Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Witam, i pytam o cały system Car audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam, i pytam o cały system Car audio

Witam.

Witam wszystkich i pozdrawiam użytkowników tego forum,

Moje pytanie to:

Chcę wykonać cały zestaw muzyki w samochodzie Vw transporter T4,miałem juz 2 takie samochody i próbowałem różnych konfiguracji komponentów,ale ciągle coś nie tak lub po prostu masz dużo chcesz więcej.
    Na dzień dzisiejszy mam rozłożony samochód czyli w środku nie ma NIC.Planuję zbudować wszystko od początku do końca od podstaw.Proszę o rady,komentarze dotyczące całego przedsięwzięcia.Wszystkie komponenty które posiadam mogę jeszcze zmienić,a tych których jeszcze nie mam... proszę o radę jakie zakupić.
    Mam chyba dość małe doświadczenie w car audio,ale mam chęci,zapał i jakieś tam grosiki na to przeznaczone proszę więc o pomoc.

Moja nowa koncepcja jest następująca:
    Deska przód Głośniki Hertz HV 100mm+(tweeter ? (jeszcze nie wiem).
    Pod siedzeniami (kierowca,pasażer)zabudowa zamknięta 14 litrów głosnik Hertz ES 200.
    Drzwi 160mm ? (fabryczne miejsce)
    Przestrzeń ładunkowa burty boczne (zabudowa ok 8 litrów na stronę) ?
    Wzmacniacze które posiadam to Helix 2 szt. 5 kanałowych oraz 2szt. 2 kanałowych.
    Radio pioneer Mp3+ipod adapter.

Dziękuję i czekam.

nieslyszalem hertz'ow wiec nic o glosnikachniepowiem...
    Zamieszczone przez dziki
    Pod siedzeniami (kierowca,pasażer)zabudowa zamknięta 14 litrów głosnik Hertz ES 200
    2 fotele czy (pseudo) kanapa??
    bo jezeli Masz fotele to proponuje zrobic obudowe do suba pomiedzy nimi w formie podlokietnika... :wink:
    masz przed soba bardzo... kosztowne zadanie poniewaz musisz uciszyc duza powieszchnie blach

Skomentuj

z ES 200[/quote] 2 fotele czy (pseudo) kanapa??

Mam 2 fotele, ale zabudowa między fotelami odpada ponieważ zabiera miejsce
      a pod siedzeniami jest wolna prawie bez użyteczna przestrzeń.Może powinienem w tym miejscu zastosować inny głośnik??
      Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez dziki
        Może powinienem w tym miejscu zastosować inny głośnik??
        Owszem,można,nieśmiertelny mds 08 intertechnika.O ile oczekujesz jakości w przekazie a nie ilości.Litraż troszkę że tak powiem kulawy,zdało by się tak ze 22 litry,piękny BR wychodzi,tak piękny że wiele osób postronnych uważa że gra nie 8 cali ale co najmniej 10,co najmniej...Nie da się coś tam dorzeźbić?Warto by było...

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
          Zamieszczone przez dziki
          Może powinienem w tym miejscu zastosować inny głośnik??
          Nie da się coś tam dorzeźbić?Warto by było...
          Właśnie nie da rady bo przód skrzynki wychodzi poza część metalowej podstawy fotela,
          i to już dość sporo...
          Załączone pliki

