Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co zrobić z tylną pólką?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co zrobić z tylną pólką?

Witam !
    Mam mały dylemat. Chciałbym sobie zrobić fajną tylną pólkę w autku, tylko nie wiem na jakie głośniki sie zdecydować. Myślałem tu o zakupie czegoś w rozmiarze 6x9, tylko nie jestem do końca przekonany co do efektywności działania takich głośników. Zastanawiałem sie też nad kupnem oddzielnie całego kompletu, 2x bas, 2x średniak, 2x sopran. Tylko spokoju nie daje mi myśl że większość basowych głośników to nie są typowe "free airy" czyli do montażu wolnego i zastanawiam sie czy montaż czegoś takiego wogóle ma sens? Jeżeli mozecie pomózcie mi w moim dylemacie.
    pozdro !

zostaw tylna polke w spokoju! porzadny zestaw na rzod i jak chcesz basu to wsadz np jakas 8 caluweczke w polke i zabuduj ja od spodu! zandych innych glosnikow w polke!

Skomentuj

skrzynka z subem do bagażnika.

Skomentuj

...i mocny zestaw na przod ..chyba to wszystko juz wczesniej bylo napisane ...a jak sie uprzesz to nie tnij orygianlnej polki pod glosniki
        1. szkoda jej bo nowa kosztuje kosmos
        2. akustycznie wygnie sie i nie nadaje sie do niczego ...bedzie za mala sztywnosc :)
        ( jak juz to baaardzo gruby MDF ...20mm )

jezeli nie chcesz subwoofwera ( czas wyjecia polki moze jest gorszy do wyjecia subwoofera... demontujac suba uzyskujesz podobny efekt gabarytowo z tym, ze szybciej wyjmiesz suba pozniej polke )

Skomentuj

dzięki za poradę, co oryginalnej pólki to nie miałem zamiaru dokonać montażu w niej, miałem na myśli tak jak w poście wyżej mdf, dosć gruby zresztą. Mam pytanko jeszcze, czy głośniki z samego przodu wystarczą? do odpwiedniego nagłośnienia samochodu? czy niskie tony z subwoofera nie zagłuszą mi wyzszego pasma? Mam skode felicje i z przodu są 13 w serii, i mam na oku takie głośniczki:

http://jbl.pl/index.php?action=2&sort=1&id=95

http://allegro.pl/item138458041_jbl_...ny_dealer.html

może jakieś sugestie z waszej strony co do zakupu?

Skomentuj

jbl gto BLEE miałem takie do dupy sa !!! moze i srednotonówki są niezłe ale wysokie całkowita padaka feee.
            (wysokotonówki sa tak ostre ze jasny piorun by je szczelił dają po uszach niemiłośiernie moze jest na to rada ale ja miałem zmienianą zwrotnice z oryginalnych jbl na jakies inne w szczecinie zakładzie CA i niewiele to pomogło ewentualnie wyciszyc je troche ale i tak pewnie beda ostre)
            ALE jak to w innch tematach kiedys pisałem,mają dobrą stereofonie i przy dobrym sprzęcie potrafią oderwac dzwięk(choc na chwile) od głośników ......na dobrze nagranych płytkach.
            CO DO BARWY DZWIĘKU TO SĄ ''MOCNE'' średnio-niskotonówki (moze to przez radyjko jakie wtedy posiadałem sony -ale wyższy model nie jakies badziewi za 300zł wtenczas cena ponad 1200zł)a wysokotonówki mają barwe chłodu i strasznie piszczą.

PS.JBL GTO 16.5 odseparowane czy razem->to powinien się nazywac zestaw Średno-niskotonowe+piszczałki a nie wysokotonowe :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez anonim.555
              czy niskie tony z subwoofera nie zagłuszą mi wyzszego pasma?
              hm... dziwne pytanie troche :)

Skomentuj

hm... dziwne pytanie troche :)[/quote]

No nie wiem czy jest to dziwne pytanie. Może nastąpiło małe nieporozumienie :wink:
                Chce tylko wiedzieć czy jak kupie pożądny subwoofer, który będzie ładnie odtawarzał niskie tony, to czy nie zagłuszy mi sopranu z przednich głośników. W moim przekonaniu jeżeli w aucie ma "dudnić" sam bas to przepraszam, ale nie o taką jakość dźwięku mi chodzi

Skomentuj

to zalezy jak glosno sobie suba ustawisz :) no i jaki glosnik bedizesz mial i w jakiej budize, nie kazdy sub tylko buczy,
                  jesli zrobisz dobrego suba to nie bedziesz w uszach slyszal tylko buczenia i nic wiecej, i zagluszac tez nic nie bedize

Skomentuj

jesli poscisz suba od 40-200hz to nie bedzie dudnienia... jak masz zle zestrojona obudowe, suba puszczasz pelnym pasmem to wtedy moze ci zagluszyc reszte...

Skomentuj

a ja bym zrobil tylna półke ;p

zmaist mdf daj sklejke 11-15 mm i bedzie bardzo sztywna,

Skomentuj

Zamieszczone przez anonim.555
                        W moim przekonaniu jeżeli w aucie ma "dudnić" sam bas to przepraszam, ale nie o taką jakość dźwięku mi chodzi
                        Chyba wszyskim o taką jakosc nie chodzi :smile:
                        Od dudnienia to są takie firmy jak alpierd i buszmen i wszystkie inne no name.

Skomentuj

Czaruję...
                        X