Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

gdzie popełniłem błąd...?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

gdzie popełniłem błąd...?

hej,
    mam spory problem z instalacją w samochodzie - piszczy, i o niemiłosiernie :cry:
    trochę precyzyjniej:
    zestaw składa się z nast. elementów:
    radio jvc kddv6101
    przód phase linear cf 165.25
    tył jakieś pyle dwudrożne
    bagażnik skrzynka basowa z głośnikiem alpharda
    wzmacniacze: mac audio mac attack 600 i audison, nie pamiętam modelu
    kale pociągnięte następująco:
    zasilanie do wzmacniaczy 21mm2 lewy próg, sygnał rca środkiem, prawy próg sygnał wzmocniony do głośników 2,5 mm2
    zwrotnice z przodu w nogach pasażera, wszystkie przewody w peszlach, połączenia lutowane na konektokach
    całość zamontowana w renault clio 1,2 2002r

problem polega na tym, że przy włączonym silniku rozlega się pisk z głośników wysokotonowych, którego częstotliwość rośnie wraz z obrotami
    nie pomogło założenie filtra przeciwzakłóceniowego na rca przed wzmacniaczem
    błagam, pomóżcie, bo juz ręce załamuję i nie mam sił do tego całego szpeju i mam ochotę wywalić całą instalację na śmietnik

gdzie tkwi diabeł?

masa z aku czy z karoserii??

Skomentuj

z karoserii, jednak pociągnąłem dodatkowy przewód od akumulatora do blachy 21mm2, czy to coś zmienia?

Skomentuj

Jak pociągnąłeś dodatkowy, to odłącz od karoserii.

Skomentuj

JEDYNY PRZEWÓD, KTÓRYM WZMACNIACZE DOSTAJĄ MASĘ, JEST OD KAROSERII, DOŁOŻYŁEM TYLKO GRUBSZY PRZEWÓD OD AKKU DO BLACH, NIE MAM BEZPOŚREDNIEGO PRZEWODU OD AKKU DO WZMAKÓW[center:21d164e0f1][/center:21d164e0f1]

Skomentuj

Ja męczyłem się z piszczeniem przez miesiąc sprawdzając wszystko. Żadne zmiany ułożeń kabli czy inne ich prowadzenie a nawet ekranowanie nic niedało. Jedynm winnym było radio JVC, po wlutowaniu sią bezp do jego wnętrza przed końcówke mocy wszelkie piski ucichły. A po wymianie na Alpine nie ma żadnego problemu. Sprawdź na innym radiu.

Skomentuj

no właśnie zmieniłem radio, wcześniej był kenwood i to samo... :cry:
              wszystkie głośniki napędzają zewn. wzmacniacze, wzmacniacz z radia jest bezrobotny

Skomentuj

te zaklucenia pochodza z instalacje elektrycznej pojazdu.
                wzmacniacze maja wbudowane filtry przeciwzakluceniowe wiec one odpadaja (chyba ze sa uszkodzone) jedyne co widze to zasilanie radia. odlacz radio i podepnij inne zrodlo dzwieku np. mp3 lub discman.

Skomentuj

gompka,
                  po pierwsze, filtr przeciwzakluceniowy montuje sie od strony radia a nie wzmacniacza. to naprawde ma znaczenie

problemem tutaj nie jest instalacja tylko radio! ma za maly sygnal wyjsciowy dlatego zbiera zaklucenia z elektroniki.

rozwiazanie :
                  1. zmiana radia ( jedz do salonu i podlacz pare innych i posluchaj)
                  2. mozesz wykorzystac wyjscia glosnikowe radia ktore posiadasz jesli twoej wzmaki maja wejscia wysokiego poziomu, jesli nie to moznazrobic dzielnik
                  3. mozesz poeksperymentowaz z pociagnieciem masy z aku bezposrednio, czasami takie postepowanie zmiejszy zaklucenia, ale raczej ich calkowicie nie wyeliminuje ( nie znam nikoko moku by to w 100% pomoglo)

Skomentuj

to samo dzieje się z drugim radiem z kolei, może tak się dziać?
                    może wzmak coś nie teges...?
                    są jakieś filtry na prądy, może kondensator mógłby tu pomóc?

Skomentuj

Witaj gompka.

Powiedz jeszcze jak jest wzmak zamontowany i czy nie jest przykręcony bezpośrednio do karoserii :?:

Którą stroną auta idzie wiazka instalacji samochodu :?:

Poza tym napisza jakie masz chincze :?:

Czy te piski rosną wraz z obrotami silnika :?:

Jakby co to jutro jestem w Łodzi. Możemy się styknąć, możerazem coś wykminimy, poza tym chętnie odsłucham Phase'y

Skomentuj

"problem polega na tym, że przy włączonym silniku rozlega się pisk z głośników wysokotonowych, którego częstotliwość rośnie wraz z obrotami"

Skomentuj

sprawdz mase prosto z aku... zasilajace do radia takze posc prosto od aku... sprawdz czy kable nie leza blosko skrzyni biegow bo tu nawet ekranowanie nie zawsze pomaga... i czy kable nie leca w sasiectwie instalacji...

Skomentuj

Tasior, sorki nie zauważyłem.
                            Ale jeżeli tak się sprawa przedstawia, to oprócz tego co było już wymienione radziłbym sprawdzić stan alternatora, szczotek.

Skomentuj

w takim malym aucie przewody sa zawsze blisko CZEGOS... :???:
                              po weekendzie sprobuje puscic bezposrednie zasilanie do radia i wzmakow
                              jak moge sprawdzic stan alternatora? sa jakies domowe metody? przyznam, ze z elektryki to ja nie jestem orlem, wiec pytanie moze u niektorych wzbudzic salwy smiechu, co mi tam, po to jest forum, zeby zadawac pytania, nawet te guuuuuuupie ;-)

KUBUS20 - bede dzis o 19.30 w peugeocie na przybyszewskiego/puszkina, jakby cos, to 604950961 dzwon, to sie spikniemy

Skomentuj

No niestety byłem w Łodzi rano, teraz już jestem w domu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kubus20
                                  radziłbym sprawdzić stan alternatora
                                  niepotrzebnie! alternator jest OK. te zaklucenia pochodza od ukladu zaplonowego wiec daj spokoj z alternatorem...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    niepotrzebnie! alternator jest OK. te zaklucenia pochodza od ukladu zaplonowego wiec daj spokoj z alternatorem...
                                    Dlaczgo od układu zapłonowego skoro piski zmienieją się wraz z obrotami.
                                    Ja słyszałem o takich przypadkach, że po wymianie szczotek alternatora wszystkie piski ucichły. Poza tym to tylko jedna z możliwości i może najmniej prawdopodobna.

Skomentuj

skoro wieksze obroty tym czesciej jest zaplon prawda?
                                      czyli wiecej hz=wyzszy pisk.

moge sie mylic,nieznam sie na silnikach choc na logike by tak wychodzilo.

Skomentuj

oby dwie drogi sa prawdopodobne :) i tasior ma racje ale wraz z obrotami zwieksza sie predkosc paska napedzajacego alternator i ten zwieksza prad do aku i moze byc przebidzie do ukladu zasilajacego...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X