Skomentuj

dziki - polecam IT MDS08 - mam i jestem z niego zadowolony. Skrzynia 19l z BR o sr. 7cm i dlugosc 30cm -strojona na 38Hz. W skrzyni zamknietej ok 15l.
            Sam glosnik kupisz w firmie Qba w gdansku za 266zl wiec jak dla mnie warto.
            Skrzynie bez problemu zrobisz sam - za skrzynie gotowa trzeba zaplacic ok 150-200zl
            Jakie chcesz Hertze na przod wstawic?
            Jak dla mnie np. ESK sypia gora dosc nieprzyjemnie - podobno po modyfikacji zwrotnicy jest lepiej ale nie sluchalem zestawu zmodyfikowanego.
            HSK to juz inna bajka jezeli chodzi o jakosc ale i tez cene.
            Generalnie napisz jakiej muzy sluchasz i ile chcesz przeznaczyc na system do przodu?
            W gre wchodzi raczej tylko 16stka + tweeter - no chyba ze chcesz zainwestowac w zestaw 3drozny.
            Pamietaj ze auto trzeba wygluszyc - na poczatek przednie drzwi - warstwa zewnetrzna + zamknac otwory np. tasma dekarska soundaband + montaz tych 16stek na stabilnej podstawie z MDF.
            Jezeli masz duze fundusze to mozna pokusic sie o wygluszenie calego auta. Zadzwon wtedy do przedstawiciela firmy APP na pomorskie - jezeli bedziesz kupowal duza ilosc mat wygluszajacych to na pewno da Ci znizke- w sklepie w gdansku najtaniej maty mozna dostac po 5,5zl.
            Rozumiem ze chcesz zeby z tylu cos tam tez pasazerom gralo - w sumie ciezko bedzie cos wybrac co by nie psulo sceny z przodu - moze jeszcze jeden zestaw 16stki w te wneki 8l o ktorych pisales + tweetery.
            Wzmacniacze mozna poupychac bo bokach w bagazniku lub w ostatecznosci pod siedzeniem pasazera z przodu - chociaz moga sie wtedy pojawic problemy z wentylacja.
            Pozdrawiam
            Kamyk

Skomentuj

zawsze mozna 2x helix"y blue 62 ~ 500zl za dwie sztuki a tu jest nielada przestrzen do zagospodarowania... do tego subik na mds 08 wszystko zasilone 5 kanalowka helix"a i z banki wedlug mnie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Kamykos
                dziki - polecam IT MDS08 - mam i jestem z niego zadowolony. Skrzynia 19l z BR o sr. 7cm i dlugosc 30cm -strojona na 38Hz. W skrzyni zamknietej ok 15l.
                Sam glosnik kupisz w firmie Qba w gdansku za 266zl wiec jak dla mnie warto.
                Skrzynie bez problemu zrobisz sam - za skrzynie gotowa trzeba zaplacic ok 150-200zl
                Jakie chcesz Hertze na przod wstawic?
                Jak dla mnie np. ESK sypia gora dosc nieprzyjemnie - podobno po modyfikacji zwrotnicy jest lepiej ale nie sluchalem zestawu zmodyfikowanego.
                HSK to juz inna bajka jezeli chodzi o jakosc ale i tez cene.
                Nie wiem co wstawię w drzwi ale myślę że 500-700 zł to max co na to przeznaczę.
                Myślałem o Hertz HSK lub HCX nie wiem czy mieszczę się w przedziale grosików.Myślałem
                może o tym aby wszystkie głośniki instalowane w tym samochodzie zastosować 1 firmy czyli np. hertza.(nie wiem czy to słuszna koncepcja)
                Ale biorę też pod uwagę każdą inną firmę.

Generalnie napisz jakiej muzy sluchasz i ile chcesz przeznaczyc na system do przodu?
                W gre wchodzi raczej tylko 16stka + tweeter - no chyba ze chcesz zainwestowac w zestaw 3drozny
                Też tak myślę nic większego tam nie zmieszczę a mniejszych nie ma co instalować.
                Słucham głównie techno,rock,hip-hop i co mi się nawinie.

Pamietaj ze auto trzeba wygluszyc - na poczatek przednie drzwi - warstwa zewnetrzna + zamknac otwory np. tasma dekarska soundaband + montaz tych 16stek na stabilnej podstawie z MDF.
                Jezeli masz duze fundusze to mozna pokusic sie o wygluszenie calego auta. Zadzwon wtedy do przedstawiciela firmy APP na pomorskie - jezeli bedziesz kupowal duza ilosc mat wygluszajacych to na pewno da Ci znizke- w sklepie w gdansku najtaniej maty mozna dostac po 5,5zl.
                Wygłuszam cały samochód od podłogi po dach,maty właśnie kupiłem w APP,mam u nich zniżkę bo biorę inne materiały do firmy.

