Niedawno mój ojciec kupił Suzuki Ignisa. Jak do niego wsadłem i włączyłem radio to sie przeraziłem. No w sumie to mogłem się tego spodziewać po 13cm głośnikach wbudowanych w podszybie. Ja nie moge tego słuchać więc wpadłem na pomysł żeby jakiś wooferek zmontować. Problem oczywiście tkwi w tym iż samochód jest na gwarancji dlatego każda ingerencja we wnetrzu wiąże się z utratą gwarancji. Tutaj pierwsze pytanie: Czy montując subwoofer też trace gwarancje? Jeśli się jakoś uda ominąć umowę gwarancyjną to kolejne pytanie wiąże się z wyborem komponentów. Ja chciałbym zmieścić sie w 500zł. Na wzmacniacz i głośnik oczywiście. Radio zostaje bo jest firmowe Blaupunkt. Głośnik będzie wbudowany we wnęke w bagażniku. Skrzyni nie będzie bo cały kufer jest zawalony różnymi gratami potrzebnymi do pracy. Ja myślałem nad jakąś 8" ew. 10" nie wymagający dużej budy (myśle że jakieś 20L się uzbiera). Ojciec słucha rock'a i stacji radiowych. Dlatego głośnik musi się sprawdzić głównie w tej muzyce. Preferuje obudowe zamkniętą, ale b-r nie wykluczam, problemem będzie głębokość obudowy, jakieś 20cm. wzmacniacz musi mieć przede wszystkim wejście wysoko poziomowe bo sygnał pociągne z głośników w tylnej półce. Bardzo bym chciał nowy sprzęt, ale takiego zbyt dużo nie będzie dlatego jak się da to głośnik nowy, a wzmak moze być używka.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer do Ignisa
Collapse
X
-
hm... zalezy gdzie bys te przewody puszczal, jakbys wiercil nadwozie to chyba tracisz gwarancje na to ze nie bede rdzewialo :), ale zeby zamontowac subwoofer to raczej nie jest potrzene.
po co subwoofer wstawiac do takiego samochodu z takimi glosnikami, nie lepiej poprostu wymenic na lepsze glosniki i drzwi wytlumic?
no ale jak sie uparles na subwoofer no to poczytaj troche forum, ciagnie sie ostatnio watek o subbwooferze jakims nieduzym do samochodu, i duzo poleca Intertechnika jakiegos tam, wystarczy poczytac i bedize jasne
-
Tam nie ma głośników w drzwiach tylko w podszybiu. A wycinanie dziór w drzwiach nie wchodzi w gre. Nie wiem do końca czy wymiana głośników ma w ogóle sens bo to i tak nic nie da, czy tu pomoże wymina 13 cm głośników na następne 13 cm przetworniki? Daj jakies namiary na Intertechnika, ja nic znaleźć nie mogę. Nie upieram sie na subwoofer ale to wiąże się z najmniejsza ingerencją we wnętrzu samochodu.
Skomentuj
-
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7885
[ Dodano: 2006-09-10, 19:01 ]
hm. a co to za radosc ze sluchania muzyki z takich glosnikow + duzo basu?, zawsze mozna dac dystanse i 16cm wstawic, chociaz nie wem czy se tam zmieszcza....
bylo kupic wiekszy samochod i by bylo bez problemu
[ Dodano: 2006-09-10, 19:03 ]
a co do wymiany 13 na 13cm, napewno da jak sie kupi pozadne 13 :), duzo osbo wymiena glosniki 16 na 16 tylko lepsze jakosciowo, chociaz z 13 cm nigdy nie bedze za duzo basu raczej, ale nie samym basem czlowiek zyje
[ Dodano: 2006-09-10, 19:04 ]
http://allegro.pl/item126447396_infi...ny_dealer.html - :)
albo to: http://allegro.pl/item124028124_hert..._promocja.html + jakis wzmacniacz i w 500zł sie zmiescisz, a bedze to jakosc dzwieku jakas a nie łubudu łubudu bez umyc umyc :), no tyle ze jakies wytlumienie tez by sie przydalo, o tam sa gole plastiki pod spodem, sam juz nie iwem co lepsze :)
Skomentuj
-
Może masz racje, ale wtedy pewnie nie obejdzie się bez wzmacniacza. Musze go rozebrać i zobaczyć co się tam da wsadzić, na pewno nie wejdzie nic więcej niż 13cm. Tam siedza jakies pierdziawki Blaupunkta na piance. Tylną półke już rozebałem, nie ma iacztam grama wytłumienia, pełno kabli i strasznie latająca buda. Dało by się jakies dystanse wmontować ale to wiąże sie z wycieciem kawałków plastiku. Może watro by wtedy wymienic wszystkie głosniki i kupić jakis 4 kanałowy wzamcniacz. No ale wtedy to juz na pewno w 500zł sie nie zmieszcze.
