Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audio w moim Renault - poradzcie czy tak a moze inaczej ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Audio w moim Renault - poradzcie czy tak a moze inaczej ?

Witam,

I prosilbym o wasze opinie i rady.
    Mialem sie podpiac pod jakis temat, ale z pewnoscia zadam jeszcze kilka pytan tylko beda mi fotki potrzebne, a obecnie moj aparacik jest w podrozy , wiec uznalem ze lepiej bedzie zalozyc nowy (takie bylo moje zdanie ).

No to zaczne. Samochod to Renault Laguna HB ('94). Muzy slucham glownie HH ale rowniez slucham pozostalych gat. muzyki wiec chodzi glownie o to by calosc grala dobrze (a nawet lepiej ) na kazdej muzie.

Radio to Sony CDX-5000RX - i ono nie podlega wymiane

Przod: W zamysle Hertz esk 165 - w farbycznych miejscach w gablocie, czyli "glosniki" na dole w dzwiach a "piszczaly" na podszybiu (chyba dobrze to ujolem) tuz przy przednich slupkach. Do tego wygluszenie tych dzwi choc nie bedzie ono kompletne bo wyszlo by z tego wiecej zlego niz dobrego (do tego wlasnie beda fotki)

Tyl: I tu jeszcze nie wiem napewno cos zwyklego, moze nawet te seryjne beda wstawione - zasilane prosto z radia - wszelkie sugestie i propozycje mile widziane.

Do tego chcialem uzyc wzmacniacza Monacor HPB-604 do zasilenia przodu i suba. I tu wlasnie tez nie wiem jeszcze jakiego by glosniczka uzyc do budowy - cos nie za dorogie a dobre i dopasowane jakosciowo i brzmieniowo do reszty.

Wiec j/w napisalem prosilbym o wszelkie uwagi i sugestie.

Pozdrawiam.

Napisz jeszcze ile masz $$ na tą modyfikacje.

Skomentuj

Nie mam na to sztywno przeznaczonej gotowki, ale ogolnie jest tak, ze jezeli juz to wole dorzucic troche kasy i miec lepsze i na dluzej :). Glosniki te na przod mysle z allegro tak kolo 350 pln lacznie z przesylka, nie wiecej. Wzmacniacz zaczynam sie zastanawiac nad Monacor 602 na zasilenie przodu i poczekac az dozbieram kasy i suba zasilic z osobnego wzmaka. Jednak nadal mam sklonnosci do rozwiazania z 1 wzmakiem M 604 i podlaczenie do tego moze STX'a AP ?.

A tak przy okazji znacie jakies fajne i tanie sklepy internetowe, gdzie sie mozna wyposazyc ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Morthyr
        Nie mam na to sztywno przeznaczonej gotowki, ale ogolnie jest tak, ze jezeli juz to wole dorzucic troche kasy i miec lepsze i na dluzej :).
        ale trzeba jakieś granice określić.
        Glosniki te na przod mysle z allegro tak kolo 350 pln lacznie z przesylka
        Helix Blue 62MK2
        Wzmacniacz zaczynam sie zastanawiac nad Monacor 602 na zasilenie przodu
        a ile kasy masz na wzmaka do przodów ?
        może lepiej 4 kanałówke kupić jakąś ?
        określ jasno co chcesz zrobić - przód ze wzmakiem do niego, czy cale 2.1 ?
        i ile masz kasy nie na poszczególne elementy ,ale na cały system.

Skomentuj

Wiec tak, najlepiej jezeli bedzie to zrobione wszystko jak najtaniej, ale i dobrze jakosciowo.

Zastanawaim sie pomiedzy dwoma rozwiazaniami:

Pierwsze to: Na przodzie glosniki w dzwi i podszybie - Hertz ESK 165 lub Helix Blue mkII
          Na tyl: Nie wiem co - napewno cos tanie, zeby tylko brzeczalo tam moze nawet te seryjne zostana.
          Do tego STX AP w bagaznik w skrzyni 45l .
          Calosc zasilana Monacor 604 .
          Przod + bagaznik podpiete pod wzmacniacz. Tyl zasilany z radia.
          Wiec calosc tam mysle ze zamknie sie w 1200zl ?

