Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz dwukanalowy do zasilania systemu przedniego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz dwukanalowy do zasilania systemu przedniego

Witam

Chcialbym zrobić wzmacniacz do systemu przedniego.

Wymagane parametry:
    - moc RMS: 2x50W lub więcej
    - oczywiscie dwukanalowy
    - duza separacje miedzy kanalami
    - male znieksztalcenia
    - impedancja obciazenia: 2x4Ohm

Koszty ok 150zl.

Wiec tak przetwornica i koncowki mocy.
    Myslałem nad 2xLM3886 no i przetwornica napiecia.

A moze proponujecie jakies inne koncowki mocy dobrej jakosci i o tej mocy ?

Funkcje: wlaściwie to wystarczy tylko podwojny potencjometr do regulacji glosnosci. Nie potrzeba balansu.

Przetwornica?A po kiego diabła?No chyba że auto.
    Ogólnie musze polecić symasyma,lm-y przy nim to jak kiepskiej jakości mp3 na tle orginału cd.

Skomentuj

nie wiem czy diy za taką kase ma sens - w podobnej cenie kupisz gta 200 choćby, gotowego ,z ładną budą i wogóle ...
      do tego nie będzie na scalakach tylko na tranach ;]
      ale rzeczywiście - ciekwaie byłoby zrobić konfrontacje 2 x lm + przetworka Irka vs gta200 :)

Skomentuj

ja bym wolal kupic alpinke uzywana na allegro, jeszcze by starczylo na kable pozadne.

Skomentuj

Umberto przecie temat w car-audio zalozylem to logiczne ze do auta :) .

Domyslam sie ze koszt budowy takiego wzmacniacza to koszt blaupunka gta200 ale chcialbym zrobic cos samodzielnie no i pomyslalbym nad obudowa inna niz wsio fabryczne.

Bo wzmacniacz bedzie zamontowany z przodu w dosc nietypowym miejscu...

Co do tego Alpine to pewnie trzeba czekac na okazje prawda Kolego pan_pawel ??

Skomentuj

Zamieszczone przez elmer
            Bo wzmacniacz bedzie zamontowany z przodu w dosc nietypowym miejscu...
            to już poważny argument przemawiający za DIY :)
            musze przyznać że sam zaczynam myśleć nad czymś takim :)
            ha, już nawet wiem co ...

Skomentuj

takero
              Nie wiem czy Ty sie ze mnie nabijasz...?? :roll:

Co do końcówek mocy to czy są jakieś przeciwskazania do wykorzystania Gainclone w samochodzie ??

Tzn dla jasności nie chodzi mi o zasilanie to to sprawa oczywista ze przetwornica musi być.

Skomentuj

Są,GC to w sumie nic ciekawego i bym się nie zdziwił jak by go choćby gta zagiął brzmieniem.Nie wiem czy ma sens taka inwestycja,napewno nic w brzmieniu nie zyskasz,to tylko scalaki.
                Spytasz pewnie skąd taka opinia?Otóż mam GC,oczywiście nie w aucie,i od paru niedziel symasym-a.Różnica jest porażająca.
                A w końcu wzmaki samochodowe też na tranach mają końcówki mocy podobnie jak symasym więc raczej z góry wiadomo jakiej się różnicy spodziewać.Na Twoim miejscu bym się solidnie zastanowił czy warto się pchać we własną konstrukcję.

Skomentuj

to moze przetworka i symasym? koszt jednego to ok nawet mniej odrobine niz 40 zł.ALe pod jednym warunkiem.... nie idz kupowac elementow do termika.

Skomentuj

Tasior a co Ty targować sie nie potrafisz :) ??

Nad tym symasym zastanowie sie tlyko musze znaleźć jakies info na jego temat i td ??

Skomentuj

Zamieszczone przez elmer
                      Nie wiem czy Ty sie ze mnie nabijasz...??
                      nie , po prostu wpadłem na pomysł budżetowego wzmaka z przetwornicą zasilającego zestaw przedni.

Skomentuj

Witam cos sprawa przycichła rok temu ;]
                        Wykonał już ktoś taki projekt ?
                        Da sie zasilić układ prsto z 12V bez przetwornicy ? niepotrzebuje wielkiej mocy ;]
                        chciałbym wywalic z farycznego radia końcówke i wsadzić symasym

co wogóle sądzicie o takim szalonym projekcie ? czy jest możliwy do zreazilowania

pozdrawiam ;]

Skomentuj

nie niestety... jadnak caly czas ludzie pracuja nad ominieciem praw fizyki :)

Skomentuj

satan, nie da się zasilić Symasym`a wprost z akumulatora, bo to tak jak byś chciał wlać propan_butan do baku, nie montując instalacji LPG :-) .

Toteż możesz wywalić z fabrycznego radia końcówke mocy jak najbardziej, nic nie stoi na przeszkodzie :-) .
                            Ale symasyma tam juz nie wsadzisz ani jednego, a jeszcze bez przetwornicy, hmm, no nie da rady.
                            No chyba, że opracujesz i wykonasz kostke z dwoma symasymami i przetwornica napiecia...

Podsumowując: Pomysł jest rzeczywiście szalony i głupi, nie możliwy do zrealizowania, ze względu na prawa fizyki, elektrotechniki, etc.

Skomentuj

Czaruję...
                            X