Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TRIMODE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TRIMODE

looknijcie na strone www.studio24.prv.pl
    konkretnie chodzi mi o tę stronę: http://elektron.pol.lublin.pl/users/...io/trimode.htm

Czy ktoś z was słyszał system oparty o ten tryb? Jakie macie doświadczenia z trimode?

troszkę sie naczytalem o trimode i zastanawia mnie które ze wzmacniaczy mają tę opcję i czy trudno jest dobrać elementy zwrotnicy do systemu. Według strony studio24 gdzie jest opisany tak zbudowany system zaznaczono odcięcie dolnego pasma przed oryginalną zwrotnicą zestawu przedniego - po ki? tylko po to żeby sie nie nakładały pasma?

Czy brak osobnej regulacji 'gain' dla systemu przedniego i dla subwoofera nie stanowi problemu? chodzi o zrównoważenie tonalne..

Jakie macie doświadczenia?

pozdr

Zamieszczone przez magik
    zaznaczono odcięcie dolnego pasma przed oryginalną zwrotnicą zestawu przedniego - po ki?
    zapewne po to zeby odciazyc wzmak. bo wtedy sub bedzie ciagnal wiecej pradu....

Skomentuj

sposób stary jak swiat.
      Mimo to że wydaje sie tak prosty, tani i wogóle to jednak nikt go nie stosuje.
      Myśle sobie ze przez obawy związane ze stereofonią.
      Sprawdz!
      podłącz trzeci głosnik (ale wyjmij go z samochodu) a zobaczysz jak to wpływa na brzmienie.
      Oczywiście rodzi to problemy ze sterowaniem głosnikami.
      Ale to kwestia tego na co sie godzisz.

Skomentuj

Kiedyś już było na ten temat - 3 głośnik w stereo, tyle że pdołączony tak aby różnice kanałów odtwarzał...

Skomentuj

Re: TRIMODE

Zamieszczone przez magik
          (...)Czy brak osobnej regulacji 'gain' dla systemu przedniego i dla subwoofera nie stanowi problemu? chodzi o zrównoważenie tonalne..(...)
          Miałem to w domu i w samochodzie. W mieszkaniu z racji posiadania kolumn marki krzak (a dokładniej nieposiadania przez nie dolnego pasma) i wzmacniacza stereo, po odpowiednim ustawieniu suba (które notabene było maksymalnie niepraktyczne :razz: ) było rewelacyjnie.
          W samochodzie nie dało się natomiast ustawić odpowiedniego podziału i sub zagłuszał przód.

Skomentuj

Ten trimode nie jest przypadkiem stosowany w głośnikach komputerowych (2+1) :?: :?: :?: (bo cos mi sie wydaje ze chyba tak...ale moze sie myle)

Skomentuj

pitbull, mylisz się.
              Do tej pory nie spotkałem sie z komercyjnym wykorzystaniem tego układu.
              A skoro nikt go nie stotuje to ...

Skomentuj

ditomek, to jaki układ jest zastosowany w 2+1 ?

Skomentuj

Czterokanałówka TDA (mowa o komputerowych zestawach), z czego mostek na subwoofer, a dwa pozostałe kanały na satelity.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pepek
                    Czterokanałówka TDA (mowa o komputerowych zestawach), z czego mostek na subwoofer, a dwa pozostałe kanały na satelity.
                    powaznie ?? chyba w tych najlepszych zestawach

Skomentuj

No nie wiem czy Creative Inspire 5.1 5300 to hi-end, a siedzi tam TDA8511J i TDA8510J.

Skomentuj

ja się spotkalem z tda2003 na satelity i 1515q na suba (1516q to taka połówka 1554q)

Skomentuj

troszkę ściema w takim razie :/ z tym trimode.

Skomentuj

Czaruję...
                          X