Drugie to: Na przodzie j/w i na tyle tez j/w.
          Ale do tego moze w bagaznik Lanzar 12MAX i Monacor 1502.
          A przod zasilany z Monacor 602.
          Tyl zasilany z radia.
          To rozwiazanie jednak mi mniej pasuje nie tylko ze wzgledu na cene, ale takze ze wzgledu na miejsce ktorego bedzie potrzeba znacznie wiecej. I moze brak akceptacji od pozostalych osob ktore poruszaja sie tym pojazdem :P

W skrocie przyjmijmy ostateczna granice 1500PLN - ale jezeli mozliwe to jak najmniej.
          I pierwsze rozwiazanie Przod + bagaznik zasilane z jednego wzmaka (4kanaly) - 2.1

Skomentuj

Hertz ESK 165 lub Helix Blue mkII
            helixy zdecydowanie lepsze...
            Na tyl: Nie wiem co - napewno cos tanie, zeby tylko brzeczalo tam moze nawet te seryjne zostana.
            na tył kompletnie nic, bo po co ?
            Do tego STX AP w bagaznik w skrzyni 45l .
            z taką kasą można szukać głośnika conajmniej klase lepszego.

Ja bym poszedł w strone:
            przód - helixy + jakiś wzmak 2 kanałowy
            sub - http://www.allegro.pl/item123094738_...y_hi_end_.html + HBP 604

i to było optymalne rozwiązanie i przy okazji relatywnie tanie.
            Jakby się uprzeć to możnaby czegoś jeszcze ciekawszego na przód na allegro znaleść,
            ale i tak grałoby to bardzo dobrze.

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item122984629_...gajacych_.html zagadaj do goscia moze jeszcze ma :) zjak za 250zl to juz wypasik

Skomentuj

Z przodu musza byc "glosniki 16cm" ze wzgledu na montaz w seryjnych miejscach :).

takero - jaki bys wzmacniacz proponowal na przod - 2 kanalowy ?
                I jakies alternatywy dla tego sub'a ?

A takze jak mozecie to poleccie jakies sklepy gdzie sie wyposazyc w "CA" :) ?? (procz allegro i e-bay) ?

Skomentuj

I jakies alternatywy dla tego sub'a ?
                  w tej cenie nie ma korzystniejszych alternatyw;]
                  jak napiszesz do gościa to jeszcze taniej puści - miałem ten głośnik i wiem co mówie ;]
                  jaki bys wzmacniacz proponowal na przod - 2 kanalowy ?
                  najlepiej coś lepszego od carpowera, poszukaj na allegro,ew HBP 602 w ostateczności też ujdzie :P
                  A takze jak mozecie to poleccie jakies sklepy gdzie sie wyposazyc w "CA" :) ?? (procz allegro i e-bay) ?
                  pare jest, ale zwykle sporo droższe od allegro.

Skomentuj

[quote="Morthyr"]Z przodu musza byc "glosniki 16cm" ze wzgledu na montaz w seryjnych miejscach :).
                    szczerze to wolal bym te 13 niz niejedne 16 i mniejszego wzmaka i jednak to juz ciut wyzsza polka niz 62mk2 a wystarczy zrobic kolnierzyk 16>13 cm i tak bedzie wspierane subem wiec zalezy tylko na srednich i wysokich.

Skomentuj

Wiec niestety wynikly problemy finansowe - jak to w zyciu nieposdziewane wydatki i budzet sie zmniejszyl. Wiec postanowilem zastosowac prawie pierwotna konfiguracje czyli carpower 604 + helix blue + sub ( najprawdopodobniej niestety bedzie to ten STX).
                      I teraz mam jeszcze pytanko o podlaczenie tego. Chodzi mi o przewody jakie puscic ?.
                      Myslalem o "10" albo "12" poniewaz moze kiedys doloze drugi wzmak i zrobie to wszystko tak jak sie nalezy :) i chcialbym aby przewody byly puszczone odrazu wystarczajace :).

Skomentuj

Czaruję...
                      X