Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Waszym zdaniem najlepsze głośniki 16,5cm ...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nie mówie wcale o tym że zmieniliśmy półke cenową ma wyższa, tylko potrafimy z tej samej ciągle wybierać lepsze modele głośników. Es300 nie jest zły jeśli ktoś chce zamieszanie zrobić w samochodzie, jednak do prawdziwej gry są lepsze głośniki.
    Zamieszczone przez raster
    tzn. co? zmieniliśmy półkę na wyższą? i co, nagle nikt już nie weźmie ES300 pod uwagę bo teraz jesteśmy krok dalej i głośnik za 400-500zł jak dla nas nie może grać już dobrze, irytuje brzmieniem? "teraz są inne czasy" i nie wypada/nie przystoi patrzeć na tą półkę? ewoluowaliśmy i mamy wyższe wymagania...
    tzn teraz coś ma grać ,a nie napierdzielać.
    Ciekaw jestem ile osób ma w swoim subie przetwornik z wyższej półki
    MDS 08 kosztuje raptem 250zł , a jest o niebo lepszy od każdego hertza :P
    Tu nie chodzi o kase, tylko o wybór -----> gra /napierdzielanie
    Hertz nadaje się do tego 2, do 1 już mniej...

Skomentuj

Miałem w samochodzie przez krótki okres hertza HS250 i powiem szczerze, że ciśnienie to on niezłe robił ale nic ponadto. Grał byle jak, rzucał mięchem na lewo i prawo i tak na prawde do kulturalnego słuchania muzyki to on sie nie nadawał.
      Smutna prawda jest taka, że w kategorii jakości brzmienia tego hertza bije na łeb kilka sporo tańszych stxów ale kiedyś było nieco inaczej.

Teraz przesiadłem sie na MDSa 08 który jest zdecydowanie od niego lepszy i jestem z niego sto razy bardziej zadowolony mimo że ciśnienia nim w samochodzie nie zrobie. Gra tak jak powinien grać dobry głośnik do suba, punktowo, dynamicznie, jak ma być szybko to jest szybko a kiedy wolno i nisko to tak właśnie jest.
      W samochodzie też mam DLSy c6a i mimo że to niższa półka od r6a też jestem bardzo zadowolony z ich brzmienia. Uważam że jesli robi sie coś na dłuższą mete warto odłożyć pieniędzy i zainwestować w sprzęt z którego będziemy zadowoleni przez cały czas.

Co do helixów.. mam kopułki od zestawu Helix Blue 62 MKII i jakieś za specjalne to one nie są, grać grają ale do ideału to im jeszcze baaardzo dużo brakuje niestety i są one zdecydowanie nasłabszym ogniwem w moim zestawie.

Na to że przestawiamy sie na "lepsze" marki i głośniki ma wpływ generalnie to że przestaly być one już tak drogie jak kiedyś. Jeszcze niedawno królowały alfredy i zaczynały stxy a teraz mało kto sie będzie pchał w lw800 bo wszyscy wiedzą że to szajs ale swoje 5 minut miał bo nie było alternatywy dla niego.

Skomentuj

ale kosztuaj 250zl :) tyle co alphardy i drozsze boshmany... i nie wala piachem jak chociarzby dsk 165...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          potrafimy z tej samej ciągle wybierać lepsze modele
          obawiam się że z wybieraniem możliwie najlepszego modelu nie jest tak kolorowo... wiele osób powiela tylko zasłyszane opinie nie opierając ich na osobistym odsłuchu i właśnie taka opiniotwórczość kreuje kolejne "szczyty marzeń". nie zdajecie sobie chyba sprawy jak bardzo opiniotwórcze jest to czy podobne forum. wiele osób po lekturze kilku postów o ES300 uciułało kase i kupiło ten głośnik w ciemno w zawierzeniu że to jest właśnie klasa (bo tak tu było pisane). wiele osób kupuje głośniki w oparciu o przeczytane tu opinie bo nie mają możliwoiść odsłuchania choćby kilku różnych głośników z różnych półek i osobiście je ocenić.
          sam założyłem ten topic żeby dowiedzieć się od was które głośniki brać pod uwagę a następnie oblecieć sklepy z car audio, odsłuchać zaproponowane przez was głośniki i wybrać te które mi najbardziej podpasują... i zgadnijcie co? odwiedziłem kilka sklepów w warszawie i tylko w jednym były podłączone helixy, dls'y na półce i sprzedawca nie bardzo był chętny je rozpakować i podłączyć... a phase, powerbass czy rainbow nie znalazłem. może ja kurde nie znam dobrych sklepów ale sam się przekonałem że o odsłuch w porównywalnych warunkach nie jest tak łatwo i chyba będę zmuszony kupić coś w ciemno spośród zaproponowanych przez was... z nadzieją że wasze opinie są rzetelne. dlatego właśnie z wybieraniem najlepszego modelu nie jest tak kolorowo

