Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Carpower CRB-12TC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Carpower CRB-12TC

Witam kupilem ten glosnik z tematu, ale nie mam pojecia jak zrobic do niego obudowe. Siedzialem nad WinIsd, ale nie potrafie go zrozumiec. Mam prosbe do osob znajacuch sie na tym zeby policzyli jaka bedzie najlepsza skrzynia do tego glosnika. Chcialbym uzyskac jak najglebszy bas, ale zeby byl jeszcze w miare szybki. A moze ktos ma suba na tym glosniku i moze sie podzialic wieda? Za wszystkie rady i wskazowki bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam

Tutaj link do tego glosnika http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=322

Tak na oko zamknieta jakies 30-40l

Skomentuj

A co myslisz o b-r? Nie wiem jak to jest, ale slyszalem ze b-r glosniej i nizej gra od zamknietej.

Skomentuj

Ten glosnik to sie raczej nie nadaje do br

Skomentuj

Gdzies tez cos takiego czytalem. Powiedz mi tylko dlaczego bo nie wiem. A co by bylo jakbym go wsadzil do b-r. Teraz mam go w starej tubie po starym glosniku i w sumie nawet ladnie gra, ale ona jest strasznie mala i dlatego chce ja zmienic bo podejrzewam ze jak bedzie wieksza i policzona pod ten glosniek to bedzie gral jeszcze lepiej.

Skomentuj

Looknij na parametr Qts, generalnie glosniki ktore maja qts wyzszy niz 0.5 nie nadaja sie do br.
            Poczytaj arty:
            http://diyaudio.pl/portal.php?show=2
            http://diyaudio.pl/portal.php?show=5
            http://diyaudio.pl/portal.php?show=4

Skomentuj

A jak taki glosnik moze sie zachowac w obudowie np 50l b-r? Dla mnie nie musi byc super audiofilski efekt. Chce zeby po prostu glosno i nisko gralo. Przy zachowaniu jakiejs jakosci tego basu. Wczesniej mialem LW1200 w tej tubie i jakos gral. Teraz wsadzilem do niej CRB i tez gra. Czyli moje ucho nie jest jakos specjalnie wybredne :). Chcialem tylko zrobic jakas wieksza skrzynie zeby gral lepiej. A jak juz robic to przynajmniej troche policzyc, zeby zrobic maksymalnie dobra. Zeby wybrac pomiedzy idealnym graniem i niskim graniem.

Skomentuj

micho_m,jaką pojemnośc ma ta "tuba" ?

[ Dodano: 2006-08-28, 23:22 ]
                jest tam jakiś br ?
                jeśli tak to o jakich wymiarach ?

Skomentuj

Tuba ma ok 36-38l. jest b-r. Jakis maly dl. ok 10cm a sr. ok 7 cm. Ale nieszczelna jest ta tuba, tzn sama tuba jest szczelna, ale dookola glosnika dmucha powietrze

Skomentuj

Zamieszczone przez micho_m
                    10cm a sr. ok 7 cm
                    wspaniałe strojenie ;]
                    coś pod 60 - 70hz...
                    wysokie strojenie + wysoki qts = lepiej nie pytać ;]
                    głośnik gra tylko jednym wielkim podbiciem i tyle...
                    zatkaj br i uszczelnij obudowe i zobacz jak wtedy gra...

Skomentuj

To nie ja tak stroilem :) Kupilem juz dawno taka tube z kiepskim glosnikiem za male pieniadze. Wtedy nie wnikalem w jej budowe i zasade dzialania. Ostatnio postanowilem zmienic glosnik i zrobic skrzynie. Pod sklepem sie dowiedzialem ze mam tube do glosnika 25 cm. Przy okazji mierzylem b-r i jakis taki wlasnie jest. Jak wsadzilem glosnik to zobaczylem ze dmucha dookola bo tak jest kiepsko zbudowana i nie da sie uszczelnic. Generalnie chyba musze zrobic jakas skrzynie bo w tej tubie to mi szlag trafi glosnik. Tylko napiszcie mi jaka powinna miec objetosc przy b-r zeby najlepiej gralo jak to jest mozliwe. Nie mowie zeby gralo mega zajebiscie, ale najlepiej co sie da uzyskac z tego glosnika przy obudowie b-r. No chyba ze zamknieta wycisnie z niego duzo wiecej niz najlepiej zestrojona b-r. Wtedy bede musial sie postarac i zrobic zamknieta.

Skomentuj

no niestety dla tego głośnika br to porażka :/
                        sam używając winisd się o tym przekonaj...

Skomentuj

Dla mnie WinIsd to czarna magia. Nie wiem co mam odczytywac z tego wykresu itd. Czyli najlepiej zrobic do niego zamknieta obudowe? A mowisz ze b-r to porazka. A wytlumaczysz mi dlaczego? Bo moze ta porazka dla mnie bedzie dobrym efektem?

Skomentuj

Bo moze ta porazka dla mnie bedzie dobrym efektem?
                            jedno wielkie podbicie w zakresie dudniącego basu to raczej nie dobry efekt ;]

Skomentuj

Czyli jednak lepiej zrobic zamknieta ok 35 l netto? Moze w tym tygodniu zrobie i dam znac. A powiedz mi jeszcze jak wygluszyc ta zamknieta skrzynie?

Skomentuj

Czyli jednak lepiej zrobic zamknieta ok 35 l netto?
                                tak
                                A powiedz mi jeszcze jak wygluszyc ta zamknieta skrzynie?
                                wedle gustu...
                                posłuchaj bez wytłumienia, potem dodaj itd aż uzyskasz najbardziej pasujace Ci brzmienie :)

Skomentuj

A powiedz mi jak sie zachowa glosnik w wiekszej/mniejszej skrzyni. Chodzi mi o to jaki wplyw na jego prace bedzie mialo te 5-10 l wiecej/mniej. No moze mniej to nie za bardzo, ale jakby byla wieksza?

Skomentuj

Wklep sobie to do winisd i zobaczysz tak mniej wiecej...

Skomentuj

czy będzie to odczuwalne - raczej tak, aczkolwiek zmiany nie będą rewolucyjne.
                                      obnizy się nieco zejście i zmniejszy podbicie...
                                      generalnie będzie nieco lepiej...

Skomentuj

Czyli lepiej zrobic troche wieksza? Troche popatrzylem i myslalem zeby zrobic taka 45 l netto

[ Dodano: 2006-08-30, 00:03 ]
                                        Dobra, w koncu udalo mi sie troche zrozumiec o co chodzi z tym programem. Wedlug mnie wlasnie najbardziej pasujaca obudowa bedzie 45 l netto(jesli dobrze rozumiem o co chodzi na tym wykresie). W przyszlym tygodniu powinienem sie wziac za skrzynie. Dzieki za cenne wskazowki

Skomentuj

Czaruję...
                                        X