ma rozmiary 850x350x300 (mm). Ponizej pare screenów z programu. Jak myślicie? Podobno lepiej nie przekraczać impulsu powyżej 18ms bo będzie sie to objawiać przeciąganiem basu ale ja mimo wielu kombinacji nie umialem na calym zakresie zejść poniżej 19-20ms. Dajcie znać co o tym sądzicie spece od audio :)

Skomentuj

z parametrow to te glosniki ciezko nawet symulowac :P ja bym dal im 70-80l (dla dwoch) strojenie na 30 hz. f-3 wychodzi ok 40hz w aucie tyle to juz naprawde jest dobre! zreszta w aucie i tak nie uslyszysz bardzo niskich czestotliwosci. Co do samego SONY to jakos nie mam do nich przekonania... parametry i osiagi jak budzetowka cena troche nie halo... powalcz z tymi glosnikami moze warto w co watpie :P nieraz lepiej kupic jeden porzadny glosnik niz kilka takich sobie.

Skomentuj

czy sony to naprawde taka wtopa jeżeli chodzi car audio?
                    nie koniecznie. Sony xes m1 lub m3 to fajne wzmacniacze, jest też jedno radio sonego na poziomie.. no i to by było tyle. reszta to wtopa.

Skomentuj

ale na tvn turbo klinika dzwieku robila DemoCar na sonce :P Magik o ktore radio Ci chodzi??

Skomentuj

910 ew 90

Skomentuj

Ok ide robić skrzynie do garażu. Dostałem płyty właśnie z MDF'u. Zobaczymy jak wyjdzie koncowy efekt. MICHONE, zrobie tak jak radzisz. Troszke przytne te plyty bo mialem je docięte na 90l zmniejsze do 80l. Ok ,szkoda czasu przesle fotki niedlugo :)

Skomentuj

ja bym dal im 70-80l (dla dwoch) strojenie na 30 hz. f-3 wychodzi ok 40hz
                            napewno nie dawałbym tak niskiego strojenia które wg mnie w aucie się nie sprawdza,myślę że ze 40hz byłoby ok, a po 2 jak to mówić o f3 z symulatora jeśli głośnik ma grać w aucie ?

Skomentuj

Czaruję...
                            X