Skomentuj

nie zdajecie sobie chyba sprawy jak bardzo opiniotwórcze jest to czy podobne forum
            właśnie bardzo dobrze zdajemy, a przynajmniej ja zdaje sobie z tego sprawe...

BTW - jest taka sieć sklepów z artykulami do samochodów i m.in. mają spory wybór głośników , ale kompletnie nie moge sobie przypomnieć jak się nazywają ...

Skomentuj

kupowaliście może kiedyś coś na ebay z usa?? pytam bo znalazłem tam dls'y r6a nowe za 134 dolce, przesyłka do polski 69$ i ubezpieczenie 3$ czyli niecałe 600zł. co o tym myślicie, bezpieczne to jest? i co z cłem czy tam akcyzą, jak to policzyć? sprzedawca twierdzi że zadeklaruje niską wartość przesyłki. może to się opłaci...

Skomentuj

w polsce 100zl droższy jest r6a - imho nie opłaca się ...

Skomentuj

100zł droższy?? znajdź mi nowe r6a za niecałe 700zł (mowa oczywiście o koplecie nie o midbasach samych) i daj linka bo ja najtańsze znalazłem za 750 i to lekko podejrzane http://www.allegro.pl/item147067794_...a_cenowa_.html porównaj z tymi http://www.allegro.pl/item148670681_...awa_od_ss.html różnią się koszem, może to nie istotne ale skoro to ten sam model to chyba powinny być identyczne

Skomentuj

znajdź mi nowe r6a za niecałe 700zł
                    przestań szukać na allegro ;]
                    imho gra nie warta świeczki, gdyby różnica wynosiła ze 40-50% to możnaby zaryzykować, a tak to co to za oszczędność 100zł ?
                    A jeśli coś się stanie to gwarancje masz która nie obejmuje europy.
                    Zwrot towaru też nie wchodzi w gre.
                    A cena która podałeś jest jeszcze bez niespodzienek typu cło itp więc może się okazać że to nieco bez sensu było bo zaoszczędziłeś tyle co się na piwo w pubie wydaje przez jeden wieczór

Skomentuj

przestań szukać na allegro
                      w sklepach te głośniki kosztują ok 900zł :sad: i w porównaniu do tej ceny zakup w usa mógłby być opłacalny
                      cena która podałeś jest jeszcze bez niespodzienek typu cło
                      to że cło jeszcze dojdzie to wiem dlatego pytałem czy da się to jakoś policzyć. co do gwarancji to się zgodze, rzeczywiście jeśli miałbym zaoszczędzić stówe to wole ją dopłacić i gwarancję mieć. no nic, poczekam na odpowiedź sprzedawcy o całkowity koszt zakupu wtedy się oceni czy warto

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
                        umberto napisał/a:
                        Helixy i takie tam,niskobudżetówka bez rewelacji,gra bo ma grać i tyle.
                        Magik prosze wytlumacz Umberto ze sie myli...
                        naj NAJlepsze w swojej cenie.
                        przykro mi ale tak jest..
                        nie znajdziemy zestawu 16cm odseparowanego z jedwabną kopułką za tyle kasy i grającego na takim poziomie.
                        ot i wsio.
                        c'ya

Skomentuj

raster, kupowalismy
                          clo nie dojdzie, jakbys 10 kpl kupił to wtedy :)
                          Jakby Ci miało teraz dojsc to 250zł lekko bys musiał zaplacic za te glosniczki:P

