Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaką moc RMS podac do EQ DBX-12R aby byl wykorzystany max ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaką moc RMS podac do EQ DBX-12R aby byl wykorzystany max ?

Witam

Posiadam od kilku miesiecy subwoofer EQ DBX-12R w obudowie 50pare litrów wykonanej wg wzoru producenta - obudowa ta nosi nazwe "deep bas" w karcie katalogowej producenta.

Aktualnie zasilam go carpowerem HPB-1502, kondensator Dietz 1F model 21000, przewody zasilajace po 20mm2 i dlugosci 4,5m od akumulatora, nowy akumulator Centra Futura 50Ah 510A, sprawny alternator o wydajnosci 70A/14V.

Kolega posiadajacy dwa suby JBL GTO12 majace po 250RMS/1000MAX (dokladnie nie pamietam ich oznaczenia) zasilane ze wzmacniacza JBL chyba 1201.2 ( o ile jest taki) uzyskuja moc tez ok 500WRMS, ale cisnienie i wogle odzucia sa o wiele lepsze niz u mnie.

I tutaj pytanie:
    - Czy jest to spowodowane tym, ze kolega ma dwa glosniki a ja jeden i tu juz z na starcie on zyskuje przewage ?
    - Czy raczej moj wzmacniacz HB-1502 nie dorownuje wzmacniaczowi JBLa pod wzgledem mocy RMS lacznej uzyskiwanej na obciązeniu ?
    - Czy rozwiazaniem bedzie zastosowanie lepszego wzmacniacza tzn o wiekszej mocy RMS ?
    - Ile mocy RMS moze przyjąc subwoofer EQ DBX-12R bez jego uszkodzenia, tzn jaka największą moc RMS moze przyjac ten subwoofer aby gral poprawnie i nie uszkodzil sie ? przeczytałem gdzies, że ok 600-700RMS...

Mam wersje z pojedyncza cewka 4Ohm.

Moj sub i suby kolegi maja po 30cm srednicy jesli to w czyms pomorze.

Prosze o konkrente wypowiedzi.

Pozdrawiam

nie masz co sobie zawracac głowy...

moc macie podobna ale on wygrywa na powierzchni membrany wiec mozesz sobie odpuscic. a roznica 500W a 700W nie zrobi wiekszego wrazenia.

Skomentuj

a roznica 500W a 700W nie zrobi wiekszego wrazenia.

rozjebało mnie!

Skomentuj

bo mala roznica bedzie w glosnosci.

Skomentuj

dalex1, co ten wpis wniósł?

Skomentuj

dalex1,
            a wedlug CIebie zrobi ??
            elmer, w aucie masz bardzo niewielka kubature i dwa glosniki powoduja wieksze wariacje cisnienia niz jeden ... jest poruszana wieksza masa powietrza na raz

Skomentuj

Zamieszczone przez dalex1
              a roznica 500W a 700W nie zrobi wiekszego wrazenia.

rozjebało mnie!
              moge prosic o wyjasnienie tej jakze madrej wypowiedzi?

Skomentuj

Dobra juz wiem - zamykam temat bo znow sie cos niedobrego dzieje!

Skomentuj

Czaruję...
                X