Rozumiem ze chcesz zeby z tylu cos tam tez pasazerom gralo - w sumie ciezko bedzie cos wybrac co by nie psulo sceny z przodu - moze jeszcze jeden zestaw 16stki w te wneki 8l o ktorych pisales + tweetery.

Wzmacniacze mozna poupychac bo bokach w bagazniku lub w ostatecznosci pod siedzeniem pasazera z przodu - chociaz moga sie wtedy pojawic problemy z wentylacja.
                Pozdrawiam
                Kamyk
                Właśnie żeby tylko coś,pomyślałem aby może zrobić podkład pod subwoofery tylko wysterować np. na 100 hz.

Miejsce instalacji wzmacniaczów zrobię zabudowę po lewej burcie (boku) za fotelem kierowcy.Pod siedzeniami lewym i prawym będą suby więc to miejsce odpada.Co do wentylacji zainstaluję wentylatory np.od komputera.

Jeżeli chodzi o kokpit przód to już wybór padł na Hertze 100mm, w zabudowie pochylającej głośniki w kierunku kierowcy tak aby nie było dobicia od przedniej szyby.
                .Jak wykonam instalację zabudowy zapodam zdjęcia.
                Załączone pliki

Skomentuj

fajne autko do nagłośnienia.. :) zamiast takiej ilosci sprzętu ja bym zaczął od dobrego radia (p9 z procesorem - oj przyyyyyda sie dsp w takim aucie przyda...!), następnie app na wszystkoe blaszyska.. z podłogą włącznie, w drzwiach jednak app + coś jeszcze powiedzmy ze pasta, lub chociaż blachogum, póżniej ładniusi przodzik.. no np morel dotech (ew dls r6a), czyli 16cm w drzwi + tweeterek w słupek.. koniec końców uzupełniłbym to subwooferem focal 33cm (ew JL audio) i jest miód.

to jest duże auto tu żaden tam 2 x mds 08 czy 2 x es 200 sie nie sprawdzi. tymbardziej to co michone pisze zeby dwa razy helix blue wsadzić..
                  żeby to zagrało to trzeba troszkę wiecej..

kto słyszał pewne BERLINGO pewnej damy wie co mówie.
                  pozdr.

Skomentuj

ACHA, sterownik czyli radyjko mam DEH P9800BT...
                    Czyżby jeszcze potrzebny był profesor dźwigu?

Skomentuj

Magik dodam tylko ze na zestaw przedni jest tylko 500-700zl dlsy kosztuja juz 900zl... Chyba ze zrezygnujesz z tych 10cm ktore wedlug mnie sa bezsensowne i dolozysz do zestawu odseparowanego wtedy starczy Ci na dlsy :) Magik nie za bardzo on ma gdzie pchac 12 calowke ze wzgledu na ograniczenie wynikajace z 2 bud po 17 l :/ a moze jl 10w0 by sie tam sprawdzily?? wkoncu bardzo zachwalane sa. a te 17l na closed powinno starczyc.

Skomentuj

Zamieszczone przez magik
                        fajne autko do nagłośnienia.. :)
                        to jest duże auto tu żaden tam 2 x mds 08 czy 2 x es 200 sie nie sprawdzi.
                        to racja ale nie ma co przesadzać ...osoba która kupuje takie auto oczekuje poprawnego audio.
                        w vito 12" JBL niczego nie zmienił ..."grał" tak nisko jak przyzwoita 16 w zwykłym aucie.

taa procesor ...suszarka :) i jest MTV :)

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
                          Chyba ze zrezygnujesz z tych 10cm ktore wedlug mnie sa bezsensowne i dolozysz do zestawu odseparowanego wtedy starczy Ci na dlsy
                          no tak, poza tym to głównie chodziło mi o midwoofer który teraz jest za trzysta ileś.. tweeter może być inny :]
                          Zamieszczone przez TatoTurbo
                          taa procesor ...suszarka
                          no może być bez ale cały dzwięk sie rozjedzie w piz..:)..du!

ew. chociaż strojenie pod auto.

Skomentuj

Czaruję...
                          X