Skomentuj

odświerze temat bo już odsłuchałem pare głośników i chce krótko opisać który jak wypadł. otóż na chłodnej w warszawie ma gościu warsztat i zajmuje się nagłaśnianiem samochodów, wygłuszaniem drzwi, sprzedażą głośników, subwooferów, wzmacniaczy itp. znalazłem tam prawie wszystkie wspomniane przez was głośniki, sprzedawca bez problemów wkręcił w szafe interesujące mnie modele. na odsłuch pojechałem w sobote z przygotowanymi płytkami testowymi. w zawodach wzięli udział:
                            kappa 65.7cs
                            phase pcs 165.20
                            hertz esk 165
                            powerbass es-6c
                            dls r6a
                            hertz hsk 165

odsłuch w pomieszczeniu ok 20m2, głośniki w szafie odsłuchowej niestety niezbyt szczelnej ale plus jest taki że w przeciwieństwie do zwykłych sklepów tam mogłem rozkręcić każdy głośnik na maxa nawet podłączony do wzmaka. a oto wyniki:

na samym początku odpadł hertz esk za metaliczny i skrzeczący sopran.
                            następny był phase - grał zdecydowanie ciszej od reszty (niska skuteczność) nawet po podpięciu wzmaka nie miał czym zaimponować nie radził sobie z niskimi tonami. za to kappa zagrała głęboko (relatywnie do reszty) już przy małym natężeniu dźwięku niestety przy troche większej mocy szybko zaczyna chlapać membraną, sopran przejrzysty - polecam wszystkim którzy nie słuchają głośno muzyki, głośniczki grają czysto z wyraźnym dołem ale czadu na nich nie dacie. powerbass zagrał poprawnie ale i przeciętnie, jak już umberto wspomniał mają lekko wycofany środek, moim zdaniem również bas. pod wzmakiem wypadają troche lepiej niestety też nie da się mocniej poszaleć bo nie radzą sobie z mocą powyżej 40W rms. w finale znalazł się, niespodziewanie i wbrew opinii większości hertz hsk 165 i spodziewanie dls r6a. dls rzeczywiście gra czysto, ale bez wzmacniacza nie zaskakuje, a nawet prezentuje mniej niż hertz. bas miękki ale słabiej słyszalny od reszty pasma, góra precyzyjna. dls ma niższą częstotliwość podziału niż hertz przez co więcej szczegółów z wyższych częstotliwości odtwarzają tweetery a w hertzach już midbasy. hertz ma za to wyraźniejszy i szybszy bas. pod wzmacniaczem dls częściowo nadrabia braki w niskich częstotliwościach ale nie zostawia w tyle hertza co mnie zaskoczyło bo większość z was odradzało tą merkę. ostatecznie wybór padł na hertza z dwóch powodów: ze względu na różnicę w cenie bo dls nie wyróżnił się na tyle żeby warto było dopłacić ponad 250zł by go mieć. również dlatego że nie planuję w najbliższej przyszłości zakupu wzmacniacza a dls bez niego nie wypada lepiej od hertza.
                            polecam wszystkim z warszawy i okolic którzy są zainteresowani zakupem głośników odwiedzenie tego warsztatu i osobiste osdłuchanie bo wszystkie opinie na temat głośników w tym topicu są subiektywną oceną ich autorów i nie powinny być decydujące w waszym wyborze.

Skomentuj

heh, w koncu ktos cos sensownego napisal, malo brakowalo a bym kupil ostatnio te Phase'y :), no ale kupilem bez odsluchu nawet Emphaser'y ECP26NEO, mam nadzieje ze beda ok, cena jest dosyc wysoka nowych(2kzł) wiec mam nadzieje ze sa warte swojej ceny, mimo ze zaplaclem 5 razy mniej

Skomentuj

raster - troche dziwnie glosniki dobrales do testu bo przeciez gdzie ESK do HSK?
                                Hm... wydaje mi sie ze ze bardziej odpowiednie bylyby PB L-6C a nie es-6c chociazby ze wzgledu na diametralnie inna zwrotke.
                                Ponad to wydaje mi sie ze sluchanie glosnikow o mocy 75-100RMS pod samym radiem mija sie z celem - te zestawy (zwlaszcza HSK) potrzebuja mocy zeby zagrac. W przypadku HSK dziwie sie ze piszesz ze niespodziewanie znalazly sie one w finale - pod odpowiednim wzmocnieniem graja naprawde fajnie.
                                Napisz jeszcze pod jakim wzmakiem sluchales tych zestawow.
                                Pozdrawiam
                                Kamyk

