Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o głośnik bassowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o głośnik bassowy

Witam,

Posiadam wzmacniacz Magnat Rave 440 (ma już swoje latka ale nadal sprawny). Była do niego podłączona tuba Tonsil (głośnik 30cm, niestety parametrów nie pamiętam) grało to całkiem przyzwoicie (VW Passat). Sprzęt dłuzszy czas leżał nieużywany. Chciałem to podłączyc do Corsy ale okazało się, że głośnik już nie zagra, popękała membrana. Tak sobie pomyślałem, że skoro mam sprawny wzmacniacz, tubę to mógłbym coś do niej włozyć :mrgreen: . Na głośnik chcę przeznaczyc max. 300zł. Mile widziany "masaż pleców" :wink: . Sporo osób poleca LANZAR MAX 12. Czy moj wzmacniacz pociągnie coś takiego? Jaki inny głosnik polecacie?

Pozdrawiam,
    Tomasz

Tomek26, moze tak jakies parametry wzmacniacza ??

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_membran
      Tomek26, moze tak jakies parametry wzmacniacza ??
      To co znalazłem przez google.
      Język obcy :mrgreen:

"4x110W 4 Ohm / 1x220W + 2x110W 4Ohm / 2x220W , MOSFET végfok, sub szűrő 50Hz - 80 Hz , 2x 25A biztosíték - 23k"

Pozdrawiam,
      Tomasz

Skomentuj

Tylko nei pchaj tam nic do tego walca:)
        Zrob normalna skrzynie;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
          Zrob normalna skrzynie;]
          A czy te skrzynie z allegro w cenach od 70-100zł są warte uwagi?
          No i czy mój wzmacniacz pociągnie tego Lanzara? Nie chciałbym aby po podłączeniu okazało się, że głosnik ledwo gra :wink:

Pozdrawiam,
          Tomasz

Skomentuj

przyciecie na wymiar plyt w castorami ok 15zl + wkrety gips karton 100szt - 6zl + wikol- 10zl + troche checi i masz skrzynie przynajmniej na wymiar z 22mm osb a nie 18mm wiorowki

Skomentuj

jeszcze material na wykonczenie ok 15-20zł pewnie, ale to i tak taniej :)

Skomentuj

Zastanowię sie nad robótkami ręcznymi :) ale nadal nie wiem czy mój wzmacniacz da radę pociągnąć tego Lanzara :cry:

Pozdrawiam,
                Tomasz

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
                  przyciecie na wymiar plyt w castorami ok 15zl + wkrety gips karton 100szt - 6zl + wikol- 10zl + troche checi i masz skrzynie przynajmniej na wymiar z 22mm osb a nie 18mm wiorowki
                  zdecydowanie odradzam OSB bo szpachlowanie tego to straszna robotra i koszty duze bardziej oplaca sie kupic MDF

Skomentuj

witam. powiedzcie mi czy płyta OSB 22 mm nadaje sie na skrzynie? (chodzi o efekt w graniu a nie o to czy sie dobrze to szpachluje czy nie) ? kupilem glosnik sony 1500w jaki wzmacniacz do tego? i czy trzeba taką skrzynie wygłuszyc jak tak to jak? opis wytłumienia jest dla mnie nie do konca zrozumialy. pozdrawiam

Skomentuj

plyta sie nadaje ale bedziesz potrzebowal wzmocnien w srodku bo to dosc elastyczna plyta i latwo wpada w wibracje.

Zamieszczone przez sudi
                      kupilem glosnik sony 1500w jaki wzmacniacz do tego
                      chyba pomyliles sie o jedno zero :P ile masz kasy na ten wzmacniacz??
                      wygluszenie dobierasz eksperymentalnie. tzn wsadzasz troche i sluchasz, zmieniasz polozenie lub ilosc i znowu sluchasz itd

Skomentuj

tzn moc w rms to 450w na wzmaniacz mam ok 500. jesli chodzi o wygłuszenie to czytalem cytuje: bass-reflex - na wszystkie ścianki gąbka 1...2cm z zachowaniem odległości 1cm od płyty. Nie należy wytłumiać w pobliżu wlotu otworu, objętość można wyłożyć wełną lub watą.
                        o co chodzi z zachowaniem odległosci 1 cm od płyty i o jaką objętosc wykłada sie watą (co to jest objetosc.) dzieki za pomoc.

Skomentuj

Objetosc to pojemnosc inaczej a inaczej to wolna przestrzen w skrzyni :mrgreen:

Skomentuj

pokaz jaki to glosnik bo i tak watpie zeby mial tyle... najtanszy mocny wzmacniacz to car power hpb 1502 ktorego w bardzo dobrej cenie mozesz kupic u irka - napisz do niego na PW

ten art na stronie glownej to czysta teoria i niemusisz robic tak jak tam pisze... wystarczy ze przyczepisz arkusz watoliny do scianek skrzyni

a jezeli nie potrafisz policzyc pojemnosci (objetosci) to odsylam do szkoly podstawowej :P

Skomentuj

Dałem sobie radę bez podstawowki. Ale dzieki Twojej INELIGENCJI nabytej w szkole ponadpodstawowej było mi duzo łatwiej. pozdro :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez sudi
                                Dałem sobie radę bez podstawowki.
                                :shock: to z ktorego plemienia jestes??
                                Zamieszczone przez sudi
                                Ale dzieki Twojej INELIGENCJI
                                czegos takiego tam nie zdobylem :neutral:

Skomentuj

napisz mi jeszcze rozgarnięty kolego jak wyprowadzic sygnał na wzmacniacz pod woofer z orginalnego radia w bmw e38? staram sie wszystko robic sam pomimo ze za bardzo pojecia nie mam. ale jak cos sie udaje to satysfakcja jest duza. pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez sudi
                                    staram sie wszystko robic sam pomimo ze za bardzo pojecia nie mam.
                                    No niestety tak sie nie da, jak bys napisal ze robisz sam i uczysz sie przy tym to ok ale jak piszesz cosik takieg to nic Ci z tego nie wyjdzie, ja jestem tego zdania ze jak chceny cos zrobic to by wypadalo chociaz podstawy opanowac i nie mowie tu ze masz sie znac jak cholera ale podstawy musisz miec!!!
                                    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

to nie jest tak ze jestem zupełnie zielony ale do profesionalizmu mi daleko.

Skomentuj

Zamieszczone przez sudi
                                        jak wyprowadzic sygnał na wzmacniacz pod woofer z orginalnego radia w bmw e38
                                        niewiem co to za radio...
                                        niema tam wyjsc RCA?? albo jakiegos innego zlacza na ktorym jest regolowany sygnal audio??
                                        jezeli nie to musisz rozkrecac i lutowac

Skomentuj

Czaruję...
                                        X