Skomentuj
-
najperw jakis przod za 300zł + wzmacniacz 4 kanalowy, a pozniej jakis 16X9 w polke z tylu i mysle basu powinno starczyc, albo najpierw glosniki bez wzmacniacza a pozniej wzmacniacz jakis, masz duzo mozliwosci :)
z radia masz pewnie ok 15W to na poczatek moze wystarczyc, chociaz to nawet glosnika nie rozgrzeje tak jak trzeba ii moze sie nie podobac, chyba ze jakies glosniki malej mocy kupisz i o duzym SPL :)
Skomentuj
-
To nie bedzie takie proste jak najpierw myslałem. Dodam że wysokich tonów jest mnustwo, ja bym nawet powiedział że za dużo. Stąd mój pomysł na sub. Wymiana przedniego zestawu moze nie wypalić bo ojciec się nie zgodzi na rozwalenie całej deski rozdzielczej, a później jej ewentualne modyfikowanie. Jakoś tego nie widze.
Skomentuj
-
greg00, opanuj się , co Ty mu polecasz ?
elipsy ?
Zamieszczone przez greg00pozniej jakis 16X9 w polke z tylu i mysle basu powinno starczyc
po co w takim razie w przód inwestować , skoro i tak z tyłu będą grać "5 drożne" elipsy ?
i one mają dać bas ?
to właśnie one rozwalą scene i dodadzą buczenie i "łubudu" jak to sam określiłeś.
ciekawe jak chcesz zmieścić 16 w podszybiu...
skoro nie ma dolu to zrób małego suba np na MDSie 08 napędzanym np cp602,
jeśli instalacje umiejętnie poprowadzisz , tak aby niczego nie popsuć i przy okazji aby można było ją zdemontować w razie potrzeby i aby nie było widać ingerencji to wszystko powinno być ok.
Zamieszczone przez greg00http://allegro.pl/item126...any_dealer.html -
albo to: http://allegro.pl/item124...a_promocja.html + jakis wzmacniacz i w 500zł sie zmiescisz, a bedze to jakosc dzwieku jakas a nie łubudu łubudu bez umyc umyc
ciekawe jaki wzmak kupisz za 60zł ;]
Skomentuj
-
:)dalem przykladowe glosniki jakies 13, napenwoo lepsze niz te seryjne co tam sa, w koncu to tylko Iignis,
a co do elips to byl to pomysl zeby troche basu bylo, bo z 13cm raczej nie bedize go za wiele, w sumie moga byc i "okraglaki" jakies, przeciez nie w kazdym samochodize musi byc subwoofer
tez jestem za tym zeby w samchodzie byl dbry system na przodzie + subwoofer z tylu, no ale tutaj 13 cm glosniki na przodzie wsrod plastikow.....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez umbertopop....
Zamieszczone przez greg00dalem przykladowe glosniki jakies 13, napenwoo lepsze niz te seryjne co tam sa, w koncu to tylko
Iignis,
przypadkowego... ;]
Zamieszczone przez greg00w sumie moga byc i "okraglaki" jakies, przeciez nie w kazdym samochodize musi byc subwoofer
powiedz mi co one dają ?
Zamieszczone przez greg00tez jestem za tym zeby w samchodzie byl dbry system na przodzie + subwoofer z tylu
proponujesz elipsy...
coś nie tak...
Zamieszczone przez greg00no ale tutaj 13 cm glosniki na przodzie wsrod plastikow.....
pół nowego wozu po to aby zmienić głośniki tracąc przy okazji gware...
Skomentuj
-
czasem tak jest lepiej
no ale nie w tym przypadku
poprostu uwazam ze bas to nie wszystko, reszta pasma tez jest potrzebna, bez subwoofera tez moze ladnie sprzet zagrac
a tutaj to wedluf mnie to samo jakby do zestawu komputerowego creativa robic subba na 15calowym glosniiku 300W :), no moze nie do konca, ale cos w tym stylu, tyle ze tutaj jeszcze blachy beda brzeczaly prawdopodobnie od nadmiaru basu
[ Dodano: 2006-09-10, 23:03 ]
no ale jak autor tematu mowil ze tylko basu brakuje a reszta jest no to juz pisalem zeby poczytal inny temat o malym subwooferze
Skomentuj
Skomentuj