Skomentuj

do testu wybrałem wszystkie zaproponowane w tym topicu głośniki, nie było jedynie helixa. już wcześniej napisałem że założyłem ten topic aby poznać wasze typy i dokonać wstępnej selekcji bo głośników na rynku jest za dużo żeby je wszystkie odsłuchać. z PB Kubus20 zaproponował serię ES więc takiego szukałem, szkoda że sam wcześniej nie wspomniałeś o L-6C tylko o PCS, który też znalazł się w teście. HSK też zaproponowany przez Kubus20 a ESK (model niższy od HSK) dla porównania sam wybrałem żeby mieć szerszą ocenę na temat hertza bo wszyscy odradzali tą markę.
                                  Zamieszczone przez Kamykos
                                  W przypadku HSK dziwie sie ze piszesz ze niespodziewanie znalazly sie one w finale
                                  niespodziewanie właśnie dlatego że parę osób napisało żebym hertzem sobie głowy nie zawracał.
                                  Ponad to wydaje mi sie ze sluchanie glosnikow o mocy 75-100RMS pod samym radiem mija sie z celem
                                  moim zdaniem nie mija się z celem bo jak się okazało np. kappa która ma 90w rms wyłożyła się już przy samym radiu a pod wzmakiem to już w ogóle dała dupy. hertz oczywiście pod wzmakiem zagrał mocniej ale nie znaczy to że bez niego nie zagrał dobrze. ja mam radio 4x60 (w rms pewnie niecałe 4x25) i powiem szczerze że póki co mi to wystarcza, może niebawem pojawi się niedosyt i właśnie na takią ewentualność jest już przewidziany zapas mocy głośników.
                                  Napisz jeszcze pod jakim wzmakiem sluchales tych zestawow
                                  to był sinuslive xt-5500 żadna rewelacja ale np Phase nie podołał a niby ma 90w rmsu.

Skomentuj

raster, jeszcze pytanie, czy ciąłeś od dołu jakoś głośniki przy testach.
                                    Dziwię się, że R6A nie wykazały wyższości nad HSK, ale może to kwestia wzmaka.

Co do moich propozycji, to oL6C zapomniałem.
                                    ale gdybym wiedział, że do testu pójdzie coś za takie pieniądze jak R6A, to pewnie proponowałbym odsłuchać PB 2XL i 3XL. Poza tym pewnie jeszcze jakiś inny zestawik.
                                    Ale dobrze, że odsłuchałeś przed kupnem i wybrałeś to co dla Ciebie najlepsze :grin:

Skomentuj

[quote="raster" to był sinuslive xt-5500 żadna rewelacja ale np Phase nie podołał a niby ma 90w rmsu.[/quote]
                                      Hm... to moze troche slowem wyjasnienia. Wzmak ten ma 50RMS przy 4ohm. Wiec zaryzykuje stwierdzenie ze to on nie podolal zadaniu a nie glosniki. Powinny dostac conajmniej 70-80RMS albo ok 60-70RMS mocno firmowego :)
                                      Kubus20 dobrze pisze - czy ograniczyles pasmo z dolu do tych ... no dajmy na to 60Hz?
                                      Pozdrawiam
                                      Kamyk

Skomentuj

szkoda że sam wcześniej nie wspomniałeś o L-6C
                                        to się tyczyło Kamyka bo on wspomniał o tych głośnikach ale dopiero po teście. Kubus20, twoje typy okazały się najcelniejsze bo jako jedyny zaproponowałeś HSK które kupiłem i jestem zadowolony z tego zakupu.
                                        Wzmak ten ma 50RMS przy 4ohm. Wiec zaryzykuje stwierdzenie ze to on nie podolal zadaniu a nie glosniki
                                        wiem ile on ma i wiem że to niektóre głośniki nie podołały bo przy tym samym utworze i tej samej mocy przełączałem po kolei wszystkie głośniki i hertz z dls'em dały rade bez problemu a inne już pierdziały. pasmo nie było cięte. też dziwie się że dls nie zdeklasował konkurencji; ale jak już pisałem dls scene ma troche szerszą przez niższą częstotliwość podziału ale za to bas słabiej słyszalny w stosunku do reszty (hertz szybszy i bardziej wyraźny) stałem więc przed wyborem typu: albo rybki albo akwarium, wybrałem hertz'a. czemu? napisałem wcześniej. inną sprawą jest że w samochodzie te głośniki grają zupełnie inaczej i być może dls zamknięty w budzie 2m3 basem będzie masował nerki no ale nie da się wszystkich głośników po kolei wkręcać w drzwi i testować w aucie

Skomentuj

raster - Majac 600zl ja tez wybralbym HSK bo sluchalem ich i graja naprawde fajnie :)
                                          Pogratulowac wyboru!!
                                          Pozdrawiam
                                          Kamyk

Skomentuj

Czaruję...
                                          X